Petri Yrjölä

Perustiedot

s. 1972, Oulunsalo
Taidemaalari
Asuinpaikka: Ii As.

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 40 5656 826

Oma esittely

Nuoruuteni kesät saaressamme ovat tuoneet luonnon sisälleni. Luonnon jännitteistä kumpuaa minuuteni. Viittaan töissäni sellaiseen, jonka toivoisin koskettavan sitä osaa meissä, joka on särkyväisin ja tärkein.

Luontoaiheiden käsittely yhdistyy usein minulla mystis-uskonnollinen ulottuvuus. Teokseni ovat tunnelmaltaan melankolisia, taianomaisia ja romanttisia. Maailman synkkyys on läsnä, mutta se ei pelota, koska valo on. Minulla on onni työskennellä Iijoen rannalla, ikuisesti virtaavan voiman osana.

Maalaaminen on matka – seikkailu, jonka tarkoituksena on saavuttaa joka kerta jotakin aivan muuta, kuin lähtökohdallinen ajatus on ollut. Tämä leikki on jatkunut läpi elämäni ajan, niin pienestä kuin muistan.
Näytä biografia

Bio

”Syvällisesti lohdullisia balladeja ihmisenä olemisesta”


Petri Yrjölä maalaa kerros kerrokselta, harkiten ja mietiskellen. Pääsääntöisesti suurikokoisten öljymaalausten lähtökohdat ovat luonnossa – taivas aina avaruuteen asti, vesi ja sen eri olomuodot sekä metsä ja puut. Näistä elementeistä syntyvät näkymät kuitenkin symboloivat jotain suurempaa ja syvempää.


Lisäämällä maisemaan jotain vieraannuttavaa ja abstraktia, maalari sieppaa katsojan pois tutusta maailmasta johonkin uuteen. Tilat eivät ole suoraan tuttuja ja turvallisia, vaan jotain on niissä tapahtunut tai juuri tapahtumassa. Katsojan oma kokemus ja historia rakentaa kuvan lopullisen tarinan. Taiteilija pyrkii koskettamaan ihmisissä jotain sellaista, mikä on kaikkein särkyväisintä. Myös ajankohtaiset globaalit aiheet ovat vahvasti läsnä.


Yksittäisenä motiivina mukana on kulkenut jo pidempään kimalainen, joka voidaan nähdä taiteilijan itsensä alter egona tai vaikkapa yleisesti ihmisen allegoriana. Kimalainen palauttaa taitelijan itse lapsuuden kokemukseen: ”Katsoin kimalaista ja sitä, miten raskaasti se lähtee lentoon. Näin samalla ihmisen – raskauden, kömpelyyden ja pienuuden… sen kuinka pieni ihminen on suhteessa luontoon.”


Petri Yrjölää on pidetty tumman valon mestarina, pimeän ja tumman kautta kulkija, mutta jossain on aina myös valo läsnä. Henry Wuorila-Stenberg on sanonut Yrjölän maalausten olevan ”syvällisesti lohdullisia balladeja ihmisenä olemisesta”. Kaiken kaikkiaan hän on täysiverinen taidemaalari, joka ei paljoa piittaa trendeistä tai taidehistorian konventioista. Hänellä on selkeä näkemys ja intohimo tekemiseensä.


Poimintoja merkittävimmistä ansioista

  • Oulun taidemuseon OMA-taiteilija ja siihen liittyvä uran keskivaiheen retrospektiivinen näyttely katalogeineen (2013)

  • Ars Fennica 2009 ehdokkuus ja näyttely, Kiasma, Helsinki

  • ”Usko tai älä”, uusia teoksia kokoelmista, Helsingin taidemuseo Meilahti (2011)

  • Sara Hildénin taidemuseo: Apina ja vesiputous-tämän ilmaston kuvia (2018) ja Olotila OK! Ja muuta uutta taidetta (2010)

  • "The Northern Life" -kutsunäyttely, Peking, Kiina (esillä Pohjois-Suomalaista taidetta ja designia)

  • Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinto (2010),

  • Vuoden nuori taitelija 2003, Oulun lääni