Sari Karjalainen

Perustiedot

s. 1969
Kuvataiteilija - Väitöskirjatutkija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 50 5411012

Oma esittely

Minua kiinnostaa ihmisten välinen vuorovaikutus sekä tutkimuksellisessa että taiteellisessa mielessä. Teen myös kielentutkimuksen ja logopedian alan väitöskirjatutkimusta. Tutkimus liittyy pragmatiikkaan eli kielen käytön tutkimukseen. Tutkimuksen aiheena on kuvien äärellä tapahtuva esisanallinen vuorovaikutus, jota tarkastelen vuorovaikutuslingvistiikan ja etnometodologisen keskustelunanalyysin avulla.


Tutkimus on inspiroinut minua ja avannut polkuja tutkimaan taiteen tekemisen eri mahdollisuuksia. Tutkimuksen ja taiteen tekemisen sekä kielen ja kommunikoinnin häiriöiden kliinisen kuntoutuksen parissa tekemäni työn pohjalta olen kehitellyt kuvaan ja kieleen pohjautuvia vuorovaikutuksellisia työmuotoja. Tämä juontaa juurensa japanilaiseen Unpitsu- kalligrafiamaalaukseen, jota opiskelin New Yorkissa yksityisen opettajan johdolla 2006 ja 2007.


Olen ohjannut työpajoja perheille ja erityisryhmille kuten afaattisille, puhekykynsä menettäneille, aivohalvauskuntoutujille ja heidän läheisilleen sekä muistisairaille. Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin –apurahalla toteuttamassani työpajasarjassa Kadonnutta kättä etsimässä – kuvallisia löytöretkiä sanojen syntysijoille osallistujina oli Itä-Savon afasia- ja avh -yhdistyksen afasiakuntoutujia ja heidän läheisiään. Projektin yhtenä tavoitteena oli pohtia taiteen tekemisen saavutettavuutta tässä erityisryhmässä ja pilotoida erityisesti vuorovaikutuksessa rakentuvaa taidetta osana kuntoutumisprosessia. Pohdin laajemminkin kuvallisen työskentelyn eri mahdollisuuksia ja kehittämistä afasiakuntoutuksessa.

Kuvallinen vuorovaikutustyöskentely kohtaa myös tutkimukseni kanssa siinä, miten tutkin kuvaa, kieltä ja eleitä keskustelun materiaalina varhaisen lapsuuden vuorovaikutuksessa. Tämä pragmaattiseen kielentutkimuksen alaan liittyvä tutkimushanke on avannut polkuja tutkimaan vuorovaikutuksen eri muotoja myös itse kuvallisessa työskentelyssä. Olen mukana myös selkokielen tutkimusverkostossa. Selkokieleen liittyvät aspektit sivuavat läheisesti myös logopedian kenttää.


Olen löytänyt kuvan äärelle polun myös sanojen kautta. Sanoilla ja kielellä on oma osansa myös tällä hetkellä työni alla olevassa poikkitaiteellisessa dialogisen lukemisen hankkeessa Kirja, joka lähti lentoon - Sanasilppusirkus ja muita elävän äänikirjan esityksiä. Se toteutetaan lapsille ja nuorille Helsingin laupungin lastensuojelun laitoksissa Taidetta hoitolaitoksiin -apurahalla. Se on kehittelemäni hanke, joka sisältää dialogisen lukemisen tavoin toteutettavia esitystapahtumia. Tavoitteena on kehittää lastensuojelun kentälle toiminnallisen kuntoutuksen menetelmiä.

Tutkijana ajattelen paljon. Maalatessani iloitsen hetkistä, jolloin ajatus loistaa poissaolollaan, vaikka uppoan silloinkin usein ajatuksiini. Maalaukseni syntyvät usein luonnossa. Ne ovat paitsi havaintoja myös ajatuksia siitä, mitä voisi olla. Taiteilijana maalaaminen on ollut pääasiallinen ilmaisumuotoni. Leikin myös kameralla - keräilen ohikiitäviä hetkiä. Kameralla ajan voi pysäyttää hetkeksi. Toisinaan palaan pitkänkin ajan kuluttua vanhan maalauksen äärelle ja avaan sen uudelle keskustelulle.




