Väinö Rautio

Perustiedot

s. 1894, Viipuri – k. 1974

Yhteystiedot

Näytä biografia

Ajankohtaista

Kuvien teoksia saa osoitteesta Rautionpolku 3, 54800 Savitaipale,
puh. 0405251885.
Niitä voi nähdä myös kotisivuilla
www.artpaimensaari.com.

Kyselyihin vastaavat taidemaalari Matti J. Rautio ja/tai taidegraafikko Eeva Jokipelto em. numerossa.

Bio

Taidemaalari Väinö Rautio

CV >>

Väinö Rautio syntyi Viipurissa 1894 ja kuoli Lappeenrannassa 1974. Hän opiskeli Saksassa ja Ranskassa ja maalasi eläessään satoja muotokuvia, joista yli 300 ns. virallisia öljymaalauksia lähinnä Etelä-Karjalan merkkihenkilöistä. Hän oli perustamassa Viipurin Taiteilijaseuraa (VTS) Viipurissa 1930. Seura toimii nykyisin Helsingissä.

Hän perusti sodan jälkeen Lappeenrantaan Taiteenystävien (myöh. Lappeenrannan Taideyhdistys) Piirustuskoulun, jonka opettajana toimi yli 15 vuotta. Yhdistys ylläpitää nykyisin lasten ja nuorten kuvataidekoulua Lappeenrannassa ja järjestää myös näyttelyitä. Ennen sotaa Rautio lauloi myös Viipurin Lauluveikoissa, joka myös on siirtynyt sodan jälkeen Helsinkiin. Sillä on veljesseura Karjalan Lauluveikot Lappeenrannassa.

Hän oli perustamassa muutamien viipurilaisten taiteilijakollegojensa kanssa Pro Natura –ryhmää 1920-luvulla Helsingissä, ja Lappeenrannassa mm. poikansa Matti J. Raution kanssa Z 62 -ryhmää. Sodan jälkeen hän nimitti maaluastyyliään 'puhtaasti-maalaukseksi', mutta palasi myöhemmin naturalismiin. Hänen sodanjälkeistä abstraktista tuotantoaan on vielä runsaasti hänen perustamassaan Paimensaaren ateljeessa Savitaipaleella.

Tähän voi tutustua ko. ateljeessa:
http://www.artpaimensaari.com

Taiteilijan tiedot ovat peräisin viimeisimmästä painetusta Kuvataiteilijat -matrikkelista vuodelta 2004.