Pertti Lohiniva

Perustiedot

s. 1958, Rovaniemi
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Rovaniemi

Yhteystiedot

Oma esittely

Pertti Lohiniva on 1958 syntynyt taidemaalari, kotoisin Rovaniemeltä. Hän on kuitenkin asunut suurimman osan elämästään muualla, Lappiin hän on palannut joitain vuosia sitten. Vaikka Lohiniva on, tai ajattelee olevansa öljyväri maalari, hän yhdistelee teoksiinsa mm valokuvia ja erilaisia materiaaleja.

Pertti Lohinivan aihe on aika. Historia itsessään ei ole hänelle tärkeää, vaan ajan muutosvoima; on sitten kyse hetken tapahtumasta tai tuhannesta vuodesta. Materiaalimaalaus ja spontaani maalauksellisuus luovat ajalle ja tilalle olemuksen. Lohiniva haluaa, että teoksiin voi ikään kuin mennä sisään ja liikkua eri tasoissa elementtien mukana.

Osa hänen teoksistaan on täysin ei-esittäviä, osa kaikkea valokuvan, sekatekniikan ja kaiken muun väliltä. Käytetty tekniikka ei ole itsetarkoitus vaan sen tehtävänä on mahdollistaa lopputulos. Lohinivan mielestä teoksessa täytyy olla tarina, joka avautuu kullekin katsojalle omalla tavallaan. Yhtä totuutta ei ole, parasta totuuksien runsaus.

Hänen teoksensa kertovat myös ihmisistä; miehistä ja naisista. Kiinnostus aiheeseen heräsi uudelleen Lohinivan opettaessa useita vuosia alastonmalli piirustusta. Hän oivalsi tuolloin, kuinka paljon paljas, alaston ihmisvartalo voi kertoa ihmiselämästä, tavoitteiden ja tapahtumien ristiriidasta.

Töissään Lohiniva käsittelee ihmisen merkittävintä perustarvetta, läheisyyttä toiseen ihmiseen. Alastomuus ei ole itsetarkoitus, vaan edellytys aiheeseen syventymiseen ilman pinnallisia tai ulkopuolisia merkityksiä.
Näytä biografia

Bio

Rovaniemeltä kotoisin oleva kuvataiteilija Pertti Lohiniva s.1958 aloitti maalaamisen varhain ja on yksi merkittävimmistä, pitkän uran tehneistä taiteilijoista Lapissa. Lohinivan tuotanto on aiheiltaan ja tekniikoiltaan laaja mutta yhtenenäinen. Ensisijaisesti hän on kuitenkin öljyvärimaalari. Pohjoisen alati muuttuva luonto sekä ihmisen elämä suruineen ja iloineen tarjoavat usein lähtökohdan sekä aiheen teoksille. Soinnukas värimaailma ja pintojen rosoisuus tuovat maalauksiin viittauksen aikaan, tilaan ja tunteeseen. Teoksissa on sanoma tai tarina, jonka katsoja saa tulkita omalla tavallaan.

Tuija Hautala-Hirvioja

FT, Taidehistoria professori, Lapin yliopisto

 

Pertti Lohiniva, kuvataiteilija AMK

Yksityis ja yhteisnäyttelyitä mm:

Maalauksia ja muuta- yksityisnäyttely, Korundi/Rovaniemen taidemuseo, 2018-2019

Taidemaalariliiton 90-vuotisnäyttely 2019, Galleria Napa, Rovaniemi

Yksityisnäyttely Galleria Katariina; Helsinki, 2007

Yksityisnäyttely Galleria Bakeliittibambi, Helsinki v. 1999, 1997, 2003 2006

Polar 67,Northern art, National library, Peking, Kiina 2007

tm-gallerian 40-vuotis juhlanäyttely, Helsinki 2005

Suomen taiteilijoiden 110.vuotis näyttely, Helsingin taidehalli 2005

Yksityisnäyttely tm- galleria, Helsinki, 1995

Nuorten 42. näyttely, Helsingin taidehalli, 1989

 

Teoksia kokelmissa (mm.)

Aineen taidemuseo, K. H Renlundin museo, Keuruun taidemuseo, Kemin taidemuseo, Porin taidemuseo, Rauman taidemuseo, Rovaniemen taidemuseo, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Taideteollisuusmuseo, Teatterimuseo, Kokkolan kaupunki, Kiirunan kaupunki, Rovaniemen kaupunki, Tornion kaupunki, Norske Reindriftsamers landsforbund, Kemijoki Oy, Suomen taiteilijaseura,

Palkinnot:

1988 Ars Arctica- palkinto

Jäsenyydet:

Taidemaalariliitto, Lapin taiteilijaseura

 

Julkaisu ( 2019 ):

Pertti Lohiniva- Maalauksia ja muuta vuosilta 1987-2018

Toimitus Tuija Hautala-Hirvioja ja Jonna Katajamäki

ISBN 978-952-9554-58-4