Teija-Tuulia Ahola

Perustiedot

s. 1963, Tampere
kuvataiteilija
Asuinpaikka: TAMPERE

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358401531353

Oma esittely

Astronomit sanovat kullan syntyneen kuumuudessa, joka on mahdollista vain kahden neutronitähden törmäyksessä. Tällaiset törmäykset ovat erittäin harvinaisia, ja siksi kultaakin on maailmassa vähän. On kiehtovaa käyttää materiaalia, joka on syntynyt maailmankaikkeuden voimakkaimmissa räjähdyksissä. Siinä on jotain jumalaista, se kiehtoo minua.
Olen työskennellyt monien tekniikoiden parissa, mutta viimeisen parikymmenen vuoden ajan ole käyttänyt paljon eri metalleja kuten hopeaa, alumiinia, terästä, palladiumia, kuparia, messinkiä sekä niiden oksidointeja ja tietenkin kultaa. Metallilehtien käyttö tuli teoksiini ikkunan kautta. Totueutin muutamia suuria teoksia ikkunoihin joissa valo vaikkutti suurelta osin teoksen kokemiseen ja halusin muihinkin teoksiini valon vaihtuvuuden. Minua kiehtoo, miten teosten olemus muuttuu niin vuorokauden kuin vuodeajan mukaan. Lehtimetallit peilaavat pehmeästi ympäristöään osaksi itseään ja ovat kuin ikkunoita toiseen todellisuuteen.
Teosteni pinta on usein dekoratiivisen runsas. Haluan vietellä katsojat kauneudella pysähtymään teoksen luo ja antautumaan sille. Koen että katsojan kokemus on tärkein. Aistimus teoksesta on minulle merkityksellisempi kuin analyysi siitä.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Työskentelen Tampereen keskussairaalan uuden päärakennuksen aulaan sijoittuvan teoksen parissa. Voitin kutsukilpailun vuonna 2015, teos valmistuusyksyllä 2019.

Bio

BIO
Teija-Tuulia Ahola (s. 1963) on Tamperelainen kuvataiteilija, joka valmistui Kankaanpään taidekoulusta 1988 taidemaalariksi. Hän työskentelee niin maalauksen kuin grafiikan parissa mutta erityisesti häntä kiinnostaa arkkitehtuuriin ja ympäristöön integroitunut taide. Hän on toteuttanut julkisia taideteoksia mm. ikkunoihin, betonimuureihin ja seinäpintoihin. Yhdessä puolisonsa kanssa hän on toteuttanut suuria videoinstallaatioita joissa tila ja sen arkkitehtuuri ovat tärkeitä elementtejä.
Ahola on naimisissa skotlantilaissyntyisen taiteilijan Charles Sandisonin kanssa ja heillä on kaksi lasta: Sem ja Sofia.