Ulla Rantanen

Perustiedot

s. 1938, Keitele
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 050 5665141

Oma esittely

ULLA RANTANEN

Taiteilijaprofessori Ulla Rantanen (s. 18.7.1938 Keitele) on taidegraafikko ja –maalari, mutta lisäksi hän on hyvin tunnettu näyttävistä piirustuksistaan, joita hän on tehnyt ja esittänyt tasavertaisesti muun tuotantonsa rinnalla. Taidegrafiikkaa hän teki alkuun Tuulikki Pietilän kotityöhuoneella ja myöhemmin eri grafiikanpajoilla Suomessa.

Ulla Rantanen on tiiviisti ollut esillä näyttelyissä 60 - 80-luvulla, myös edustaen näyttävästi suomalaista taidetta ulkomailla. 1970-luvun puolivälistä lähtien hän toimi aktiivisesti taiteilijapolitiikassa aina vuoteen 1997 asti. Ulla Rantanen on työllään myös merkittävästi edistänyt naistaiteilijoiden asemaa Suomessa.

Rantaselle on myönnetty Pro Finlandia-mitali 1985 ja Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 1989. Professorin arvonimi hänelle on myönnetty 2009. Suomen Taidegraafikot kutsui Ulla Rantasen kunniajäsenekseen vuonna 2010.

Teoksissaan Rantanen on abstrahoiden kuvannut sekä kotimaista luontoa että kenialaista arkea ihmisfiguureineen. Tuotantoon kuuluu myös tarkkaan piirrettyjä esineitä sekä uran alkuaikoina tehtyjä yhteiskunnan ajanhenkeä kommentoineita teoksia.

Rantanen vetäytyi myöhemmin taidekentältä sivummalle ja on pitänyt näyttelyitä vain harvakseltaan.