Tuomo Rosenlund

Perustiedot

s. 1976, Lempäälä
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Tampere

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 40 511 8010

Oma esittely

Taiteilijan lausunto #4

Olen Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Teen pääasiallisesti piirustusta ja maalausta sekä grafiikka. Teen myös veistoksia, joissa maalaus on vahvasti läsnä.Käytän osassa teoksistani mukana myös tekstiä. Välineinäni ovat useimmiten hiili sekä akryyli- ja öljyvärit. Piirrän ja maalaan sitä mitä näen ja ajattelen, haistan ja maistan, kuulen ja tunnen. Maailma, joka on näin täynnä älyä ja älyttömyyksiä, kauneutta ja rumuutta, rakkautta ja vihaa, typeryyttä ja informaatiota on pohjaton kaivo taiteilijalle, jonka keitoksissa olennainen ainesosa on alati näiden ääripäiden väleillä tasapainotteleva ihminen.


Minulle on tärkeää teoksen ajatus ja sisältö - tekotavat ja tekniikat ovatkin useimmiten alisteisessa asemassa näihin. Kuitenkin nautin ja haluan tehdä mahdollisimman visuaalisia kuvia. Tässä on pieni ristiriita, joka on toisaalta hyvin hedelmällinen. Se saa minut usein kuljettamaan ideoitani ja teosteni tarinoita pitkin koukeroisia reittejä, ennenkuin selviää mitä ja mistä ne kertovatkaan. Prosessi ei aina ole kovin helppo, joskus työt karkaavat alkuperäisestä ideasta hyvinkin kauas. Sisällön ja sanoman painottaminen karsii aina visuaalisia elementtejä pois, kun taas niiden korostaminen hajoittaa teosten tulkintaa. Huomaankin katsoessani teoksiani taaksepäin kulkevani idean ja visuaalisuuden välimaastossa, välillä kallistuen jomman kumman suunnan puoleen.


Viime aikoina olen tutkinut eritoten liikkeen, ajan ja sarjallisuuden käsitteitä. Olen lähestynyt näitä aihepiirejä mm. teoksilla, jotka koostuvat useista osista. Moniosaisuudessa minua kiehtoo sen sisällölliset mahdollisuudet. Perinteisesti maalari kertoo yhdellä pohjalla kaiken oleellisen, vangitsee hetken joka on olennainen. Kuvasarjan avulla voidaan haastaa ja tutkia tätä asetelmaa, mutta myös sitä miten (ja mihin suuntaan) seinälle ripustettua tai lattialle asetettua, kuvasarjaa tai veistosta, pitää lukea.

Tampereella, syyskuussa 2011