Ritva Helena Määttänen-Valkama

Perustiedot

s. 1951, Helsinki
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Taide voidaan tulkita ihmisten väliseksi sosiaaliseksi vuorovaikutukseksi, jonka tarkoitus on välittää ja pohtia ihmisenä olemisen eri puolia. Ajattelemisen ja tietämisen välineenä tarkasteltuna taiteella voidaan myös nähdä olevan poliittisia merkityksiä ja pyrkimyksiä, jolloin sen arvokkaana tehtävänä pidetään yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista ja erilaisten epäkohtien paljastamista. Johdonmukaisesti jäsenneltynä, merkitysten älyllistämisen kautta taiteen keinoin on mahdollista esittää asioita, jotka ovat ilmaisussaan visuaalisia, mutta avautuvat katsojalle lähinnä verbaalisesti.

Taidetta voidaan yhtä oikeutetusti tarkastella ihmisten välisenä kommunikaationa, jossa vuorovaikutuksellisina ja sisällöllisinä tekijöinä toimivat estetiikka, puhtaat tunteet, teoksesta välittyvä läsnäolo nykyhetkessä, tai laskelmoimattomasti koettu ilo.

Oman maalaukseni pyrkimykset ovat jälkimmäisiä. Sen taustalla ei ole suurta filosofiaa tai ongelmien esittelyä. On vain kangas, maali ja siveltimet, niiden ehdoilla ajatteleminen, sekä oma kehoni. Katri Valan sanoin:


Ajatukseni
pienet ja onnelliset
kuin sinisiipiperhosen,
eikä sydämelläni ole
enemmän huolta
kuin oravanmarjalla,
joka kohottaa kukintonsa
kuin lapselliset sormet
osoittamaan ihanaa
aurinkoa.

Ajankohtaista

Osallistun Taidemaalariliiton teosvälitykseen Kaapelitehtaalla 7.3.-15.3. 2020

Tuleva yksityisnäyttely Galleria Rantakasarmi, Suomenlinna 12.11. - 8.12.2019