Pirkko Aario

Perustiedot

s. 1934, Hämeenlinna – k. 2018
Taidemaalari
Asuinpaikka: Helsinki

Oma esittely

Olen kai lähinnä tarinan kertoja. Käytän sanoja ja kuvia. Teen ikään kuin ikkunoita tarinaan. Etsin yhteistä suurta muistia, yhteisiä muistoja. Ne tuntuvat kuitenkin katoavan yhä kauemmas.

Taustallani on Iitin huikaisevan kaunis luonto ja tieteellisen tarkka luonnon havainnointi- tiedemiehen perheessä kun kasvoin.
Tärkeä tekijä on aika. Iitin kauniissa pikkukylässä ovat menneet sukupolvet koko ajan läsnä. Ihmisistä on jäänyt jälkiä, muinaisista, mutta myös äsken poistuneista. On isoisän veistämää kirveenvartta, on itse kasvatetuista lampaista ja pellavista kehrättyjä lankoja ja niistä käsin valmistettuja tuotteita. Kun niitä tuijottelee, ne alkavat elää ja näyttää monumentaalisilta. Kaunis valo, kaunis väri,pysähtynyt aika, rakennetaanpas asetelma...
Näytä biografia

Bio

syntynyt Hämeenlinnassa, asunut sittemmin Iitissä, Turussa, Espoossa ja Helsingissä.

Taideopinnot: Yliopiston Piirustussali, Vapaa Taidekoulu, Suomen Taideakatemian koulu, Saksa, Wolfsburgin linna

Tekee kuvia paperille ja kankaalle. Alkuaikoina grafiikkaa ja suurehkoja värikkäitä öljymaalauksia sekä paperi- ja esinekollaaseja. Mainittakoon myös värikynäpiirustukset värillisille pohjille, valopaikat esiin valkokohotuksina. Tekniikka siirtyi joksikin aikaa myös öljymaalauksiin. Niissäkin muoto ja väri kasvoivat tyhjyydestä. Öljymaalaukset saivat kuitenkin vähitellen enemmän ekspressionistista ja surrealistista ilmettä.
Tänä päivänä öljymaalausten rinnalle on noussut akvarelli ja uudestaan kollaasi sekä pigmenttikokeilut.

Aiheet ovat suurelta osin lähellä olevia arkisia asioita sekä elämän kulkua yleensä: Syöminen, ruokatarvikkeet, varsinkin leipä ja juurekset, langat, lankakerät, lankarullat, neulat ja sukkapuikot.
Toinen suuri aihepiiri on luonnon pienet ja suuret tapahtumat.

Teoksia on ollut esillä museoissa, taidehalleissa sekä muissa näyttelytiloissa ja gallerioissa kotimaassa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä on ollut kolmisenkymmentä, yhteisnäyttelyitä toista sataa.
Ulkomaan näyttelyistä mainittakoon yksityisnäyttelyt Tukholmassa v v.1985- 1999 sekä ryhmänäyttelyt Kööpenhaminassa.
2000- luvulla on ollut esillä akvarelleja mm. Belgiassa, Pariisissa sekä Koreassa.

Teoksia kokoelmissa: mm. Heinolan, Hämeenlinnan ja Kuopion Taidemuseoissa, Helsingin, Järvenpään ja Kuopion kaupunkien sekä Taivalkosken ja Tuupovaaran kuntien kokoelmissa, lisäksi eril. liikelaitosten ja yksityiskokoelmissa. Ulkomaisista kokoelmista mainittakoon Musée du Petit Format, Nismes, Belgia. Vrt. CV.