Näytä biografia

Ajankohtaista

Saari. Maisemia ja mielikuvia

En ö. Yttre landskap och inre bilder

Sari Karjalaisen ja Carl Kindbergin maalauksia ja piirustuksia 
Målningar och teckningar av Sari Karjalainen och Carl Kindberg

Galleria Kamiter-Ars. Kaarlenkatu 12 / Karlsgatan 12

TI 11-18,  KE - PE 10 - 17,  LA 10 - 14

 

Galleria Kamiter-Ars, Kaarlenkatu 12, Helsinki
Näyttelyn tapahtumat

Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.
Konserttiin ja tanssiesitykseen on vapaa pääsy.
Työpajoihin ilmoittautuminen (max 10 hlö)
puh. 050 5411012

Kuvailutulkkaus näkövammaisille
ilmoittautuminen puh. 050 5411012

Taiteilijatapaaminen
6.5. klo 10 -11
https://www.hs.fi/menokone/events/58041

Konsertti: Sävelrunoutta Italiasta
9.5. klo 13
https://www.hs.fi/menokone/events/57992

Tekstejä ja työpaja: Hyppää maisemaan!
9.5. klo 14 - 15.30
https://www.hs.fi/menokone/events/57995

Tekstejä äänimaisemassa -esitys ja työpaja:
Hyppää maisemaan!
10.5. klo 12 - 13.30
https://www.hs.fi/menokone/events/57996

Kuvarunotyöpaja lapsille 10.5.
10.5. klo 16-17
https://www.hs.fi/menokone/events/57998

Tekstejä äänimaisemassa -esitys ja työpaja:
Hyppää maisemaan!
12.5. klo 16 -17.30
https://www.hs.fi/menokone/events/58002

Tanssiesitys: Renessanssitanssiperformanssi
13.5. klo 16 - 16.15
https://www.hs.fi/menokone/events/58005

Kuvailutulkkaus näkövammaisille suomeksi
6.5. klo 13
https://www.hs.fi/menokone/events/57989

Kuvailutulkkaus näkövammaisille suomeksi
16.5. klo 17
https://www.hs.fi/menokone/events/57990

 

Näyttelytiedote

Yhteistä näyttelyn molemmille taiteilijoille on se, että maalaukset ovat syntyneet luonnossa, valtaosin eräällä saarella.

Sari Karjalaisen maalaustyöskentely vaihtelee runsaasta niukkaan. Hän haaveilee minimalismista ja yksinkertaisista maalausjäljistä. Japanilainen tussimaalausperinne on avannut niille polun, joka kohtaa myös sen kanssa, miten hän tutkii kuvaa, kieltä ja eleitä keskustelun materiaalina varhaisen lapsuuden vuorovaikutuksessa. Karjalainen on kiinnostunut vuorovaikutuksen eri muodoista myös itse kuvallisessa työskentelyssä.

Carl Kindberg osaltaan lähtee siitä, että ulkoinen maisema voi hyvin olla lähtökohta maalaukselle mutta samalla pitää olla herkistynyt sille mitä tapahtuu kankaalla.

Näyttelyn yhteydessä järjestettävissä työpajoissa voi syventyä tarkastelemaan maalauksia myös sanojen avulla. Työpajoissa tutkitaan mahdollisuuksia luoda kuva- ja äänimaailmojen välille dialogi: Maalausten äärellä hiljennytään kuuntelemaan meditatiivisia äänimaisemia, jotka rakentuvat muinaisista kiinalaisista teksteistä sekä äänistä ja elävästä musiikista. Tekstit ovat runoja ja ajatuksia maisemasta ja maisemamaalauksesta. Osallistujilla on mahdollisuus myös tehdä työpajassa oma runokuva tai kuvaruno.

Tämän näyttelyn taiteilijoita yhdistää myös se, että maalaamisprosessi johdattaa tekijänsä mietiskelevään mielentilaan, jossa ajatus lopulta - tai ainakin hetkittäin - loistaa poissaolollaan.

Näyttelyn yhteydessä Sari Karjalaisen ja Minna Torpan teksti - ja musiikkiesitys, jossa hiljennytään kuuntelemaan tekstejä muinaisesta Kiinasta. Valikoima sisältää tekstejä maisemasta ja maisemamaalauksesta teoksesta Metsien ja virtojen ylevä viesti (Guo Xi, suom. Minna Törmä) sekä Shiwun Ajatuksia vuorilta (Kaivoin lammen kuuta varten, suom. Miika Pölkki).

