Ulla Remes

Perustiedot

s. 1970, Kuopio
Kuvataiteilija, Yhteisötaiteilija, Tuntumenetelmän luova kehittäjä ja tj
Asuinpaikka: Kuopio

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 50 91 777 52

Oma esittely

Ulla Remes on kuvataiteilijana vahva koloristi. Väri ja siihen latautunut tunne ovat merkityksellisiä hänen intensiivisissa, energisissa teoksissaan. 

Hän ottaa vaikutteensa usein ensin luonnosta ja abstrahoi teoksen maalatessaan. Tekniikkana hän käyttää sekatekniikkaa, jossa hän käsittelee vesiliukoisia värejä hyödyntäen ohuen ja paksun, herkän ja vahvan, heikon ja kestävän intensiivistä vuoropuhelua.

Tekniikalla on hänelle elämää kuvaava merkitys: koko elämä on suhteita ja vuorovaikutusta, koko elämä on toiseuden läsnäoloa, koko elämä on tasapainottelua erilaisten yksilöllisten ja yhteiskunnallisten tarpeiden välillä samaan aikaan harmoniaan pyrkien. Ulla Remeksen teemat ovat siten usein ihmisyyteen liittyviä, vaikka suoraan ihmistä hän harvoin kuvaa muuten kuin esimerkiksi vaeltavana kansana. Mukana on usein yhteiskunnallinen viesti, Remeksen työskentely on monikerroksista ja myös osallistavaa.
   
Maalaukset voivat olla paperille tai kankaalle tehtyjä, ja niihin tulevat voimakkaasti läpi hetken valoon sitoutuneen ympäristön lisäksi kokemukset ja tunteet juuri siitä hetkestä, jolloin maalausta työstetään. Siten Remeksen teoksissa näkyy erityisen hyvin jatkumo ja sidonnaisuus elämäntilanteeseen, aikaan ja paikkaan sekä tietysti käsiteltävänä olevaan teemaan. 

Ympäristön vaikutus näkyy erityisesti Remeksen residenssijaksojen maalauksissa. Hän on vuodesta 2010 alkaen joka vuosi työskennellyt kuukauden tai kaksi kansainvälisissä residensseissä, mm. Suomen Ateenan-instituutin kuvataiteilijaresidensseissä 2017, 2018 ja 2019. Aiempaa kansainvälistä residenssikokemusta hänellä on Taiteen edistämiskeskuksen residensseistä Arenys de Marista Espanjasta ja Materasta Italiasta, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön residensseistä Marbellasta Espanjasta ja Grassinasta Firenzestä Italiasta.

Näytä biografia

Ajankohtaista


  • Punainen lanka - elämän merkityksellisyyttä etsimässä, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, yhdessä valokuvataiteilija Helena Karhun kanssa, 2.5.-4.8.2024

  • Mukana yhteisnäyttelyissä Osakassa Japanissa, Unkarissa ja Venetsiassa Italiassa 2024

  • Ars Liberan näyttely Maan Uumenissa Outokummun kaivoksella kevät 2024

  • Kuolemattomat -ryhmänäyttelyt: Nokian taidemuseo, elokuu 2024-, Nürnberg ja Lyypekki, Saksa, syksy 2024. Kuolemattomat-taiteilijaryhmä: Jouko Alapartanen, Tuomas Korkalo, Ulla Remes, Anna-Maija Rissanen, Mika Vesalahti


Bio

Ulla Remes, s. 1970, syntyi, kasvoi ja kirjoitti ylioppilaaksi Pielavedellä ja opiskeli sen jälkeen Helsingin yliopistossa teologiaa, uskontotiedettä, kasvatustiedettä ja Taideteollisessa korkeakoulussa aineenopettajan taideopintoja. Hänellä on hajaopintoja Vapaasta Taidekoulusta ja Helsingin yliopiston piirustussalilta. Teologian maisteriksi hän valmistui 1998.

