Tiina Kivinen

Perustiedot

s. 1971
Taidegraafikko
Asuinpaikka: Espoo

Yhteystiedot

Oma esittely

”Grafiikassa mustalla on vahva asema. Kivisen tuotannossa se nousee aiheen tasolle. Samalla se linkittää teokset grafiikan perinteeseen hienolla, kunnioittavalla tavalla.

Tiina Kivinen (s.1971) sommittelee pintaa syvällä samettisella mustalla, johon kuva pysähtyy. Musta on yhtä aikaa täysin tyhjä ja kukkuroillaan täynnä. Se on harvoin synkkä. Se on hengittävä, avara ja antaa katsojan tulkinnoille tilaa.

Kun mustaa tutkii tarkemmin, havaitsee, ettei se ole missään mielessä puhdas. Kivisen musta on runsaasti taitettu. Välillä se on lämmin, välillä kylmä, koskaan se ei ole mitätön. Mustan sävyt vaikuttavat tavoilla, joita ei välittömässä katsomiskokemuksessa havaitse. Eron huomaisi, jos saman teoksen näkisi puhtaalla mustalla vedostettuna.

Elävä musta ei ole ahdistava. Se on iltahämärän, horisontin ja loppuun palaneen nuotion väri. Se ei kilpaile valkoisen kanssa vaan kietoo sen vuorotellen ympärilleen ja sisäänsä. Muut värit ovat yleensä statisteja ja tämän ajattoman liiton rinnalla.

Kivisen viiva elää murroskautta. Se on saanut entistä enemmän vivahteita ja tehnyt teoksista piirroksellisempia. Katkeileva, hapuileva viiva luo harsoja, joiden rinnalla upottavat mustat pinnat korostuvat entisestään.

Uusissa teoksissa viiva on kuin karvaa. Paksun kupariin revityn jäljen rinnalle on tullut ohut vain kepeästi naarmuttaen syntynyt viiva. Kivinen käyttää kuivaneulatekniikkaa, jossa viiva piirretään piikillä suoraan kupariin. Tekniikka on raskas ja vaativa, mutta mahdollistaa välittömän työskentelyn, jossa piirtäminen korostuu tapahtumana ja heijastuu lopulliseen teokseen asti.”


- V. Halmetoja -

Ajankohtaista

Joensuun taidemuseo, Suomi 16.1.-27.4.2014

Affordable Art Fair Brussel, Belgia 7.-10.2.2014

Affordable Art Fair Milano, Italia 6.-9.3.2014

The London Original Print Fair, Englanti 24-27.4.2014

Galleri Norske Grafikere, Oslo, Norja 27.5- 27.7. 2014

Purnun kesänäyttely WHERE ARE YOU FROM? 15.6. – 10.8.2014

Prins Eugens Waldemarsudde, Tukholma, Ruotsi 27.9.2014-18.1.2015