Työpajojen lisäksi näyttelyssä on kuvailutulkkaus näkövammaisille suomeksi lauantaina 6.5. klo 13 ja tiistaina 16.5. klo 17.

Näyttelyn muut tapahtumat (konsertti, työpajat ja renessanssitanssiperformanssi)
erillisessä infossa.

***

Gemensamt för de två konstnärerna är, att de utställda verken har blivit till i naturen, i de flesta fall på en viss ö.

Sari Karjalainens sätt att arbeta växlar mellan det ymniga och knappa. Hon drömmer om penseldrag som är minimalistiska och enkla. Hon har kommit in på detta ideal genom det traditionella japanska tuschmåleriet, som visat sig erbjuda spår, som lett fram till möten med hur hon som forskare undersöker bilder, språk och gester inom ramen för den tidiga kommunikationen under barndomen. Karjalainen intresserar sig också för hur olika former av växelverkan framträder i arbetet med bilder.

Carl Kindberg för sin del framhåller att även om det yttre landskapet kan tjäna som utgångspunkt för målningen, bör man samtidigt vara lyhörd för vad som sker på duken.
I samband med de workshoppar som ordnas i anslutning till utställningen, kan besökaren också fördjupa sig i verken med hjälp av ordet. I workshopparna undersöks i vilken mån det är möjligt att skapa en dialog mellan ord, ljud och bilder: Besökaren får en möjlighet att begrunda meditativa ljudlandskap, som är uppbyggda av levande musik och äldre kinesiska texter. Texterna rymmer dikter och tankar om landskapet och landskapsmåleriet.

Det kommer vidare att erbjudas workshoppar där besökaren kan skapa en egen diktbild eller bilddikt.

Den här utställningens konstnärer förenas också av det, att bildskapandet som process kan försätta bildmakaren i ett meditativt tillstånd där tanken till slut - åtminstone momentant – lyser med sin frånvaro.

Händelser som arrangeras i anslutning till utställningen (konsert, workshop, renässansdansperformans), se på infosidan

Bildtolkning på finska för synskadade av de utställda verken

Lördag 6.5. Kl. 13

Tisdag 16.5
 Kl. 17

Utöver bildtolkningen erbjuds en föreställning med textuppläsning och musik som framförs av Sari Karjalainen och Minna Torppa.
Texterna återger tankar om landskapet och landskapsmåleriet från det gamla Kina, närmare bestämt av landskapsmålaren Guo Xi (d. ca 1090) och poeten och eremiten Shiwu (d. 1352).

 

 

Tapahtumat Sari Karjalaisen ja Carl Kindbergin näyttelyssä.
Alla olevien lisäksi erikseen sovittuja päiväkotiryhmien ja koululaisten vierailuja.

 

La 6.5.
10-11
Taiteilija paikalla.

La 6.5.
13-14
Kuvailutulkkaus näkövammaisille
sekä musiikki- ja runoesitys (Minna Torppa ja Sari Karjalainen)

Maisemamaalausten äärellä uppoudutaan rentouttavaan äänimaisemaan ja runollisiin teksteihin, joissa on ajatuksia mm. maisemamaalauksesta muinaisesta Kiinasta.
Ilmoittautuminen 0505411012

Ti 9.5.
13.00

Konsertti
Sävelrunoutta Italiasta
Italialaista musiikkia 1300 - 1500 - luvuilta.
Teosmuotoina ballata, frottola ja ricercar (mm. Landini, Willaert)
Esittää: Puupuhallinyhtye Cappella Tibia. Kesto n. 20 min.
Maksuton. Vapaa pääsy.