Kymmenen Helsingin-vuoden jälkeen hän muutti perheineen Kuopioon, jossa hän yhä vaikuttaa. Hän on ollut naimisissa kohta 35 vuotta, neljä lasta ovat jo aikuisia ja lapsenlapsia on viisi.  Myöhemmin hän on opiskellut vuoden journalismia Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa, kulttuurin- ja sisällöntuotantoa Sibelius-Akatemian järjestämänä, kulttuurimatkailuntuotantoa Visit Finlandin valmentamana ja hiukan yhteiskuntatieteitä kehittäen taiteen soveltavan käytön mahdollisuuksia jatkotutkimustaan varten Itä-Suomen yliopistossa. Hän on opiskellut myös tunnetaitojen ohjausta Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja -koulutuksessa.

Ulla Remeksellä on 1999 alkanut neljännesvuosisadan ammattilaisura takana. Hän on pitänyt yli 30 yksityisnäyttelyä ja osallistunut liki kuuteenkymmeneen yhteis- ja ryhmänäyttelyyn Suomessa ja ulkomailla.

Hänen teoksiaan on nähty yhteis- ja ryhmänäyttelyissä mm. Japanissa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Ranskassa, Kreikassa, Iso-Britanniassa, Virossa, Unkarissa, Espanjassa ja Portugalissa ja niitä on monissa julkisissa kokoelmissa. Taidemuseoissa hänellä on ollut kolme sooloa: Jyväskylän taidemuseossa, Eemil Halosen taidemuseossa ja Varkauden taidemuseossa. Ulla Remes tunnetaan maalarina hetkessä syvästi läsnäolevasta vahvasta kolorismista, mestarilliseksi luonnehditusta värisilmästä (Markku Valkonen ja Erkki Pirtola). Hän toimii teknisesti monipuolisesti (maalaus, grafiikka, valokuva ja video, installaatiot), vaikka selkeä pääpaino on maalaustaiteessa. Hänelle on tyypillistä synnyttää temaattisesti moniulotteinen, pedagogisesti pohdituttava näyttelykokonaisuus ja hän työstääkin suurta kokonaisuutta aina kerrallaan.

Kuopiolainen Ulla Remes on mukana Luovien alojen yhdistys Myllyn, Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan ja Kulttuuriseura Pielisen Lumo ry:n toiminnassa, hän toimii nyt Myllyn ja Lumon hallituksissa.

Ulla Remes toimii myös yhteisötaiteilijana. Vuodesta 2005 lähtien hän on toteuttanut hyvin erilaisia projekteja useiden eri toimijoiden kanssa, mm. Suomen Akatemian, Kuopion taidemuseon ja kaupungin kanssa. Hän on Tero Annanollin kanssa ollut yhteisötaiteella mukana Kansallisteatterin Globen Uupuneet -kiertueella, Turun kulttuuripääkaupunkihankkeessa, Helsingin Designjuhlavuoden hankkeessa (mukana myös Kaisa Salmi), valtakunnallisilla Kirkkopäivillä Kouvolassa ja Diakoniapäivillä Kuopiossa sekä Helsingin taiteiden yössä. Remes on aloittanut väitöskirjan taiteen soveltavan käytön mahdollisuuksista työelämän kontekstissa (keskeytynyt).

Ulla Remes toimii myös perustamansa Tuntumenetelmä oy:n toimitusjohtajana tuoden taidelähtöisiä menetelmiä uusiin yhteyksiin. Tuntumenetelmän hän kehitti oman työskentelynsä tueksi, ihmisen henkilökohtaisesti tai vertaisryhmässä kohtaamisen menetelmäksi vuonna 2002. Siinä viedään taidetta uusille käyttöalueille ja haetaan luovista, toiminnallisista menetelmistä ja taiteesta tukea tunneilmaisuun, etsitään tunteita tutuksi. Yritys on tällä hetkellä orientoitunut työyhteisöjen tunnemenestystaitojen kouluttamiseen: tunnemenestys on Tuntumenetelmän kehittämä käsite, jonka avulla päästään eteenpäin tilanteesta kuin tilanteesta.