Timo P. Vartiainen

s. 1960, Pielisen Karjala
Kuvataiteilija, ympäristötaiteilija, kuvanveistäjä
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Halusin tulla taiteilijaksi heti kun sain tietää taiteilijuuden olemassaolosta.
Nyt olen ollut ammatissani kymmeniä vuosia ja se on edelleen unelma-ammattini.

Kuinka tämän kaiken voi kestää?
Näytä biografia

Ajankohtaista

ROSKA ON LUKSUSTA
Helsingin taidemuseo HAM, HAMkulma 19.1.–25.3.2018 (Yksityisnäyttely).

Artikkeli "METSÄVERISSÄÄN, taiteen ja keräilyn terällä" antologiassa "Taiteen metsittymisestä, harjoitteita jälkifossiilisiin oloihin."
Julkaisu on ensimmäinen suomenkielinen, jälkifossiiliseen ajatteluun liittyvä taiteellisten käytäntöjen antologia. Toim. Henna Laininen. Taideyliopisto, Helsinki 2018. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/233783

ORANKI ART 16
Ympäristötaidenäyttely, Oranki, Pello.

KODIN GARBOLOGIAA kotisivu: http://kodingarbologiaa.wordpress.com/

Bio

TIMO P. VARTIAISEN (s.1960) teokset käsittelevät ympäristökysymyksiä, kulutusta ja marginaalisia kulttuuri-identiteettejä. Hänen taiteensa lähtökohdat ovat työhuonekontekstin ulkopuolella: kaupungin laidalla, kävellen erämaassa tai sosiaalisessa liftaustapahtumassa.

TYÖSKENTELYPROSESSIN lopputuloksena on valokuvasarjoja, veistoselementtejä, taiteilijakirjoja, piirustuksia, tekstejä, seinämaalauksia, äänimaisemaäänityksiä… Usein ne ovat esitetty koosteena/ installaationa.

TEOSTEN OMINTAKEISUUS on hänen tavassaan yhdistellä erilaisia objekteja ja käsitteitä.

TAITEILIJA TUNNETAAN pitkiin kävelymatkoihin pohjautuvista teoksista ja pioneerityöstä ”ROSKAA, erään kaatopaikan arkeologiaa” (1992) jossa avattiin käytöstä poistettu kaatopaikka erilaisten näyttelyiden ja esitysten materiaaliksi.
Rajoja ylittäen taiteilija retkeilee Itämeren ympäri, Venäjän Karjalasta Komin taigalle tai verkkaisella jalka- ja peukalomatkalla Malagasta Kööpenhaminaan.

TAITEEN SISÄLLÖLLE merkittävää on hänen osallisuutensa erilaisissa ympäristöliikkeissä sekä 1970-luvulla alkaneet luontoharrastukset.

OPINNOT Kuvataideakatemiassa 1984–1988, Lahden muotoilu-instituutissa 1980–1983 ja Lahden Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1979–1980.

NÄYTTELYTOIMINTA
Debyytti 1982: Nuorten näyttely Helsingin Taidehallissa ja Kansainvälinen taidegrafiikan biennale Vaasan Taidehallissa.
Ensimmäiset ympäristöteokset syntyivät Suomenlahden ulkosaaristossa 1982 ja 1984.

YKSITYISNÄYTTELYT mm. Helsingin taidemuseo HAM-kulma (2018), Kiasman kuratoima näyttelysarja Helsingin Kalliossa (2008), Kiasman Studio K (2004), Helsingin taidemuseo HAM Kluuvin Galleria (2014 ja 1994) ja Galleria Titanik Turussa (1999).

RYHMÄNÄYTTELYITÄ mm. Helsingin Taidehalli, Helsingin taidemuseo HAM, Kiasma, Porin taidemuseo, Tromsø Kunstforening Tromssassa, Istanbulin yliopiston galleria, 2.Tirana biennale Tiranassa, Øksnehallen Kööpenhaminassa ja Green Art Trilogia 2006 Salossa.

TEOKSIA KOKOELMISSA
Helsingin taidemuseo, RikArt taiteilijakirjakokoelma, Valtion taidemuseo, Metsämuseo Lusto ja Veikkaus.