14-15.30
Työpaja: Hyppää maisemaan!
Maalausten äärellä hiljennytään kuuntelemaan runollisia tekstejä muinaisesta Kiinasta. Valikoima ajatuksia maisemasta ja maisemamaalauksesta teoksesta Metsien ja virtojen ylevä viesti (Guo Xi, suom. Minna Törmä) sekä Shiwun Ajatuksia vuorilta (Kaivoin lammen kuuta varten, suom. Miika Pölkki).
Työpajassa pääsee tekemään tekemään kuvaa ja runoa ja vaikkapa kuvarunokirjan!
Tarjolla sanasilppua ja silkkipaperia. Saa käyttää myös omia sanoja.
Tyhjät kirjankannet odottavat sinua!
Maksuton. Max 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen. Puh. 050 5411012

 

 

 

 

 

 

Ke 10.5.
12 - 13.30

Työpaja
Maalausten äärellä hiljennytään kuuntelemaan runollisia tekstejä muinaisesta Kiinasta. Valikoima ajatuksia maisemasta ja maisemamaalauksesta teoksesta Metsien ja virtojen ylevä viesti (Guo Xi, suom. Minna Törmä) sekä Shiwun Ajatuksia vuorilta (Kaivoin lammen kuuta varten, suom. Miika Pölkki).

Työpajassa pääsee tekemään tekemään kuvaa ja runoa ja - kuvarunoa!
Tarjolla sanasilppua ja sanomalehtipaperia. Saa käyttää myös omia sanoja!
Tyhjät kirjankannet odottavat sinua! Hyppää maalausten maisemiin!

Maksuton. Max 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen. Puh. 050 5411012

Ke 10.5.
16-17
Kuvarunotyöpaja lapsille. Sopii viskareille ja eskareille (5-6-vuotiaille)

Hyppää maalausten maisemiin! Tyhjät kirjankannet odottavat sinua tekemään kuvaa ja runoa ja - kuvarunokirjan! Tarjolla silkkipaperia ja sanasilppua. Saa käyttää myös omia sanoja!
Maksuton. Max 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen. Puh. 050 5411012

Perjantai 12.5.
16-17.30
Maalauksia ja mietteitä maisemasta ja maailmasta:
Musiikki- ja runoesitys (Minna Torppa ja Sari Karjalainen)

Maisemamaalausten äärellä uppoudutaan rentouttavaan äänimaisemaan ja runollisiin teksteihin, joissa on ajatuksia muinaisesta Kiinasta. Valikoima tekstejä maisemasta ja maisemamaalauksesta teoksesta Metsien ja virtojen ylevä viesti (Guo Xi, suom. Minna Törmä) sekä Shiwun Ajatuksia vuorilta (Kaivoin lammen kuuta varten, suom. Miika Pölkki).

Työpaja
Hyppää maisemaan!

Työpajassa pääsee tekemään itse kuvaa ja runoa ja - kuvarunokirjan!
Tarjolla sanasilppua ja sanomalehtipaperia. Saa käyttää myös omia sanoja!
Tyhjät kirjankannet odottavat sinua!
Maksuton. Max 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen. Puh. 050 5411012

Lauantai 13.5.
klo 16-16.15
RENESSANSSITANSSIPERFORMANSSI

Pieni hypähdys Euroopan hoveihin 1500-luvulla
Kaksi tanssia: Pavane, Danse de Cleves
Esittää: Hovinarripari
Säestys: Cappella Tibia
Vapaa pääsy

16-17
Taiteilijat paikalla. Konstnärer på plats.

 

Tiistai 16.5.
17-18

Kuvailutulkkaus näkövammaisille
sekä musiikki- ja runoesitys (Minna Torppa ja Sari Karjalainen)
Maisemamaalausten äärellä uppoudutaan rentouttavaan äänimaisemaan ja runollisiin teksteihin, joissa on ajatuksia mm. maisemamaalauksesta muinaisesta Kiinasta.
Ilmoittautuminen 0505411012

Taiteilijan teoksia

Bio

Kuvataiteilija
Kuvailutulkki

FM, Väitöskirjatutkija
Kielentutkimuksen tutkijakoulu LANGNET

Kognition, oppimisen, opetuksen ja kommunikaation tohtoriohjelma (CLIC), Psykologian ja logopedian osasto, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Opinnot

1996 - 2001

Kuvataiteilija Vapaa Taidekoulu, Helsinki

2001

Fil. maisteri

Logopedian koulutusohjelma, Helsingin yliopisto

2003 -

Fil. tohtoriopinnot kielentutkimuksen tutkijakoulu Langnet
Kognition, oppimisen, opetuksen ja kommunikaation tohtoriohjelma (CLIC)

Japanilaisen Unpitsu-maalauksen opintoja
Teatteriopintoja

 

