Riikka Viinikanoja

Perustiedot

s. 1973, Porvoo
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Kortejoki / Kuopio

Yhteystiedot

Oma esittely

Ensimmäinen teokseni lahjaksi saaduilla öljyväreillä oli valmis. Iso, rumanruskea vuori etualalla ja siinä vuoren reunalla piirtyy palmujen siluettikuvia. Taustalla loistaa auringonlasku kaikissa sateenkaaren väreissä, toisiinsa sulautuvilla vaakavedoilla tehtynä. Vuoren tummuus täyttää maalauspinnasta lähes puolet. En ollut tyytyväinen. Alkoi kuvataiteen opiskeluni. Olin ehkä kolmetoistavuotias.

Kun nyt ajattelen tuota maalausta, joka tosin on enää vain muistissani, niin eihän se niin kaukana ole nykyisestä tekemisestäni. Voimakkaat värit ja kontrastit hallitsevat. Pelkistän aiheet muodoiksi ja väreiksi. Palmurinteiltä olen tullut lähemmäs. Arjen pienet löydöt asettuvat maalauksiin. Jaloissa polkeutuva ensilumi heinänkorsissa. Loskaisen maantien reunassa säihkyvät oranssit aurauskepit. Tai horsmien pinkit traktorinjäljet mitä kirkkainta sinitaivasta vasten. Etenkin luontoa katselen sillä silmällä. Kuusien, kantojen, lammikoiden, heinien, sammalien, horisonttien, saarien ja pilvien maalaaminen välittää myös huoltani luonnon moninaisuudesta ja sen säilymisestä. Meillä on kaikki tässä. Kunhan näemme sen.

Tekemisessäni olen kokeillut myös tekstiiliä materiaalina. Ompeleminen tuntuu koko kehossa ja kangasvarastojen pölyt tunkeutuvat nenään. Kankaat viestivät tarinoita ja saavat tekemiseen toisenlaisia vivahteita. Luonnoskirjat kasvavat kolmimetrisiksi seinäteoksiksi ja paisuvat vielä veistoksiksi. Samalla sormet kirjoittavat sanoja muistiin päivien kimalluksista ja ruskeista hetkistä palmuvuorella.


Näytä biografia

Ajankohtaista

Vuonna 2019 työskentelen Pohjois-Savon Kulttuurirahaston vuosiapurahalla.
Taiteellista työskentelyä öljyvärin tuoksussa ja kankaiden pölyssä. Voit seurata työn kulkua ja kuvallisia poimintoja instagramistani:

https://www.instagram.com/riikkaviinikanoja/

Bio

- Syntynyt Porvoossa 1973

- Valmistunut kuvataiteilijaksi Imatran Taideopilaitoksesta 1997. Tämän jälkeen suorittanut kuvataiteen AMK opinnot Pohjois Karjalan Ammattikorkeakoulussa ja taiteen erikoistumisopinnot TAMKissa.

- Asuu ja työskentelee Kuopiossa.

- Jäsenenä Taidemaalariliitossa, Ars Liberassa (Kuopion kuvataiteilijat ry), Helsingin Taiteilijaseurassa sekä Sanataidekoulu Aapelissa

-Maalaustekniikat: öljyväri, tempera, akryyli ja tekstiili.

- Yksityis- ja ryhmänäyttelyjä kotimaan lisäksi Saksassa, Virossa ja Venäjällä

- Julkinen teos 'Matkalla' valmistui Snellmanin kouluun, Kuopioon, vuonna 2012

- Teoksia löytyy valtion kokoelmien lisäksi mm. Kuopion kaupungin, Kuopion ev.lut.seurakuntayhtymän, Pihkovan kaupungin (Venäjä) sekä yksityisistä kokoelmista.

- Kuvataiteen opetusta lapsille, aikuisille, kehitysvammaisille ja vanhuksille vuodesta 1999. Sanataiteen opettaminen on alkanut vuonna 2018.

- Julkaisu: Kymmenen pientä minuuttia; Valon suunta, YLE Radio 1, 2004 Julkaisu käsittelee maiseman maalaamista.