Janna Syvänoja

Perustiedot

s. 1960, Helsinki
Kuvanveistäjä, tekstiilitaiteilija, korutaiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 503363831

Oma esittely

Toimin päätoimisena taiteilijana monipuolisesti kuvataidekentän eri osa-alueilla. Teen teoksia useissa mittakaavoissa, ne ovat kollaaseja, veistoksia, tekstiilitaidetta, korutaidetta, installaatioita.
Teen materiaalipohjaista taidetta, joka perustuu kohdallani pitkäjänteiseen materiaalin keräämiseen ja ymmärtämiseen. Kerään materiaalia teoksiini jatkuvasti, luonnosta ja ihmisen käytön jäljiltä. Tähän materiaalin ja itseni väliseen vuorovaikutukseen antautuminen ja sitoutuminen on tekemiseni lähtökohta, sisältö ja sanoma. Tulkitsen ja käsittelen materiaaleja symbolisesti, käsitteellisesti ja visuaalisesti. En toteuta valitsemallani materiaalilla valmista ideaa, vaan teoksissani jatkan löytämieni materiaalien omaa tarinaa. Yhteys niiden alkuperään on läsnä, osana omaa sanomistani. Työskentelytapani ja tekniikkani ovat riippuvaisia kulloisenkin materiaalin luonteesta, ja ne ovat pääosin itse kehittämiäni. Ominaista ovat hitaat, käsityömäiset työvaiheet, joilla pyrin haastamaan sekä materiaalin että itseni.
Käyttämiäni materiaaleja ovat mm. kasvien osat: juuret, oksat, tuohi, kukat, siitepöly, sekä lintujen sulat, paperi, veden hiomat lasinpalat. Haluan nähdä materiaalin paitsi itsenään, myös osana laajempaa kokonaisuutta. Haen elämien tarinoita, syvempää ymmärrystä kaiken yhteenkuuluvuudesta.