Pekka Kröger

Perustiedot

s. 1951, Riihimäki – k. 2017
Kuvataiteilija, Taidemaalari

Oma esittely

KUVANTEKEMISESTÄNI

Maisemat
Maisemieni kohteet ovat useimmiten näkymiä Hämeestä, etenkin Hämeenlinnasta, Vanajavedeltä ja Riihimäeltä, minulle tutuista paikoista. Maalaukseni perustuvat tarkkaan luonnonhavaintoon, mutta kuvaamani paikat ovat harvoin tunnistettavissa. Pelkistän paljon ja yritän löytää aiheesta sen ytimen, sen mikä siinä on yleispätevää ja ajatonta. En maalaa näkymiä vaan muistoja, jotka sisältävät omia tunteitani, elämyksiäni ja elämänkokemuksiani. Haluan katsojan löytävän maalauksestani samanlaisen esteettisen luontokokemuksen, jonka hän on saanut omasta maisemastaan.

Henkilö- ja muotokuvat
Toinen tärkeä aihepiiri minulle on ihminen. Teen henkilökuvia ja olen maalannut toistasataa muotokuvaa Suomeen ja ulkomaille. Ihmisaiheisiin kuviini pyrin saamaan henkilöstä ulkoisen samankaltaisuuden lisäksi jotain hänen sisimmästään. Tästä syystä on tärkeätä, että malli on minulle ennestään tuttu tai että tutustun häneen maalaamisprosessin aikana.

Tiikerit
Maalaan allegorisia tauluja, joissa käsittelen elämän perimmäisiä kysymyksiä ihmisen ja tiikerin yhteiselämän kautta. Tiikereitä nähdään tauluissani yhdessä ihmisten kanssa usein aivan arkipäiväisissä tilanteissa, mutta saan näihin tauluihin aiheita myös esim. taidehistoriasta sekä vanhoista myyteistä, taruista ja legendoista.

Yksi tiikeritaulujeni tärkeistä teemoista on ihmisen ja luonnon välinen suhde. Tiikeri sopii hyvin luonnon symboliksi siksi, että sen kohtalo uhanalaisena lajina rinnastuu helposti maapallomme epävarmaan tulevaisuuteen. Suurimman uhan tiikerille luo tietenkin ihminen. Sen elinalueet kutistuvat edelleen ihmisen asuinalueiden laajetessa, sitä metsästetään armotta ihmisen turhamaisuuden tyydyttämiseksi ja kiinalaisessa lääketieteessä sillä on yhä suuri kysyntä. Tiikeri edustaa myös luonnon kahtalaisuutta: se voi olla kaunis ja lempeä ja toisaalta arvaamaton ja uhkaava kuten luonto itse. Yleisö on usein halunnut nähdä taulujeni tiikerit miessukupuolen vertauskuvana. Tässä tulkinnassa tiikeritauluni käsittelevät miehen ja naisen välistä suhdetta.

Maalaustekniikka
Teosteni tärkein elementti on väri. Maalaan tauluni akryyli- ja öljyväreillä käyttäen laseeraustekniikkaa, koska tällä menetelmällä syntyvää värihehkua ja – syvyyttä on mahdotonta saada aikaan muulla menetelmällä. Tauluni koostuvat alusmaalauksesta ja useasta päällekkäisestä, läpikuultavasta värikerroksesta, joista uusi voidaan lisätä vasta alemman kuivuttua. Nykyään yleisimmin käytetyssä kertamaalaus- eli alla prima-tekniikassa värit sekoitetaan valmiiksi paletilla, mutta laseerauksessa väri saadaan päällekkäisten värikerrosten tuloksena. Esimerkiksi paletilla sekoitetusta sinisestä ja punaisesta tulee tasainen violettiväri, kun taas punaisen päälle sivelty läpikuultava sininen antaa lopputulokseksi syvän ja eloisan värivaikutelman: syntyy optinen sekoitus jonka sävy vaihtelee katselukulman mukaan. Kuullotus myös voimistaa ja syventää jonkun värin yhtä sävyä ja saa sen hehkumaan.