Murmurations
Loading…

Jani-Matti Salo: Murmurations

Valmistumisvuosi: 2020
Tekniikka: Äänisuihkut, mediatoistimet, c-standit.
Koko: Dimensions variable
Avainsanat: Murmurations, Mark Niskanen, Jani-Matti Salo, ääni-installaatio, julkinen taide
Mark Niskanen & Jani-Matti Salo

Murmurations on Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon ääni-installaatio julkiseen tilaan. Teos, jota on työstetty yhteistyössä kulttuuriantropologi Inkeri Aulan kanssa, kutsuu monipaikkaisten ja -äänisten aistihavaintojen äärelle. Murmurations luo tunteen läheisyydestä aikana, jolloin etäisyys ja jakautuminen ovat vallitse olosuhde. 

Ääni-installaation teksti perustuu anonyymeihin ja fragmentaarisiin aistihavaintoihin, joita on kerätty aistikävelymetodin avulla vesistöjen läheisyydessä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Aistihavaintojen kautta voidaan kurkottaa kohti suuria kysymyksiä, kuten kulttuurihistorian ilmenemistä ihmisten omakohtaisissa kokemuksissa ja suhdettamme ympäristöön ekologisen kriisin keskellä. 

Murmurations -ääni-installaatio värähtelee yksityisen ja julkisen tilan välillä psykoakustiikan sekä hyperrealismin keinoin. Vierailija kokee teoksen monipaikkaiset aistihavainnot yksityisinä kuiskauksina muiden ollessa hänen ympäröimänä. Teoksen muodostama tilanne kehottaa pysähtymään ja luo omakokohtaisen tilan mietiskelylle.

Murmurations -teos on Suomen New Yorkin instituutin komissioima ääni-installaatio julkiseen tilaan. Teos on toteutettu yhteistyössä SENSOTRA-tutkimushankkeen kanssa. Hanketta ovat tukeneet  AVEK – Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus, Frame Contemporary Art Finland sekä Panphonics.

Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksestaLisäkuva teoksestaLisäkuva teoksestaLisäkuva teoksestaLisäkuva teoksesta