Pertti Lohiniva

s. 1958, Rovaniemi
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Rovaniemi

Yhteystiedot

Oma esittely

Pertti Lohiniva on 1958 syntynyt taidemaalari, kotoisin Rovaniemeltä. Hän on kuitenkin asunut suurimman osan elämästään muualla, Lappiin hän on palannut joitain vuosia sitten. Vaikka Lohiniva on, tai ajattelee olevansa öljyväri maalari, hän yhdistelee teoksiinsa mm valokuvia ja erilaisia materiaaleja.

Pertti Lohinivan aihe on aika. Historia itsessään ei ole hänelle tärkeää, vaan ajan muutosvoima; on sitten kyse hetken tapahtumasta tai tuhannesta vuodesta. Materiaalimaalaus ja spontaani maalauksellisuus luovat ajalle ja tilalle olemuksen. Lohiniva haluaa, että teoksiin voi ikään kuin mennä sisään ja liikkua eri tasoissa elementtien mukana.

Osa hänen teoksistaan on täysin ei-esittäviä, osa kaikkea valokuvan, sekatekniikan ja kaiken muun väliltä. Käytetty tekniikka ei ole itsetarkoitus vaan sen tehtävänä on mahdollistaa lopputulos. Lohinivan mielestä teoksessa täytyy olla tarina, joka avautuu kullekin katsojalle omalla tavallaan. Yhtä totuutta ei ole, parasta totuuksien runsaus.

Hänen teoksensa kertovat myös ihmisistä; miehistä ja naisista. Kiinnostus aiheeseen heräsi uudelleen Lohinivan opettaessa useita vuosia alastonmalli piirustusta. Hän oivalsi tuolloin, kuinka paljon paljas, alaston ihmisvartalo voi kertoa ihmiselämästä, tavoitteiden ja tapahtumien ristiriidasta.

Töissään Lohiniva käsittelee ihmisen merkittävintä perustarvetta, läheisyyttä toiseen ihmiseen. Alastomuus ei ole itsetarkoitus, vaan edellytys aiheeseen syventymiseen ilman pinnallisia tai ulkopuolisia merkityksiä.