Juha Pitkänen

Perustiedot

s. 1969, Juuka
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Juuka

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 041 445 8725

Oma esittely

Olen kuvataiteilija ja kuvataiteen opettaja, syntynyt Pohjois-Karjalassa Juuassa.
Ilmaisen itseäni symbolistisin veistoksin ja luontovaikutteisin maalauksin.

Lapsesta saakka olen ollut herkkä havainnoija, pitänyt piirtämisestä jne. Lapsuuden kotini sijaitsi maaseudulla, järven rannalla. Tuolloin luonto oli erityisesti havaintojeni kohde ja taiteeni lähde. Kuvan tekeminen sai intohimoa ja perspektiiviä, kun tutustuin öljyvärimaalaukseen nuorena opiskelijana, kohdatessani ammattitaiteilijoita ja heidän teoksiaan.
Kuvanveisto tuli mukaan opintojeni myötä Kuvataideakatemian kuvanveisto-osastolla, jota piirustuksen opettajani Marjatta Hanhijoki suositteli. Kuvanveisto-osastolla vallitsi hyvä tekemisen meininki. Opettajina olivat Radoslaw Gryta, Kain Tapper, Jukka Tuominen ja Maija Vainonen. Koin oikeasti oppivani kuvasommittelua ja se tuki myös maalaamistani.
Teen kolmiulotteisia teoksia silloin kun se tuntuu idean esilletuomiseksi sopivimmalta. Materiaalilla on sinänsä - teknisten ominaisuuksien rinnalla - olemuksellinen ja symbolinen merkityksensä.
Inspiraatio tulee ”taivaan lahjana”, riippumatta elämän olosuhteista tai aktiivisuudestani. Saatuani idean, pohdin mihin muotoon sen voisi pukea: miten muoto ja materiaali palvelevat ideaa ja ilmaisua.
Kaikki kuvan tekeminen on sommittelua. Sommittelu päättyy, kun teos vastaa tarkoituksiani.
Olen tehnyt taidetta 30 vuotta. Uskon edelleen taiteen merkitykseen elämässä. Haluan luoda teoksia joilla on kosketusta elämän- ja ihmisarvon pyhyyden kanssa. Elämme maailmassa jossa monet uskovat rahaan päämääränä ja ihmiseen välineenä. Tätä käsitystä vastaan kaikki vakavasti otettava taide perimmiltään haastaa ja muistuttaa meitä ihmisen ja elämän itseisarvosta. Minulle käsitteinä totuus, kauneus ja hyvyys avautuvat todemmin ja syvimmin kristinuskosta ja Raamatun kertomuksista.

Ajankohtaista

Tulevat näyttelyt:

kesä- ja heinäkuu 2021, Juuan kirjasto

1. - 30.10.2021, Ikkunagalleria, Sokos Joensuu