Johanna Rotko

Perustiedot

s. 1976, Juva
kuvataiteilija

Yhteystiedot

Oma esittely

Teen kuvia elävällä materiaalilla. Laboratorioni on kodin keittiössä, valotus tapahtuu työhuoneella ja tutkimuskeskus on ulkona. Kuuden vuoden kokemuksella voin sanoa olevani hiivakuvien tekemisen ammattilainen.

Koulutukseltani olen taiteen maisteri ja opiskelijana tutustuin sivuaineopintojen (26op) verran biologisiin taiteisiin, monien erilaisten taiteilijoiden opastamana.

Töitäni on ollut esillä mm. seuraavissa kaupungeissa: Dublin, Oulu, Corvallis, Helsinki, Kotka, Dortmund, Tokio ja Pariisi. Elämäni aikana olen toiminut hyvin erilaisissa työtehtävissä, esimerkiksi leipurina, taittajana ja kojeasentajana.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Taiteellinen työskentely on aktiivista HIIVAGRAMMI-Laboratoriossa. Paras tapa seurata projektin vaiheita on Instagram: @yeastograms

Lisätietoa:
www.hiivagrammi.fi

Bio

Johanna Rotko on visuaalinen taiteilija, joka tekee kuvia elävän materiaalin, pääasiassa hiivan avulla. Hän viljelee erilaisia hiivalajeja mikrobiologiassa käytettäville elatusalustoille, joihin hän valottaa UV-lamppujen avulla rasterikuvia. Kuvat muodostuvat noin 48 tunnin valotusprosessissa, kun filmille tulostetun rasterikuvan mustat osat suojelevat hiivasoluja ja niissä kohdissa, mistä UV-valo pääsee läpi, solut kuolevat tai vahingoittuvat. Työskentelytapa on taiteellista kokeellista tutkimista, jonka menetelmät on lainattu biotieteiltä. Hiivagrammitekniikkaan Rotko tutustui Biotaiteen seuran ja Pavillon_35 taiteilijakollektiivin järjestämässä työpajassa vuonna 2013. Siitä lähtien hän on tehnyt töitä hiivakuvien parissa.

Projektin taiteellisen tutkimisen teemana on ollut Rotkon oman luontosuhteen tutkiminen ja se, miten hänen tekonsa vaikuttaa ympäristöön. Taide, joka käyttää elollista ainetta perustuu elävän aineksen manipulointiin, näin on myös hiivakuvien kohdalla.

Valotuksen jälkeen Rotko vaikuttaa kuvien olemassaoloon mahdollisimman vähän ja niille kasvaa se, mitä ympäristössä tai alustassa itsessään on. Taiteilija antaa niiden olla, koska ei luonto tarvitse erityistä hoitoa, isommassakaan mittakaavassa.

Hän siirtyy manipuloijasta tarkkailijan rooliin ja hiivakuvat palautuvat biojätekäsittelyn kautta luonnon kiertokulkuun. Tarkkailu tapahtuu kameran avulla ja hiivagrammien yksilöllinen elämä tallentuu digitaalisiksi tiedostoiksi. Tästä hiivakuva-arkistosta näyttelyihin vedostetaan valokuvia ja koostetaan videoita.