Sari Poijärvi

Perustiedot

s. 1955, Helsinki
Valokuvataiteilija, valokuvaaja, TaM, fil.yo.
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Kuvaan kaupungeissa koska minua inspiroi kuvaajana rakennetuissa ympäristöissä ihmisen käden jälki, itse rakennukset, kaupunkiarkkitehtuuri, erilaiset puistot ja puut, yksityiskohdat, pystytetyt muistomerkit, sanalla sanoen: historian kerrostumat ja ajan rapauma.
Kaupungeissa nähtävät monet kerrostumat näyttävät mielestäni tapaamme koota, hallita ja muokata maailmaa.

Rakentaminen ja kaupunkikuvan jatkuva muutos on ollut pitkäaikainen kiinnostukseni kohde. Viimeksi kuvasin tähän teemaan Prahassa 2012 ja laajemmin useamman viikon kuvausmatkalla entisen itäblokin alueella Belgradissa, Bukarestissa, Sarajevossa ja Zagrebissa 2009, tämä aineisto uinuu arkistossani osin vielä käsittelemättömänä.

Henkilökuvan on ottanut Sari Gustafsson
Näytä biografia

Ajankohtaista

Elokuussa 2011 minulla oli iso pohdinnan paikka kun ”Kasari” näyttely ja kirja olivat paketissa, mitä niiden jälkeen tekisin?! Koin tarvetta tehdä jotakin aivan muuta jotakin boksin ulkopuolelta, jotakin uutta mutta joka kuitenkin liittyisi taiteeseen. Sain idean joka muuttui yli kahdeksan vuoden projektiksi. Halusin luoda uudenlaisen taiteilijalähtöisen hotellikonseptin, jonka ytimessä on suomalainen nykytaide.

Projektia varten perustin Art Hotel Helsinki Oy:n vuoden 2012 alussa. Myöhemmin Jätkäsaaresta saatu tonttivaraus vahvisti konseptin uskottavuutta. Pitkin matkaa etenemisstrategiat vaihtuivat vastaamaan muuttuvia tilanteita.

Olin hankkeen primus motor, yhtiön toimitusjohtaja ja myöhemmin myös hallituksen puheenjohtaja. Vuosien työ päättyi kaikkien osakkeenomistajien ja projektissa mukana olleiden tahojen iloksi onnellisesti kun Art Hotel Helsinki Oy myytiin Primehotels Oy:lle 2018. Jatkoin vielä taiteellisena johtajana uuden omistajan palveluksessa vuoden 2019 alkupuolelle.

Haasteellisen, vaativan, mielenkiintoisen, stressaavan ja kokonaisvaltaisen urakan jälkeen oloni oli kaikkensa antanut, joten oman taiteen tekeminen on toistaiseksi vielä tauolla.

Bio

Kaupunki kiinnostuksen lisäksi olen kuvannut kokonaisuuksia keskittyen yhteen teeman. Näistä ohessa joitakin itselleni merkityksellisimpiä.

  • "Kasari"-projekti oli paluu 80-luvulle. Se oli henkilökohtainen sukellus omaan lähihistoriaani kulkien läpi koko vuosikymmenen. ”Kasari” päätyi kirjaksi ja näyttelyksi 2011. Kirjassa halusin irti perinteisestä valokuvakirjan muodosta joten säästämäni lippulaput tukivat valokuvien rinnalla skräppikirjan muotoa. Kjell Westö vastasi 80-lukua naulaavista kirjan teksteistä.

  • ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi” oli Mäntän kuvataideviikojen teema 2011. Mustavalkoinen "Äidit ja pojat" -sarjani toi esille monenlaisia äiti-poika-pareja: erilaisia äitejä erilaisissa maisemissa eri vuodenaikoina, yhden tai useamman poikansa kanssa. Tätä sarjaa oli ilo kuvata!

  • Kollega Nina Tuitun kanssa kuratoitu ja tuotettu "Usko Tro" -näyttely, -kirja ja -seminaari käsitteli hengellisyyttä suomalaisessa nykyvalokuvassa. Näyttelyn taiteilijoiksi pyysimme sekä nuoria tuntemattomia nimiä että tunnettuja valokuvataiteilijoita, ja olimme myös itse mukana kuvaajina. ”Usko-Tro” -näyttely teki laajan kierroksen Suomen suurissa taidemuseoissa 2004-07, lähtien liikkeelle Helsingin Amos Anderssonin taidemuseolta.

  • "Ammattinaisia Women at Work" -kuvausprojekti 1998-2002 päätyi kirjaksi ja näyttelyksi. Oli etuoikeus kuvata osaavia ja lahjakkaita naisia eri ammateissa Helsingissä, Kittilässä, Aurassa Nuijamaalla... Ammattien kirjo oli laaja: presidentistä levyseppä-hitsaajaan, mallitoimiston johtajasta maanviljelijään, lentokapteeniin. Kirjan esipuheessa Nenne Hallman toteaa: ” Nämä kuvat tekevät näkymättömän näkyväksi.” Nenne, olen edelleen kiitollinen sanoistasi!

  • Kaupunkikuviani oli esillä ”From this life” -yksityisnäyttelyssä Photography Gallery A/A:ssa Reykjavikissa 2007. Lisäksi Reykjavikin Valokuvataiteen museon The Shot-tilassa pyöri kaksi DVD-esitystä, toinen esitteli laajemmin tuotantoani, toinen oli Veli Granön minusta tekemä henkilökuva.


Teoksiani löytyy seuraavissa kokoelmista: Valtion taidekokoelmat, Helsingin kaupungin taidemuseo, Suomen urheilumuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Teresia ja Rafael Lönnströmin säätiö, Jyväskylän kaupunki, ja yksityisistä kokoelmista kotimaassa ja ulkomailla.

Olen taiteen maisteri Taideteollisen Korkeakoulun (nykyisin Aalto-yliopisto) valokuvataiteen osastolta. Jatko-opiskelin Helsingin yliopiston Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella ja Kristiina Instituutissa 1987-93.