Leena Vainio

Perustiedot

s. 1959, Rauma
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Kangasala

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358408618415

Oma esittely

Maalauksissani kerrostan väriä, luon syvyyttä, haen vastauksia. Lisään väripigmenttejä hehkuttamaan väriä. Luon kollaaseja tuodakseni elävyyttä ja kerroksia teoksiin. Työskentely on leikin kaltaista; välillä se muistuttaa tanssia tai miekkailua, välillä se vie entisaikojen ompelutöihin ja kirjontaan. Erilaisten tekniikoitten yhdistely ja materiaalien tutkiminen on keskeistä työskentelyssäni.

Käytän installaatioissani keveitä materiaaleja kuten pellavakuituja ja ihoa vasten käärinliinojen tapaan olevia valkoisia liinavaatteita: lakanoita, tyynyliinoja ja tyynyjä. Liitän moniin teoksiini kirjontaa. Neula on terävä kynä. Työskentelyni ja tekniikkani liittyvät usein ompeluun ja käsitöihin. Ne liittyvät paitsi perinteisiin naisten töihin myös isoäitiini, joka oli ompelija. Kuluneissa lakanoissa näkyy eletty elämä ja kuolemakin. Ne ovat myös ekologista, kierrätettyä materiaalia.

Haavoittuvuus -teema on työskentelyni ytimessä. Ikään kuin sen alaotsikoiksi ryhmittyvät kulloinkin ajankohtaiset projektini. Koen, että väkevän taiteen syntymiseen myötävaikuttaa tietoisuus katoavaisuudesta ja kuolemasta. Surun lisäksi haluan tarkastella nostalgian esiin tuomaa kaihoa ja kauneutta. Menetyksen tunteitten nostama nostalgia on surullista mutta myös elämää rakentavaa ja kannattelevaa.

Näytä biografia

Bio

Leena Vainio työskentelee maalauksen, sekatekniikka- ja tilateosten parissa. Erilaiset tekniikat tuovat työskentelyyn vaihtelua ja jatkuvaa uuden oppimista. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt vuosittain gallerioissa eri puolilla Suomea. Näyttelypaikat valikoituvat kiinnostavien tilojen ja näyttelyn aiheitten mukaan.

Vainio on työskennellyt Baren Baren -ryhmässä vuodesta 2010. Ryhmä tekee yhteisinstallaatioita ja pitää työpajoja. Ryhmällä on ollut vuosittain kesänäyttelyitä, joiden teemoina on ollut huoli luonnon tilasta. Leena Vainio on Tampereen Taiteilijaseuran jäsen, Suomen Taidemaalariliiton kokelasjäsen sekä Rauman Taidegraafikoitten, Suomen Puupiirtäjien Seuran ja Avarataide Ry.n jäsen.

Haavoittuvuuden teema, värien ja materiaalien tutkiminen sekä vaistonvarainen työskentely ovat Leena Vainion työskentelyn ja tuotannon keskiössä.