Harri Larjosto

Perustiedot

s. 1952, Turku
Mediataiteilija

Yhteystiedot

Oma esittely

Harri Larjosto on syntynyt 1952 Turussa, asuu Vantaalla.
Kuvataideakatemian lehtori 2002-2008. Luokanopettajan tutkinto Turun Yliopistossa 1976
(erikoistunut kuvaamataitoon ja biologiaan). Ensimmäinen yksityisnäyttely 1978. Hän on tehnyt valokuvia, videoita, installaatioita, kollaaseja, maalauksia, aktioita, käsitetaidetta ja tilateoksia, monimuotoista kuvaan liittyvää ja lajien rajoja koettelevaa taiteellista toimintaa. Ulkomailla nähdyimpiä ovat Larjoston videot, joita on esitetty useissa Euroopan maissa, Japanissa ja Usassa..
Larjosto on Ö-ryhmän perustajajäseniä. Maineikasta avantgarde-ryhmää pidettiin 80-luvun villeinä: ryhmä ahdisteli taiteen ja yhteiskunnan vakiintuneita rakenteita huumorin lävistämällä yhteiskuntakritiikillä.
1980-luvun lopulta lähtien Larjosto on keskittynyt videoiden lisäksi valokuvasarjoihin. Siirtymiävalokuvasekvenssit (1988) olivat esillä normaalin näyttelykontekstin lisäksi Helsinki-Vantaa lentokentän transit-halleissa ja Tikkurilan kadunvarsilla.1994 valmistui laajasta, valokuvaukseen perustuvasta ”Muistin Jäljet” trilogiasta kaksi ensimmäistä osaa. Kolmas osa valmistui1996. Ensimmäinen ja kolmas osa yhdistävät arkistokuvia yleiseen ja henkilökohtaisen historian kuviin. Toisessa osassa kuvapareissa rinnastuu kaksi kuvaa; Luonto ihmisessä ja ihminen luonnon osana. Kokonaisuus on esitetty Amos Andersonin Taidemuseossa ja sitten Pietarissa ja Trondheimissa.
Vuosina1999-2000 valmistui mm Garden valokuva kokonaisuus ja Vesikertomuksia elokuva.
Wicked Suites valokuvakirja ja näyttely 2002 kokosivat Larjoston tuotantoa yli kymmenen
vuoden ajalta. 2005-2006 Kosketus – laajennettuja Muotokuvia (Amos Andersonin Taidemuseossa) triptyykkimaisesti esitettyjä dokumentaarisia tarinoita ihmiskohtaloista, samanniminen kirja LIKE-kustannus.
Videoissaan Larjosto yhdistää perinteistä elokuvakerrontaa ja videotaiteen visuaalisia keinoja. Teoksissa käsitellään asioita, joita voi kuvailla “kiertokulkumysteereiksi”. Ympäristökysymyksiä vasten kuljetetaan psykofyysisiä tapahtumaketjuja hätkähdyttävällä mustalla huumorilla ja yllättävillä käänteillä ryyditettynä. 2008 ilmestyi videoista Moving Suites kokoelma AV-arkin kustantamana. 2009 valmistui lyhytelokuva Kulkutauti – Pandemic, jossa jakeluauton kuljettaja fiktiivisen yhden päivän jakelukierrroksen aikana kohtaa "kaiken" syntymästä kuolemaan "harmaalla vyöhykkeellä".
2010 videoissaan ja animoiduissaan valokuvissa Larjosto keskittyi unien maailmaan.
Vaikka Larjoston töissä voi aina nähdä ajatuksen ja sanoman, hän on kuitenkin laadultaan runollinen ja absurdi humoristi. Hän pyrkii välittämään mahdollisuuksien ja näkökulmien muuttumisen energiaa.