Bio
TIMO P. VARTIAISEN (s.1960) teokset käsittelevät ympäristöä, kulutusta ja marginaalisia kulttuuri-identiteettejä. Hänen taiteensa lähtökohdat ovat työhuonekontekstin ulkopuolella: yhtä hyvin kaupungin kaduilla, metsässä tai sosiaalisessa liftaustapahtumassa.
TYÖSKENTELYPROSESSIN lopputuloksena on valokuvasarjoja, veistoselementtejä, taiteilijakirjoja, piirustuksia, tekstejä, seinämaalauksia, äänimaisemaäänityksiä… Esitystapana on usein installaatio.
TEOSTEN OMINTAKEISUUS on hänen tavassaan yhdistellä erilaisia objekteja ja käsitteitä.
TAITEILIJA TUNNETAAN pitkiin kävely- ja liftausmatkoihin pohjautuvista teoksista ja pioneerityöstä ”ROSKAA, erään kaatopaikan arkeologiaa” (1992) jossa käytöstä poistettu kaatopaikka avattiin erilaisten näyttelyiden ja esitysten materiaaliksi. Kiinnostus poisheitettyyn on jatkunut 2010-luvulla työllä Kodin garbologiaa. Rajoja ylittäen taiteilija retkeilee Itämeren ympäri, Venäjän Karjalasta Komin taigalle tai verkkaisella jalka- ja peukalomatkalla Malagasta Kööpenhaminaan.
TAITEEN SISÄLLÖLLE merkittävää on hänen osallisuutensa erilaisissa ympäristöliikkeissä sekä 1970-luvulla alkaneet luontoharrastukset.
OPINNOT Kuvataideakatemiassa 1984–1988, Lahden muotoilu-instituutissa 1980–1983 ja Lahden Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1979–1980.
DEBYYTTIVUOSI 1982: Nuorten näyttely Helsingin Taidehallissa ja Kansainvälinen taidegrafiikan biennale Vaasan Taidehallissa.
ENSIMMÄISET YMPÄRISTÖTEOKSET syntyivät Suomenlahden ulkosaaristossa 1982 ja 1984.
YKSITYISNÄYTTELYITÄ alkaen vuodesta 1991 mm. Nykytaiteen museo Kiasma, Helsingin taidemuseo HAM, Helsingin taidemuseon Kluuvin galleria, ja Galleria Titanik.
RYHMÄNÄYTTELYITÄ vuodesta 1982 mm. Helsingin Taidehalli, Helsingin taidemuseo HAM, Kiasma, Porin taidemuseo, Tromsø Kunstforening Tromssassa, Istanbulin yliopiston galleria, 2.Tirana biennale Tiranassa, Puolan kuvanveistotaiteen keskus Oronskossa, Øksnehallen Kööpenhaminassa ja Green Art Trilogia 2006 Salossa.
TEOKSIA KOKOELMISSA
Helsingin taidemuseo, RikArt taiteilijakirjakokoelma, Valtion taidemuseo, Metsämuseo Lusto ja Veikkaus.