Jarkko Räsänen

Perustiedot

s. 1984, Heinola
taiteilija
Asuinpaikka: Hollola

Yhteystiedot

Puhelinnumero: -

Oma esittely

Työskentelen lähinnä valokuvan ja videon parissa – usein ohjelmistotaiteen näkökulmasta, koska käytän taiteellista ohjelmointia teoksieni luomiseen. Olen inspiroitunut demoscenestä (vaihtoehtotietokonetaideyhteisö) lapsuudestani saakka. En kuitenkaan sido itseäni mihinkään mediumiin tai käytäntöön, vaan olen kiinnostunut taiteesta joka haastaa havainnon tai järkiperäisen ajattelun. Myös teknologisen yhteiskunnan kokonaisvaltainen vaikutus ihmiseen/kehoon kiinnostaa minua.

Valokuvasarjassani "Ordered Dance" (2009-) leikkaan kuvatiedoston yhden pikselin siivuiksi, analysoin ne ja järjestelen ne uudelleen yksinkertaisten sääntöjen mukaan – esimerkiksi vaaleimmaista tummimpaan – mikä tuottaa puoliabstrakteja "digitaalisia maalauksia" tai kollaaseja, joiden kirjalliset aiheet hajoavat muodon kauneudeksi. Olen tuottanut myös valokuvia ja videoita em. koodin mutaatiolla, joissa kuvat näyttäytyvät ikäänkuin paksun epätasaisen lasin lävitse nähtynä. Näen tällaisen metodologian tuovan työskentelyyni käsitteellisen kerroksen, joka viittaa algoritmien koko yhteiskuntaa koskettavaan ilmiöön ja työn käsitteeseen.

Toisaalta työskentelen kokeellisena muusikkona ja äänitaiteilijana (jazz-koulun pudokas) käyttäen Ableton Liveä, Traktoria, Reasonia, Renoisea ja Max/MSP:tä usein improvisoitujen sessioiden tuottamiseen – joskus nykytanssijoiden kanssa. Käytän usein omatekemiä kontaktimikrofoneja yllättävien värähtelyjen vahvistamiseen, kuten kiljun käymisprosessin tai sulavan järven. Olen käyttänyt myös kuvatiedostoja (joskus GSM-signaalisksi muunnettuina) videoideni ääniraidoilla
Näytä biografia

Ajankohtaista

Pienoisnäyttely Kulttuurikauppilassa Iissä residenssijakson päätteeksi yhdessä Anastasia Alekseevnan kanssa 28.-30.1.2019.

 

Bio

Jarkko Räsänen on multimediataiteilija, joka keskittyy valokuvaukseen, liikkuvaan kuvaan ja äänitaiteeseen. Hän on tehnyt videoteoksia vuodesta 2005, aluksi performatiivisten tapahtumien dokumentaatioina. Sittemmin hän on siirtynyt tietokonepohjaiseen ja algoritmiseen visuaalisuuteen, hän esiintyy muun muassa live-vj:nä itse tekemillään ohjelmistoilla. Räsänen on liikkuvan kuvan osuuskunta FixC:n jäsen. Hänen teoksiaan on esitetty lukuisissa näyttelyissä lähinnä Suomessa ja Saksassa, kuten esimerkiksi International Teletext Art Festival goes Ars Electronicassa, Anthology Archivesissa New Yorkissa, Papay Gyro Festivaalilla Hong Kongissa ja Orkneyssä, sekä Fundacio Joan Mirossa, Mallorcalla, ARS'17+ Kiasmassa ja Moskovan 4. biennaalissa.