Niina Johanna Lehtonen Braun

Perustiedot

s. 1975, Helsinki
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Berlin

Yhteystiedot

Oma esittely

Niina Lehtonen Braun käyttää töissään löytömateriaalien ja omien kuva-aiheiden, piirrosten ja maalausten sekä valokuvien monipuolisia yhdistelmiä luoden näistä kollaaseja. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta v. 2000 (lopputyönäyttely 1999). Vuodesta 2000 hän on asunut vakituisesti Berliinissä, Saksassa. Kollaasien lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu videoita, installaatioita ja performansseja.

"Lehtonen Braunin kollaasien voima syntyy rajojen rikkomisesta ja tyylien uudelleenmäärittelystä ennenmin kuin taidekaanoneiden tukemisesta ja ylläpitämisestä – kuten myös muilla taiteilijoilla aina saksalaisesta dadaistista Hannah Höchistä ja Kurt Schwittersistä Tracey Eminiin, joille on ominaista paljastaa yksityinen julkisille katseille. Siinä missä Hannah Höch ainoana kuuluisana naispuolisena dadaistina huvitteli valokuvamontaaseissaan patriarkaalisen järjestyksen kustannuksella ja sillä, mitä pidettiin normaalina naiseutena, hänen töissään on kuitenkin havaitavissa tietynlaista optimismia teknologiaa ja sen suhdetta modernia naista kohtaan. Lähes sata vuotta myöhemmin Niina Lehtonen Braunin teokset paljastavat sukupuoliroolien jakauman pysyvyyden näyttämällä, kuinka lasten lasten kasvatus ja lohduttamisen tyyppiset tehtävät sitkeästi ja itsestäänselvästi edelleen kuuluvat naisille. Kollaasisarjassaan Lehtonen Braun jäljittää niitä ongelmakohtia, jotka kuuluvat jokaisen äidin identiteettiin, ja luo näin reflektiolle avoimen dialektisen tilan."

Fouad Asfour: "Mother Said" 2011

Ajankohtaista

HELSINKI BY NIGHT – OUT OF SIGHTSEEING

Todellisuuden tutkimuskeskus & Circus Maximus kutsuvat sinut poikkitaiteelliselle kiertoajelulle! Luvassa on unohtumaton nähtävyys-, kulttuuri- ja konserttiajelu yön tummimmille alueille.

"Pimeää ainetta on suurin osa maailmankaikkeuden aineesta. Vain 4 % painovoiman perusteella lasketusta maailmankaikkeuden massasta on näkyvää ja 23 % arvellaan koostuvan pimeästä aineesta. Loput 73 % koostuisi pimeästä erergiasta, joka on täysin tuntematonta." Wikipedia, Pimeä aine

Matkaoppaat toisesta ulottuvuudesta, mm. Ikääntynyt Mustanaamio ja Tintti ystävineen, saattavat katsojaosallistujat tilaan, jossa tutun on mahdollista näyttäytyä tuntemattomana ja toisinpäin. Linjuriauto on maantien ässä!

HBN-ajelulla kaupunki kohdataan tunnistamattomana organismina tai eliönä, kokonaisuutena, jota ei voi nähdä yhdeltä kantilta, saati ymmärtää. Kaupungin ja asumusten reuna-alueet yhdistyvät ajattelemisen tai olemisen reuna-alueisiin. ”Helsinki By Night – Out Of Sightseeing” muuttaa esitykseksi sitä, joka jo on. Mennään bussilla!

Teos on Todellisuuden tutkimuskeskuksen ja Circus Maximuksen yhteistuotantoa.

Työryhmä: Pasi Mäkelä, Jussi Saivo, Niina Lehtonen Braun, Tomaš Procházka (CZ)

Esitykset: Ti 27.9., ke 28.9. ja to 29.9. klo 20.