Mikko Erkki Paakkola

Perustiedot

s. 1961, Lappi TI.
Taidemaalari
Asuinpaikka: Turku

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358-50-5287382

Oma esittely

Sinä päivävänä kun tulee määritellyksi omaa sukupolveaan edustavana taiteilijana on syytä katsoa taakseen alituisen tulevaisuuteen tuijottelun sijaan. Sinä päivänä on syytä esittää kysymys siitä, missä on tullut oltua, eikä tämä tarkoita viimeistä viittä minuuttia eikä vuottakaan. Kyse on yli kolmestakymmenestäviidestä vuodesta.

Minä olen ollut maalissa. Alituisesti. Olen tietenkin harrastanut kaikenlaista muutakin, hieman yhteiskunnallisesti hyväksyttävämpää, kuten kiekkoillut, kirjoittanut ja kokannut ja vaihtanut vaippoja. Mutta silti. Pääsääntöisesti olen ollut maalissa.

Ja tämä tarkoittaa jotain. Tämä tarkoittaa olemista ilman tekemistä. Useimmiten maalaaminen liitetään kuitenkin tekemiseen, koulumaailman kuvaamataidossakin puhutaan käden taidoista. Mutta maalamisessa ei ole kyse sen kummemmin käsistä kuin taidoistakaan. Maalaaminen on olemista. Tai itse asiassa näkemistä. Haluaisinkin väittää että oleminen on näkemistä ja maalaaminen katsomista.

Itse asiassa voisin olla aika ylpeä siitä että olen kyennyt useamman vuosikymmenen ajan keskittymään olemiseen tekona. Ei mikään helppo tehtävä. Vain olla, olla tekemättä mitään. Ja tämä paljastaakin sen yksinkertaisen tosiasian että omalla kohdallani maalaamisessa on kyse meditaatiosta. Mantran hokemisen sijaan minä olen vain katsonut kuinka maali kuivuu. Mutta teko ja tavoite ovat samoja: löytää mielentila, jossa minuus katoaa. Ja ehkä minullakin on mantrani: tehty työ. Valmis maalaus.

Mikko Paakkola, 2007, suom. 2011, korj. 2019.
Näytä biografia

Ajankohtaista

MIKKO PAAKKOLA – La douzième heure
Maalauksia Sint-Jan Berchmans Collegen kappelissa Brysselissä.
Teossarja, joka tulee koostumaan kahdestatoista paneelista, kooltaan 300 x 75 cm.
La Chapelle du Sint-Jan Berchmans College
Rue des Ursulines 4
1000 Bruxelles
20.09. - 06.10. 2019

Organisaatio: Office d'Art Contemporain, Bruxelles

Mikko Paakkola | Jean-Marie Sroobants: Silmämnkantamattomiin - Kirjoituksia maalaustaiteesta
L'immensité dans la sang - Èchanges intimes à propos de la peinture.
100 pages, illustrated, bilingual finnish-french.
Publisher: Partuuna, www.partuuna.fi

https://holvi.com/shop/partuuna/product/fca54bdb23b420f54e473d47db1d0e64/

Bio

Mikko Paakkola, taidemaalari, asuu ja työskentelee Turussa. Opiskellut Turun piirustuskoulussa 1981 – 85 ja myöhemmin Pariisissa L’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts’ssa Pariisissa Ranskan valtion myöntämän jatko-opintostipendin turvin 1988-90 Joël Kermarrecin ateljeessa. Debyyttinäyttely v. 1984, Suomen taideyhdistyksen dukaattipalkinto 1993, Suomen kulttuurirahaston myöntämä 3-vuotinen työskentelyapuraha 2007-2009, 1-vuotinen 2013 ja valtion 1-vuotinen (Taike) 2017. Asunut ja työskennellyt Brysselissä (Belgia) 1996 – 2006.

Näyttelytoiminta pääosin kansainvälistä, debyyttinäyttely Wäinö Aaltosen museossa 1984, ensimmäinen ulkomainen yksityisnäyttely Uumajassa 1985, Pariisin debyytti 1994.
Työskennellyt vuodesta 2006 brysseliläisen taidekeskuksen Office d'Art Contemporainin kanssa.

Paakkolan työskentelyä hallitsee monumentaalisuus, joka samanaikaisesti tulkitsee sekä emotionaalista voimaa että tyhjän tilan mukanaan tuomaa meditatiivista herkkyyttä. Äärimmilleen pelkistettyä kuvakieltä tukee monipuolinen materiaalienkäyttö ja arkkitehtoninen pohdinta maalaustaiteen olemuksesta.