Ensio Seppänen

Perustiedot

s. 1924, Kemi – k. 2008
Kuvanveistäjä, professori
Näytä biografia

Bio

Kauko Ensio Seppänen (7. syyskuuta 1924 Kemi – 28. kesäkuuta 2008 Kemi oli suomalainen kuvanveistäjä ja professori (1978). Hän veisti 127 julkista veistosta. Jo vuonna 1984 Seppänen oli tehnyt enemmän julkisia veistoksia kuin kukaan muu Suomessa. "Kuvanveistäjä Ensio Seppänen on Suomen ennätysmies" (Helsingin Sanomat 7. syyskuuta 1984)

Seppänen veistokset ovat pronssia ja graniittia eri tavoin työstettynä sekä jaloterästä hitsaamalla muotoiltuja ja joista suurin osa on näköispatsaita. Niille on tyypillistä, että asusteet ja työkalut ovat historiallisesti oikean näköiset. Merkittävää Seppäsen veistoksille on, että suurin osa niistä on tilaustöitä. Julkisten töiden lisäksi hän teki lukemattoman määrän hautaveistoksia, reliefejä, muistokivisuunnitelmia, muotokuvia ja pienoisveistoksia yksityisille henkilöille sekä suunnitteli urheilu- ja järjestölippuja, standaareita, käsiohjelmia ja julistemainoksia.

Seppänen kuuluu niihin harvoihin taiteilijoihin, jotka ovat pystyneet elättämään itsensä ja perheensä taiteella ilman apurahoja.

Suurin osa veistoksista liittyy sotamuistoihin ja muuhun historiaan, kuten patsas Tornioon Pohjan stadionille muistona olympiatulen vierailusta Torniossa ja Röytän Maihinnousun muistomerkki sekä kulkukauppiaspatsas, Keikyässä. Vesisaaressa Norjan Ruijassa paljastettiin 1977 hänen veistämänsä maahanmuuttajien muistomerkki eli kveenipatsas, jota oli paljastamassa Norjan ja Ruotsin kuninkaat sekä Suomen tasavallan presidentti. Kemissä on yhdeksän patsasta, josta "Hyppäävät lohet" on pidetyin. Ylitorniolla on viisi patsasta ja Kukkolankoskella Lauttamies-patsas. Sodankylässä on veistos Poro ja lappalainen. Pellossa on kilpahiihtäjä ja olympiavoittaja Eero Mäntyrannan "Kaarteetki täysillä" hiihtäjäpatsas. Suurin osa muistomerkeistä sijaitsee Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa.

Monipuolisena taitelija hän on suunnitteli ja piirsi 13 rakennusta, joista osa sijaitsee Ruotsissa sekä oli mukana suunnittelemassa Dunder 2060-moottorikelkkaa. Lisäksi hän suunnitteli ja rakensi perheelleen asuntovaunun. Vapaa-aikanaan hän teki lukuisen määrän huonekaluja sekä työkoneita, muun muassa lumitraktorin.

Seppänen opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa 1946–1949 sekä Accademia di belle arti di Firenzessä Italiassa 1956–1957, jonka aikana hän myös esiintyi avustajana Italiaisessa elokuvassa "Muistoja Italiasta" (1957), missä myös Vittorio de Sica näytteli. Vuonna 1973 hän kävi Herttoniemessä Suomen Kuvanveistäjäliiton pronssivalukurssin.

Hän piti debyyttinäyttelynsä Rovaniemellä 1950 ja muun muassa sai huomionosoituksena Kemiin 1995 Ensio Seppänen -kävelykadun sekä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin 1998.