Ulla Remes

s. 1970
Kuvataiteilija, Yhteisötaiteilija
Asuinpaikka: Kuopio

Yhteystiedot

Näytä biografia

Ajankohtaista

Ulla Remeksen näyttelykesä jakautuu Helsinkiin ja Savoon. Helsingin tuomiokirkon Kryptassa Remeksen mustavalkoiset tussimaalaukset Haavaviiva -näyttelyssä 19.6.-9.7.2017 pohtivat pakolaisuutta abstrahoidulla kuvakerronnalla, jonka lähtökohta on temaattinen ja jonka keskeinen visuaalinen elementti on viiva. Näyttelyn toisen taiteilijan Mari Arvisen värikylläiset, roiskitut teokset näyttävät puhtaan, rauhaa huokuvan pohjoisen luonnon osana tulijan uutta maisemaa. Mukana on myös turvapaikanhakijoiden omakuvallisia maalauksia.

Kuopiossa Ulla Remes on mukana Luovien alojen keskus Myllyn kesänäyttelyssä. Henkien Mylly levittäytyy Korttelimuseon pihapiiriin ja aittoihin 1.-29.7.2017. Suonenjoella Kuopion Kuvataiteilijat ry Ars Libera pohtii Juuret(on) -näyttelyssä 4.8.-29.9. suhdetta satavuotiaaseen isänmaahan ja omiin juuriin, Remekseltä mukana on matkalaukkuinstallaatio.

Suomen Ateenan-instituutti on valinnut kuopiolaisen kuva- ja yhteisötaiteilija Ulla Remeksen yhdeksi vuoden 2017 residenssitaiteilijoista työskentelemään Ateenaan. Remeksellä on aiempaa kansainvälistä residenssikokemusta Taiteen edistämiskeskuksen residensseistä Arenys de Marista Espanjasta ja Materasta Italiasta, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön residensseistä Marbellasta Espanjasta ja Grassinasta Firenzestä Italiasta.

Bio

Ulla Remes on voimakasotteinen, intensiivinen koloristi, jolle on ominaista vahvan ja herkän, paksun ja ohuen värin vuoropuhelu merkityksellisessä hetkessä. Remes ottaa lähtökohdat teoksilleen luonnosta. Abstrahoituneissa maalauksissa jäljellä on pelkistetty, viitteellinen vaikutelma, mielen maisema. Usein hän käsittelee teoksissaan myös yhteiskunnallisia teemoja. Voimakkaat akryylimaalaukset kankaalle tai mdf-levylle ovat saaneet rinnalleen paperimaalauksista ja esineistä (ready made) koostuvat installaatiot.

Remeksellä on takanaan lähes 30 yksityisnäyttelyä ja saman verran ryhmä- ja yhteisnäyttelyitä. Hänen teoksiaan on nähty mm. Japanissa, Portugalissa, Espanjassa, Unkarissa, Iso-Britanniassa ja niitä on useissa julkisissa kokoelmissa.

Kuopiossa työskentelevä Ulla Remes toimii myös yhteisötaiteilijana. Hän on Tero Annanollin kanssa ollut mukana mm. Turun kulttuuripääkaupunkihankkeessa, Helsingin Designjuhlavuoden hankkeessa (mukana myös Kaisa Salmi), valtakunnallisilla Kirkkopäivillä Kouvolassa ja Helsingin taiteiden yössä. Remeksellä on valmisteilla väitöskirja taiteen soveltavasta käytön mahdollisuuksista työelämän kontekstissa.