Lotta Nevanperä

Perustiedot

s. 1985, Oulainen
Taidemaalari, Kuvittaja, Kuvataiteilija, Taidegraafikko
Asuinpaikka: Tampere

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 040 521 1215

Oma esittely

Olen 35-vuotias tamperelainen kuvataiteilija ja luovan alan yrittäjä.

Koulutukseltani olen taidegraafikko (AMK), mutta työskentelen ensisijaisesti muste- ja akryylimaalausten parissa. Viime vuosina olen tietoisesti irrottautunut teosten yksityiskohtaisesta luonnostelusta ja karsinut työvälineeni minimiin. Työskentely taidegrafiikan parissa sai minut kohdistamaan huomioni siihen, miten vähän on lopulta tarpeeksi, ilmaistakseni itseäni silti kokonaisvaltaisesti.

Aiemmin olen yrittänyt kahlita luovuuttani tiettyihin taiteen tekniikoihin, mutta mitä enemmän olen rajoittanut sitä, sitä enemmän se on pyristellyt vastaan ja pyrkinyt ääriensä yli. Ominaisinta työlleni ovatkin useat samanaikaiset kuvalliset projektit, jotka inspiroivat toinen toistaan - maalaukset, kuvitukset, typografiset ja graafiset teokset, painokuvat, kuosisuunnittelut, videot, julisteet, taidetuotteet.

Nautin taiteellisen työn jatkuvasta ja hallitsemattomasta luonteesta sekä vapaan kaaoksen synnyttämästä kakofoniasta, joka hetkittäin selkeäksi järjestäytyessään rakentuu uudeksi ideaksi tai teokseksi.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Tulevat näyttelyt ja tapahtumat:

Taidemaalariliiton Teosvälitys, Kaapelitehdas 13.3.-21.3.2021 (verkkogalleria avoinna jo 15.2.21 lähtien)

TEOS 2021 - Kuvanveistäjien ja taidegraafikoiden teosvälitys 24.9.–3.10.2021
Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki

Pirkanmaan Taidesuunnistus 24.-25.4.2021, Onkiniemenkatu 2b, Tampere

Taidetila: Onkiniemi ateljee, Onkiniemenkatu 2b, Tampere

Bio

Olen 35-vuotias ammattikuvataiteilija ja olen työskennellyt kokopäiväisenä luovana yrittäjänä vuodesta 2016. Ylläpidin Tampereen Satamakadulla omaa Satama-ateljeeta vuoteen 2020 saakka ja tällä hetkellä työskentelen Tampereen Onkiniemessä sijaitsevassa taidetyötilassa, Onkiniemi ateljeella. Kirjoitan parhaillaan opinnäytetyötä Turun Taideakatemian ylempään Master-tutkintoon.

Valmistuin Satakunnan AMK:sta Kankaanpään kuvataiteen yksiköstä kuvataiteilijaksi vuonna 2012, jonka jälkeen suoritin yritystoiminnan suunnittelun ja käynnistämisen opinnot vuonna 2014.

Ennen Kankaanpäähän siirtymistä opiskelin Lybeckerin käsi- ja taideteollisessa opistossa kuva-artesaaniksi vuosina 2005 - 2008. Suoritin osan opinnoistani Virossa, Tarton Taidekoulussa vuonna 2007. Opintojeni aikana perehdyin laajasti mm. maalaukseen, kuvanveistoon, taidehistoriaan ja taiteen teoriaan. Kuitenkin juuri taidegrafiikka oli minulle pitkään kaikkein luontevin tapa työskennellä ja se tuntui syöpyneen jo varhain tulevaisuuteni kuvaksi.

Viime vuosien aikana taidegrafiikka on kuitenkin saanut vastapainokseen myös akryyli- ja mustemaalaukset. Varsinkin mustemaalaukseni ovat paikoin hyvinkin graafisia. Niissä näkyy taidegraafikon kokemus, kädenjälki ja kerroksellisuus, jotka tuovat maalauksiin aivan omanlaisensa uniikin ulottuvuuden. Se ilmenee monitasoisina, toistuvina ja paikoittain jopa reliefinomaisina pintoina. Olen löytänyt mustemaalauksista oman tapani yhdistää maalauksen ja taidegrafiikan parhaat puolet keskenään. 

Olen tekemisessäni hyvin moniulotteinen, enkä pysty rajaamaan taidettani tiettyjen tyylisuuntien tai tekniikoiden alle. Kuvittelin pitkään, että on löydettävä ja erikoistuttava pelkästään yhteen taiteenlajiin, mutta mitä enemmän yritin kahlita luovuuttani tiettyjen rajojen sisään, sitä pahemmin se pyristeli vastaan ja karkasi aina ääriensä yli.

Minulle on siis tyypillistä vaihtaa tekniikkaa tai toteutustapaa hetkessä. Voin maalata samanaikaisesti pientä abstraktia mustemaalausta, valtavaa värikästä maisemamaalausta ja suunnitella tietokoneella tarkoin määriteltyä typografista kuvitusta. Kuvallisen ilmaisun mahdollisuudet ovat rajattomat.

Uniikkien maalausten ja taidegrafiikan sarjojen ohella olen luonut erilaisia kuvallisia taidetuotteita: julisteita, taidekalentereita ja postikortteja. Olen kuvittanut runokirjan ja kaksi lastenkirjaa Enostone-kustantamolle sekä suunnitellut kangaskuosin Riva Clothing -yrityksen vaatemallistoon.

 

Otan mielelläni vastaan erilaisia kuvitus- ja tilaustöitä.