Tiia Viiltola

Perustiedot

s. 1984, Raahe
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Lempäälä

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0445287563

Oma esittely

Olen tamperelainen kuvataiteilija. Olen valmistunut Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2009 ja työskentelen tällä hetkellä Tampereella.

Taiteilijana oleminen on antanut minulle mahdollisuuden ylläpitää mielikuvitustani ja tuomaan esille muille, miten näen maailman.

Mietin taiteessani paljon yksilöllisyyden roolia sekä massan vaikutusta yhteiskunnassa. Käsittelen mm. ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Luonto kaikissa muodoissaan on yksi minun piilopaikkani, minun pysähtyneisyyden pyhättöni missä endorfiini lähtee kasvamaan ja samalla hankalimmatkin ajatukseni löytävät paikkansa. Tämän saman kokemuksen luonnosta varmasti saa moni meistä. Silti samaan aikaan me työnnämme tarvitsemamme syrjään. Potkimme, kaivamme ja raavimme, kunnes ei ole mitään muuta kuin ihmisten tekemiä keinotekoisia saaria, missä ominaistuoksu on raha.

Haluan tuoda esille vaihtoehto/ tulevaa maailmaa, missä maalausteni hahmot elävät juuri niissä muovisilla saarilla hengittäen vaivalloisesti ja samaan aikaan yrittäen rauhoittua siinä ympäristössä, minkä ovat luoneet.

Maalauksissani käytän enimmäkseen sekatekniikkaa. Vahvana jälkenä toimivat vahvat ja runsaat värit sekä erilaiset abstraktit hahmot eri maisemissa. Käytän teoksissa paljon erilaisia pintoja ja kerroksia.

Olen toteuttanut teoksissani erilaisia rinnakkaismaailmoja ja haluan viedä ideaa eteenpäin kokonaisuutena, mikä koostuu maalauksina sekä vaneriteosinstallaationa. Installaation taustalla toimii itse säveltämäni musiikki, sillä olen myös musiikintekijä.

Yhtenä esimerkkinä toimii Version of us - niminen teossarjani, mikä koostuu vanerille piirretyistä hahmoista, mitkä olen rakentanut seinään. Hahmot edustavat yhtä luomaani maailmaa. He ovat sukupuolineutraaleja hahmoja minun multiversumistani. Ne kertovat vaihtoehtoista tarinaa. Hahmot muodostuvat palasista, joita yhdistelen kuin palapeli. Joka kerta hahmo saa uuden muodon riippuen juurikin tilasta. Teos- sarja on ollut esillä eri näyttelyissä eri muodoissaan Berliinissä ja Tampereella.

Piirtäminen on aina kiehtonut minua ja puu on toiminut täydellisenä pintana piirustusjäljelleni. Tutkin puun syitä ja lähden muodostamaan kuvaa käyttäen niitä osana teosta. Käytän kierrätyspuuta, missä saan mielenrauhaa myös ekologisessa merkityksessä.

Teokset ovat mm. kannanottoni ja muistutus tämänhetkiseen ympäristön tilanteeseen, millä haluan herätellä itseäni ja muita.
Tiia Viiltola

Ajankohtaista

Nyt: SKOOL!- Tampereen taiteilijaseura 100- vuotta näyttely 23.5.2021 saakka

Tulossa:

Taidekeskus Mältinranta, studio

21.8. – 7.9.2021

Galleria Kookos

22.09. - 22.10. 2021