Mira Roivainen

Perustiedot

s. 1990, Espoo
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Kokkola

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0400693981

Oma esittely

Olen kokkolalainen kuvataiteilija, joka työskentelee usealla eri välineellä teoksen aiheesta ja luonteesta riippuen. Maalaan, piirrän ja teen erilaisia tilallisia installaatioita. Taiteellinen työni on tutkivaa, ei niinkään tekniikka- vaan idealähtöistä. Tapaan työstää aiheita kokonaisuuksina, jossa kokonaisuus muodostaa jonkin sanoman. Ekologiset arvot sekä suhteemme toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan ovat minulle kestoaiheita. Reagoin ympäristön tapahtumiin omasta lähtökohdastani käsin, ja kommentoin kulloinkin vallitsevia tunnelmia teoksissani.

Valitsen käyttämäni tekniikan aiheen mukaan. Pidän kierrätysmateriaaleista, ja pyrin käyttämään niitä teoksissani aina kun pystyn. Tavaraan kirjoittautunut historia päällekkäin uuden käyttötarkoituksen kanssa kiehtoo minua. Pidän siitä, että aiheen ja valitun välineen välillä on jokin merkitys. Olen valinnut uusimpien teosten tekotavaksi hiilen. Tässä tapauksessa hiilellä työskentelyn vaivattomuus ja huolettomuus yhdistyy tiukan kontrolloituun aihepiiriin.

Usein käytän omakuvaa hahmona, jolla esittää asioita. Tavoitteenani kuitenkin on, että teoksen kokija pystyy ohittamaan ajatuksen taiteilijan omakuvallisuudesta, ja teosten henkilö toimii vain hahmona ja muotona, jonka kautta taiteen kokija voi löytää samaistumispintaa ja tehdä oivalluksia itsestään ja ympäröivästä maailmasta.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Teoksiani on nyt saatavilla taiteen verkkokauppa Taikosta, osoitteessa: https://www.taiko.art/mira-roivainen

 

Yksityisnäyttely Galleria Artistassa, Kokkolassa, lokakuu 2020

Bio

Kokkolassa asuva ja työskentelevä Mira Roivainen (s.1990) on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2017. Roivaisella on takanaan myös muita taideopintoja muun muassa National College of Art and Design:ssa Dublinissa Irlannissa sekä Pohjoismaisessa Taidekoulussa Kokkolassa.

Roivainen on vuodesta 2010 alkaen pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, uusimpina Nuoret 2019 Helsingin Taidehallissa, Suomen Pohjoismaisen Taideliiton triennaalinäyttely OXYGENUM Vetelin Taidekartanossa (2019) sekä Nuori Taide Pohjanmaalla Vaasan Taidehallissa (2020).

Roivainen on toiminut myös erilaisissa projekteissa, muun muassa lavastajana lastennäytelmässä, skenografin ja tarpeistonhoitajan assistenttina Kokkolan kaupunginteatterissa sekä tehnyt erilaisia kuvitustöitä. Roivaisen teoksia on julkisesti esillä Kokkola-Camping-leirintäalueen mökeissä, ja hän on työskennellyt myös residenssissä Taidelaitos Haihatuksessa, Joutsassa (2018). Roivainen työskentelee usealla eri välineellä maalaten, piirtäen ja tehden erilaisia tilallisia installaatioita teoksen aiheen mukaan. Viime aikoina hän on ollut kiinnostunut erityisesti hiilellä piirtämisestä sekä kierrätysmateriaalien käytöstä. Roivainen on Taidemaalariliiton sekä Pohjalaisen Taiteilijaliiton jäsen.