Pauli Vuorisalo

Perustiedot

s. 1944, Kankaanpää – k. 2017
Kuvataiteilija

Oma esittely

Kuvataiteilija Pauli Vuorisalo syntyi 16.4.1944 Kankaanpäässä, Satakunnassa. Taide ja kulttuuri olivat arvostettuja hänen perheessään. Lapsuudenkodissa oli paljon kuvataidetta, työrauha ja luonnon elementit lähellä. Luonto, joka on aistittavissa kaikilla aisteilla, on Vuorisalolle hyvin tärkeä.

Persoonallinen kuvataiteilija huomattiin jo kouluiässä. Viehtymys visuaalisuuteen on ollut läsnä niin kauan kuin taiteilija muistaa. Koulussa hänellä oli erikoisoikeus maalata muillakin kuin vain kuvaamataidon tunneilla. Häntä kutsuttiinkin jo kansakoulussa aina taiteilijaksi.

Pauli Vuorisalo on ns. pariisilaisen koulukunnan edustaja. Hänen kykynsä ja taitonsa vaihtaa eri tekniikoita; piirroksista ja grafiikasta – guasseihin, keramiikkaan ja lasitöihin – ulottuen aina taidetekstiileihin; gobeliineihin ja taidemattoihin asti, on hänen suuri vahvuutensa. Taiteen yksi tehtävä, toimia ajan ja hetken tulkkina, on yksi niistä monista Pauli Vuorisalon tavoista ja tyyleistä toteutua kuvataiteilijana ja ihmisenä tässä maailmassa. Eri tekniikoiden ansiosta mielikuvitusta ja maailman monimuotoisuuden kirjoa ei tarvitse rajoittaa tai kesyttää johonkin nimenomaiseen ilmentymismuotoon.

Kullekin ajatukselle ja tapahtumalle löytyy oma ja luonnollinen muotonsa. Tehtävä ei ole helppo, mutta rehellisyys elämää ja maailmaa kohtaan tuottaa usein toivotun lopputuloksen. Niinpä Pauli Vuorisalo ei ole koskaan hakenut sovinnaisuutta ja kompromisseja taiteessaan, vaan hän on kulkenut ja tulkinnut omaa ja värikästä polveilevaa polkuaan uteliaasti hetkestä toiseen.

Pauli Vuorisalon moni-ilmeinen taiteilijan ura alkoi 16-vuotiaana yhteisnäyttelyllä. (Porin taiteilijaseuran jäsen 1960). Tämän jälkeen hän suoritti taideopintoja niin koti- kuin ulkomaillakin, mm. Ranskassa vuodet 1969 – 1974. Ranska näyttelee merkittävää osaa Pauli Vuorisalon elämässä ja taiteessa. Pidemmän ajanjakson hän vietti Pariisissa 60-70-luvun taitteessa asuen Citén kansainvälisessä taiteilijatalossa kolme vuotta. Aika Pariisissa on vahvistanut taiteilijan kaikkia näkemyksiä ja ne vuodet ovat olleet kaikkein tärkeimmät, kuin ranskalainen maalauskoulu.

Pauli Vuorisalon taiteellinen tavaramerkki on hengittävä ja hallittu viiva. Hän työskentelee mielellään rauhassa, yksin. Taiteilija on matkustellut koko uransa ajan. Hänelle matkat ovat työskentelemisen elinehto. Kulloinenkin ympäröivä kulttuuri tuo taiteeseen vivahteita. Esimerkiksi Marokossa töihin tulee väistämättä orientaalisia vaikutteita. Valon merkitys on taiteilijalle myös suuri; etenkin Pohjois-Afrikassa ja Arabimaissa Saharan liepeiden väriskaala soi todella kauniisti ja hän maalaakin mielellään auringon alla, onnellisissa olosuhteissa.

Kuvataiteilija on löytänyt innoitusta omaan taiteeseensa eri kulttuureista ja taiteen lajeista sekä lukuisilta taiteilijoilta. Hän seuraa kotimaisen ja ulkomaisen taidekentän tapahtumia aktiivisesti. Myös musiikki on aina ollut hänelle tärkeää, erityisesti klassinen jazz sekä ooppera. Taiteilija ammentaa inspiraatiota myös kirjallisuudesta ja tekeekin mielellään yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa. Hänen mielestään erilaiset temperamentit luovat vastakohtia ja työskentely on antoisampaa kuin samantyyppisten ihmisten kesken. ”Taide on elämän ymmärtämistä syvästi ja sen tulkitsemista suvereenisti. Se ei ole sen merkillisempää, mutta se on kuitenkin välttämätöntä. Minusta se on merkittävintä inhimillisessä tajunnassa”.