Maarit Nissilä

Perustiedot

s. 1952, Aura
kuvanveistäjä
Asuinpaikka: Turku

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0504003253

Oma esittely

Olen kuvanveistäjä: kolmiulotteisuus ja käsin tekeminen ovat aina olleet minulle luontevin tapa ilmaista itseäni. Olen tutkinut tuotannossani naiseutta, parisuhdetta, äitiyttä, perhettä, arkkitehtuurisia teemoja, luontoaiheita, mielikuvituksellisia, jopa surrealistisia ideoita. Lähtökohtana tekemiseeni on aina omakohtainen ja tärkeä kokemus, tunne, että tämän olen itse elänyt. Ilman henkilökohtaista tunnetta tekeminen jää ulkokohtaiseksi ja muodolliseksi. Työskentelyn aikana, pohtiessani teoksen sisältöä ja rakennetta, saatan löytää siihen enemmän yleispätevää sanottavaa. Tähän myös pyrin: että katsoja kokisi samuutta ja yhteistä oivalluksen iloa..

Työskentelyni on usein teemallista ja sarjallista. Veistos on minulle haaste; löytää idealle - ajatukselle, tunteelle - kolmiulotteinen muoto, jossa toteutuu alkuperäinen elämys, mutta myös veistoksellinen näkemys ja materiaalin mahdollisuudet ja vaatimukset. Haen teokselle lopputulosta, jossa nämä kolme elementtiä, aihe, muoto ja materiaali, toimivat tasapainoisesti ja ehyesti. Vaativinta on löytää kolmiulotteinen muoto abstraktille ajatukselle. En luonnostele aihetta piirtämällä, vaan ikään kuin näen käsilläni. Työtapani on perinteinen: muovailen, muovailen ja muovailen, kunnes löydän savesta idealleni lopullisen muodon. Koska työstän kaikki veistokseni itse aina pronssivalua myöten, myös tekniset kysymykset ovat osa luomisprosessia. Hahmotan teoksen lopulliseen materiaaliin, mietin valuun liittyviä ongelmia ja teen ratkaisuja viimeistelystä ja patinoinnista. Veistoksellinen toimivuus on minulle tärkeää: nähdä miten teos kasvaa ja miten muodot liittyvät johdonmukaisesti toisiinsa.

Pronssi materiaalina on minulle läheisin ja tärkein. Se toistaa käden jäljen tarkasti ja uskollisesti. Valamalla itse teokseni varmistan omaa taiteellista näkemystäni – veistos on ikään kuin t.p.l´a. Pronssivalu ciré perdue-menetelmällä on monivaiheinen ja haastava. Se edellyttää minulta erityistä sitkeyttä, voimaa ja rohkeuttakin, mutta on myös palkitsevaa.

Yleensä työskentelyni tähtää näyttelykokonaisuuteen. Näyttelytilaan on hauskaa sommitella veistoksista tarinaa ja rinnastuksia ja nähdä ne uudessa mittakaavassa. Taiteellinen työ on minun tapani hahmottaa ja pohdiskella omaa elämääni, sosiaalisia suhteita, elämää laajemminkin.
Näytä biografia

Bio

Maarit Nissilä on syntynyt vuonna 1952 Aurassa.  Hän valmistui Kankaanpään taidekoulusta kuvanveistäjäksi vuonna 1973. Opiskeluajan jälkeen hän asui joitakin vuosia Oulussa, mutta muutti jo 1970-luvun lopussa Turkuun, missä hän edelleenkin asuu ja työskentelee.

 

Kuvanveistäjänä hän on ”tunnustuksellinen”; hän työskentelee perinteisesti muovailemalla tai veistämällä, ja hänen materiaaleinaan ovat pronssi ja puu, toisinaan betoni.  Hän tekee veistostensa kaikki työvaiheet itse, myös pronssivalun ja valosten viimeistelyn. Hän perustaa veistoksellisen ajattelunsa modernismin ihanteisiin, puhtaaseen muotoon ja yleispätevään ilmaisuun.

 

Maarit Nissilä on säännöllisesti esittäytynyt yksityis-yhteisnäyttelyissä puolisonsa, kuvataiteilija Kauko Nissilän kanssa, viimeksi Galleria Joellassa Turussa vuonna 2018.    Vuonna 2006 Maarit Nissilä sai kutsun osallistua Suomen edustajana The First International Sculpture Exhibition of Zhengzhou–näyttelyyn Kiinassa.  Jöötti ry:n, turkulaisen pronssivalimoyhteisön perustajajäsenenä hän on ollut mukana ryhmän monissa yhteisnäyttelyissä, viimeksi Pietarin Suomi-talossa 2015 ja  Lapinlahden taidemuseossa 2016.

 

Maarit Nissilällä on teoksia useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa ja ulkoveistoksia Turun seudulla.

Taiteilijajärjestötoiminnassa Maarit Nissilä on ollut aktiivi sekä kotipaikkakunnallaan että valtakunnallisesti.  Hänellä on ollut useita luottamustoimia, joista mainittakoon Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton puheenjohtajuus vuosina 1996-2001 ja Suomen Taiteilijaseuran hallituksen jäsenyys 1996-2002. Nykyisin hän on kuitenkin halunnut keskittyä enemmän omaan luovaan työskentelyynsä, ja toimii tällä hetkellä aktiivisesti ainoastaan Jöötti ry:ssä.