Urho Kähkönen

Perustiedot

s. 1967
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Härmänkylä

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 050-5050748

Oma esittely

Se on matka ilman pysäkkejä. Se on leipä ja öylätti. Se on valo ja varjo. Se on eskapistinen yritys kohti kadotettua Edeniä. Se on aukaisematon ovi. Se on itsensä kohtaaminen puolueettomalla maaperällä. Se on veresliha. Se on drama queen. Se on mandala ja mantra. Se on gravitaatio. Se on oletus olemisesta. Tätä kaikkea taide on minulle.

Ei ole sattumaa, että maalauksissani valo on muodostunut niin tärkeäksi elementiksi. Valo luo muodon, värin ja rytmin. Valo on elämisen ja näkemisen kannalta elintärkeää. Tämän takia eri kulttuureissa ympäri maailman se on myös uskon, johdatuksen, järjen symboli.
Näytä biografia

Bio

URHO KÄHKÖNEN -TAITEELLINEN TOIMINTA
KUTSUNÄYTTELYT:
- ”Kuin kukkiva oksa” - taidenäyttely Kajaanin taidemuseo 2018

”Kähkösen työskentelyn erityislaatu muodostuu mielestäni siitä, kuinka hän eri välineiden -maalaus, kollaasit, installaatiot, videot – välillä liikkuessaan hyvin luontevasti tarttuu myös isoihin ajankohatisiin aiheisiin.” Kriitikko Leena Kangas 23.1.2018 Kuin kukkiva oksa-näyttelyn kritiikissään Kalevassa.

”Tavattoman tuottelias taiteilija on esiintynyt kymmenissä näyttelyissä, tehnyt kansalaisopistossa erityisryhminen kanssa taidetta ja alkanut kierrättää vimmatusti löytämiään tavaroita osaksi teoksiaan.” Kainuun Sanomien kulttuuritoimituksen Seppo Turunen 14.12.2018 näyttelystä kirjoittamassaan artikkelissa.

MUUT NÄYTTELYT:
-6 viimeisen vuoden aikana 6 kutsunäyttelyä Helsinki, Oulu, Kuhmo, Kuusamo, Kajaani
-pitänyt 6 viimeisen vuoden aikana 14 muuta yksityisnäyttelyä
-ollut mukana kuuden viimeisen vuoden aikana 46 yhteis- ja ryhmänäyttelyssä ympäri Suomen ja kuudessa ryhmänäyttelyssä ulkomailla
mm. Hofburg, Wien
Carrousel du Louvre,Pariisi
Wenngarn Slott, Sigtuna-Tukholma
Yk:n päärakennus, New York
TUNNUSTUKSET:
-Rajaseutu ry:n nimeämänä valtakunnallinen "Vuoden rajaseututoimija 2018"
"Tunnustuksena ansiokkaasta työstänne kotikaupunkinne taide-elämän elävöittämisestä ja yhteisöllisyyden vahvistamisesta. Yhteisölliset taideteoksenne houkuttavat tekijöikseen asukkaiden koko kirjon ja edistävät sekä heidän että katsojien hyvinvointia. Paluunne on merkittävästi lisännyt Kuhmon taide-elämän kiinnostavuutta. Helsingissä 11.8.2018 RAJASEUTU ry

- Kuhmon yrittäjät ry:n nimittämänä " Vuoden kuhmolainen 2015"
"Kuhmon Yrittäjät ry. on nimennyt Teidät kuvataiteilija Urho Kähkönen Vuoden 2015 kuhmolaiseksi. Te olette osaltanne ollut luomassa Kuhmon kaupunkiin aktiivisuutta ja positiivisuutta taiteilijana ja opettajana. Työnne ja uurastuksenne kaupunkilaisten ja Kuhmon yhteisen tennettavuuden hyväksi on ollut näkyvää ja muita kannustavaa."
Kuhmossa 27.11.2015 Kuhmon Yrittäjät ry.

- 2013 Taidetoimikunnan (TAIKE) 2013 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetunnustus

"Taidetoimikunnan mukaan Urho Kähkönen on aktiivinen kuvataiteilija, joka jaksaa edistää yhteisöllisellä toiminnallaan myös kainuulaisten kollegoidensa työtä. Hän on mukana ArtTavis-projektissa, jossa yhdistetään taide- ja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita Kainuun lukioissa. MARU-hankkeessa Kähkönen on kulttuurimaisemoinut Kuhmon Kuusamonkylän maisemia lampailla. Hän on järjestänyt puutarha- ja taidepäiviä kotitilallaan." YLE uutiset 23.11.2013

MUUT:
-2017 valittu yhdeksi Kainuun uuden sairaalan taiteilijaksi toteuttamaan teokset ”Petunsyöjät”-teoksen kehitysvammaosastolle ja ”Metsä meissä”-teoksen mielenterveysyksikköön
-tehnyt erityisryhmien kanssa vuosien 2010-18 22 maalauksellista ympäristö- ja yhteisöteosta. Teoksia esillä Kuhmossa Kanerva-, Jämäs-, Koppelo-, Mänty-, Levälahti-, Siikalahtikodissa ja Kultakuusessa, sekä Paltamossa Kainuun Opistolla. Osa teoksista nähtävillä 2018 joulukuussa Kajaanin taidemuseossa.
-Oulun taiteilijaseuran hallituksen jäsen 2017-18
-Taiken Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vertaisarvijoitsijana 2019-
-mukana Kuhmon kuvataiteilijoiden hallituksessa, Kuusamonkylän kyläyhdistyksen hallituksessa, Pyhäpihlaja ry:n puheenjohtaja, Oulun taiteilijaseuran ja Suomen taidemaalariliiton jäsen.
- kulttuurimaisemoinut Kuhmossa Kuusamonkylän maisemia 4 vuotta lampailla. Tästä Kainuun Vuoden maisemateko-tunnustus 2015 ProAgrian ja maa-ja kotitalousnaisten myöntämänä.
- S-ketjun valtakunnallisessa taidekilpailussa toinen jaettu sija tänä vuonna.
-perustanut Pyhäpihlaja ry:n, jonka tarkoitus kehittää ja toteuttaa pohjois-Kuhmon kulttuurihankkeita. mm. kuutena peräkkäisenä jouluna valoteos Kostamustien vartessa.
-www.facebook.com/taidegalleria, www.urho.info ja http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3196