Yksityisnäyttelyt

2017

Kauhea Kokemus, Happy-or-not -installaatio, Lapinlahden Lähde, Mieli ry, Helsinki

2010

Maalauksia - Tulipa kerran vauva, Kulmagalleria, Helsinki

2008

Valokuvia. Blue is the colour of my true love's sky, Gallery Cafe Sweet Finnish, Boston,USA

2004 Maalauksia ja veistoksia, Kulmagalleria, Helsinki

2003 Maalauksia Maasta, merestä, ilmasta, tm-galleria, Helsinki

2002 Maalauksia, Kirjacafe, Helsinki

2000 Maalauksia, Forumin Lääkäriasema, Helsinki

Yhteis- ja ryhmänäyttelyt

2023

SAARI. Maisemia ja mielikuvia Carl Kindbergin kanssa
Galleria Kamiter-Ars, Helsinki

2022

Torreão Nascente da Cordoaria Naciona, Lissabon, Portugal

2022

Enokojima Art, Culture and Creative Center, Osaka, Japan

2003 - 23

Taidemaalariliiton teosvälitysnäyttelyt, Kaapelitehdas, Helsinki

2007

Stämpit - Taidemaalariliiton 40-vuotisjuhlanäyttely,
Kipsi-installaatioita sarjasta Pikaelämäjuttuja, tm -galleria, Helsinki

2007

HKL:n Metro 25 v -juhlanäyttely /Stämpit, Kipsi-installaatioita sarjasta Pikaelämäjuttuja, Kalasataman metroasema, Helsinki

2007

Amerikka! Taidekilpailunäyttely, Taidekeskus Ihana, Heinola

2001

Valmis! Vapaan Taidekoulun lopputyönäyttely, Kaapelitehdas, Helsinki

2001

Maisemia ja mielikuvia Maria Juvan kanssa, S-Galleria, Helsinki

2000

Taiteilijaseura Nyte:n valtakunnallinen maisemamaalauskilpailunäyttely, Pori

 

Taidekilpailut

Valtakunnallisessa Mediakeskus Lumeen taideteoskutsukilpailussa vuonna 2000 teos valittu edustamaan Vapaata Taidekoulua

Teoksia kokoelmissa
Helsingin Taideyhdistys ry
Suomen valtion taidekokoelma
Liechtensteinin ruhtinaan taidekokoelma
Suomen Ympäristökeskus SYKE
Nokia Oyj
SOK
Yksityishenkilöiden kokoelmat

Apurahat

2019 Suomen Kulttuurirahasto, Taidetta hoitolaitoksiin -apuraha
(Klovnit ilman rajoja ry:n kanssa)
2015 Suomen Kulttuurirahasto, Taidetta hoitolaitoksiin -apuraha
(Itä-Savon AVH-yhdistyksen kanssa)
2007 Helsingin yliopiston säätiöiden stipendi
2006 - 07 Helsingin yliopiston kanslerin apuraha
2003 - 06 Opetus- ja kulttuuriministeriön 4-vuotinen tutkijakouluapuraha
2003 Kordelinin säätiö
2001 Oskar Öflunds Stiftelse
2000 Honkasen säätiö
1997 Honkasen säätiö

Taiteellinen työskentely ulkomailla

2006, 2007 New York
1997, 2000 Italia

Muuta taiteen saralta

2022 Kuvailutulkkaus. Peggy Picket näkee jumalan kasvot. Ryhmäteatteri, Helsinki

2021 - Kirja, joka lähti lentoon. Sanasilppusirkus ja muita elävän äänikirjan esityksiä. Dialogisen lukemisen projekti yhteistyössä Klovnit ilman rajoja ry:n kanssa

2019 Taiteilija-koordinaattori. Taideraide -hanke. Helsingin kaupungin varhaiskasvatus.

2015-17 Kadonnutta kättä etsimässä. Löytöretkiä snojen syntysijoille. Kuvataideprojekti yhteistyössä Itä-Savon AVH- ja afasiayhdistyksen kanssa.

2010 Renessanssitanssiperformanssi. Ohjaus ja esitys. Kulmagalleria.

1994 Hölmöläistarinoita. Näytelmien käsikirjoitus ja ohjaus. Suomen änkytysyhdistys SÄY ry

1991 - Hovinarrit -renessanssitanssiryhmä