Otto Santala

Perustiedot

s. 1968, Helsinki
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0505497970

Oma esittely

Taiteeni lähtökohta on ihminen ja ihmisyys.
Viimevuodet olen tehnyt teoksia henkilöistä, jotka ovat joutuneet haluamattaan jonkun poliittisen järjestelmän tai -ismin uhreiksi. Valitsen aiheeni lähihistoriasta sen takia, että meidän olisi syytä muistaa se mitä on tapahtunut. Lisäksi uskon, että suomalainen katsoja voi samaistua helpommin toiseen suomalaiseen. Afrikkalainen lapsisotilas tai Lähi-idän diktatuurien uhri on silmissämme toinen, ei kukaan omistamme. Kärsimys on kuitenkin globaalia. Se, mitä meillä Suomessa on lähihistoriamme aikana tapahtunut, tapahtuu tällä hetkellä muualla maailmassa. Emmekä voi tuudittautua uskoon, että lintukodossamme kaikki on pysyvästi hyvin.
Tällä hetkellä trendinä on ns. viidentoista minuutin julkisuus. Lukemattomat tositv - formaatit tuottavat meille erilaisia kertakäyttöjulkkiksia. Se, kuka voittaa Idolsin tai Big Brotherin, on suurempi uutinen kuin ihmisoikeusrikkomukset Lähi-idässä.
Suuntaus on vaarallinen. Kohta emme enää tiedä mitä oikeasti tapahtuu, miten oikeuksiamme seuraavaksi leikataan. Ihmisoikeuksia loukataan maassamme tänäkin päivänä. Rahaa laitetaan mieluummin Suomi-brändin kehittämiseen kuin psykiatriseen hoitoon. Hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas. Terveydenhoitoa saavat ne, keillä on varaa maksaa siitä yksityisellä sektorilla. Varmuutta työpaikan pysyvyydestä ei ole. Työntekijä on välttämätön paha, joka voidaan erottaa heti, kun firma ei tuota tarpeeksi voittoa. Yhteiskunnastamme on tullut kylmä ja kolkko. Tavallisella ihmisellä ei ole enää minkäänlaista arvoa. Tätä kehitystä kommentoin taiteeni kautta.
Teosteni lähtökohtana on yleensä valokuva. Kuvaa muokkaan tietokoneella, tarpeen vaatiessa rakennan sen lähes kokonaan uudestaan. Valmiista kuvasta otan tulosteen, jonka siirrän valitsemalleni pohjamateriaalille. Pohjina olen käyttänyt puuta, metallia, peltiä, kangasta ja harsokangasta. Usein käsittelen siirretttyä kuvaa vielä perinteisemmän kuvataiteen keinoin esim. maalaten. Pohjamateriaalin valitsen teoksen aiheen ja sijoituspaikan mukaan. Ympäristö on oleellinen osa teoksiani. Työni toimivat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa.
Valmis kokonaisuus muodostuu katsojan, teoksen ja ympäristön kohdatessa. Ympäristön muuttuvat elementit kuten valo tai sääolosuhteet muokkaavat teosta ja mahdollistavat useat rinnakkaiset tulkinnat