Päivi Helena Eskelinen

s. 1960, Iisalmi
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Oma esittely

Maalaus on minulle sekä ajatusten näkyväksi tekemistä että tapa ajatella. Ymmärrys asioiden olemuksesta syntyy kuvien kautta. Fyysinen työskentelyprosessi on osa ajattelua: materiaalin työstämisen kautta voin tavoittaa uuden ulottuvuuden. Usein kuvallinen muoto ajatuksille löytyy toisista kuvista. Visuaalisen kulttuurin kommentointi on luontevaa, koska kuvat eivät synny tyhjiössä. Teokseni ovat osa kuvien loputonta ketjua. Otan kuvan käyttööni jostain ja siitä tulee osa omaa kuvastoa, jälki mieleen ja muistiin.

Toisinaan, kuten esimerkiksi omakuvissa, lähtökohtana on oma sisäinen kuvasto. Maalausprosessi on tällöin kuitenkin eräänlaista varjokuvan tavoittelua, sillä kankaalle syntyvä kuva ei ole sama kuin kuva mielessä. Aistihavainnot, materiaalien ominaisuudet ja erilaiset vaikutteet ympäröivästä todellisuudesta sekoittuvat niin, että loppujen lopuksi syntynyt kuva elää omaa elämäänsä.

Suoraan havaintoon pohjautuvien teosten lähtökohtana on halu tutkia luonnon muotoja, esineitä ja erilaisia kuvioita, joiden tekijät ovat yleensä anonyymejä. Teoksissa on keskeistä läsnäolon ja poissaolon välinen jännite. Kasvit ovat kuihtuneet ja henkilöt, joille esineet ja vaatteet kuuluivat, ovat poistuneet keskuudestamme. Samalla kuvat kertovat, että minä olen tässä hetkessä nyt ‒ ja aikanaan, että minäkin joskus olin.

Näytä biografia

Bio

Syntynyt 1960 Iisalmessa

Taideopinnot :
Turun Piirustuskoulu 1982-1986

Pääasiallinen tekniikka on tempera puulle ja paperille sekä mosaiikki ja kollaasi

Viimeisimmät näyttelyt :

2017, Värityskirja 2.0, Galleria Katariina, Helsinki
2016, Galleria G12, Kuopio
2015, Nature morte, Galleria Å, Turku
2013 Alaston materia, Galleria Rantakasarmi, Helsinki
2012 Kollaasi-Collage. Suomalaisen kollaasin historiaa,
Hyvinkään taidemuseo
2011 Oodi kaiken maailman purkeille, Galleria Pirkko-Liisa Topelius, Helsinki
2008 L’art pour l’art, Galleria Pirkko-Liisa Topelius, Helsinki

Toimii myös taideopettajana Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskuksessa, Helsingin seudun kesäyliopistossa, Helsingin Aikuisopistossa ja Toimelan opistossa