Sirkku Ketola

Perustiedot

s. 1973, Turku
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Turku

Yhteystiedot

Oma esittely


On liikettä, ei teoriaa.

Mehiläisen lento luo kasvun ja hunajan. Energia kiertää. Autiotalo oli kerran uusi. Sen pihamaan omenapuut kukkivat yhä. Pian sinilintu nappaa ruokkijan.

Kuljeksin sivilisaation jälkien äärellä tietoisena olemassa olevaisuuden palosta. Tarkkailen elämän murtautumista muuratun uumenista. Viritän kehoni osalliseksi vaivan ja nautinnon tekoihin. Näin syntyy taiteeni, työkenttäni suuren kuplan ympärillä. Olen huomannut kosketuksen avaavan ajattelua käsien käsitellessä aineen haurautta ja voimaa. Aika venyy ja loppuu liikahdukseen. Asioiden kierto muuntaa tasapainoa. Juostako hitaasti vaiko pyrähtää?

Etsin visuaalista intensiteettiä, viettelyä, rytmiä. Kuinka löytää melodia kakofoniasta? Voiko sen nähdä, ja aistia toisin? Miksi dna varioi ja rakentaa ja varioi? Toimiiko viiva vai punainen piste? Häiriinnyn sanojen kontrolloivuudesta nykytaiteessa. Tuotan valtavia käsintehtyjä ornamenttinauhoja ajattelun sivutuotteena. Niillä houkutan kulkuun.

Antonin Artaud puhui lihasta. Jos se ei värähdä on taide laimeaa. Hänen ajatuksensa oli selkeä. Painin ja klassisen musiikin koulukurin kasvattamana ymmärrän viestin. Kehon voi läpäistä mieltä vavahduttaen, kauneudellakin kuin Hilma af Klint. Jälkinäytös on mielenkiintoista. Tavoittaako tapahtuma rationaalisen pohdinnan ja päinvastoin? Ovatko edes molemmat tarpeellisia? Jotta muutos olisi kunniallinen, sanon kyllä.

Yritän ymmärtää maailmaa ja omaa rooliani siinä. Menettelytapani on valittu suoran kosketuksen ja teknologian risteykseen. Kädellinen laji toimii molemmilla. Samoilen nimettömänä kaupungeissa ja metsissä keräten puhelimeen valokuvia. Metsästän olemisen jälkiä ja taitan ne vertauskuviksi. Rakennan osista villin rationaalisen ja intuitiivisen diskurssin kautta digitaalisen sommitelman. Sitten tulostutan raakamateriaalin nykyteknologialla. Lopulta alkaa manuaalinen työ - kärsivällinen, ajan pysäyttävä, sekä kädet, aivot ja sydämen yhdistävä. Keho ruokkii ajattelua ja mieli ymmärtää materiaa. Tämä sensuelli rakentaminen tuottaa kappaleita ja avaa reittejä eteenpäin. Hallinta virtaa virran hallintaan.

Pohjoinen on täynnä mustavalkoisuutta. Ja välissä elävät värit. Jokainen hetki on nyt.


Sirkku Ketola
Näytä biografia

Ajankohtaista

http://sirkkuketola.com

http://sirkkuketola.com/projects

A Body Called Paula 2017-2027:

#abodycalledpaula

#abcpaula

 

Bio

Sirkku Ketola
s. 1973 Turussa

Sirkku Ketola on kuvataiteilija ja nykytaidegraafikko joka yhdistää serigrafiaa eri materiaaleihin. Hän on sivistetty villi joka hidastaa digitaalista kuvavirtaa käsityövaiheilla yrittäen ymmärtää ihmisen rytmiä suhteessa materiaan. Ketola on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009 ja osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin projekteihin ja näyttelyihin. Hän asuu ja työskentelee Turussa sekä ajoittain Brysselissä.

Taiteilijan työskentelyä tukee Taiteen edistämiskeskus  #taiketukee. Suuri kiitos tuesta!

Jäsenyydet: Arte ry, Kuvasto, Muu ry, Suomen Taidegraafikot, Turun Taidegraafikot, Työryhmä Metsästäjät ja Exit11, Belgia