Juha Metso

s. 1965, Kymi
Valokuvaaja, Kuvataiteilija, Mediataiteilija, Äänitaiteilija
Asuinpaikka: Venäjä Pietari

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 500 708883

Oma esittely

Juha Metso kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin ammattivalokuvaajiin, jotka ovat menestyneet sekä sanomalehti- että taidevalokuvauksen parissa. Työstään freelancekuvaajana hänet on palkittu mm. Vuoden lehtikuvaajana ja Vuoden reportaasikuvaajana, ja hänen näyttelynsä sekä Suomessa että ulkomailla ovat tuoneet hänelle paitsi näkyvyyttä myös ammatillista arvostusta. Luonto- ja erityisesti lintukuvaus olivat Metsolle aikanaan alkusysäys, ja ne ovat edelleen voimakkaasti läsnä hänen töidensä teemoissa.
Taiteilijana Metso on häkellyttävän laaja-alainen. Hän toteuttaa ideoita esimerkiksi kulttuuri- ja kirjallisuushistoriasta, käyttää töissään eläintieteellisiä referenssejä ja viittaa Euroopan taidefilosofisen historian suuntauksiin. Vaikka hänen työnsä voivat sisältää ironiaa tai ensivilkaisulla vaikuttaa humoristisilta, niiden pinnan alla on useimmiten vakavaa pohdintaa joka suuntautuu esimerkiksi sellaisiin teemoihin kuin oikeudenmukaisuus, kuolema, kulttuuriperinne tai vallankäytön eri manifestaatiot.
Vaikka Juha Metso henkilönä mielellään esiintyy karskin jätkämäisenä kameratyöläisenä, tunnen harvoja jotka omaavat hänen erityislaatuisen herkkyytensä ja hänen kykynsä töissään kommunikoida tuota herkkyyttä. Metson työprosessit vaihtelevat pitkälle etukäteen suunnitelluista ja rakennetuista otoksista aina puolen tuhannen räpsäyksen tuoman valtavan kuvamassan läpikäymisestä kristallisoituvaan lopulliseen teokseen. Mutta oli lähtökohta mikä tahansa, Metso on moninaisuudessaankin luonut niin omanlaisensa maailman, että hänen kädenjälkensä tunnistaa hetkessä.
Yleensä tuo kädenjälki erottuu edukseen.

Josper Knutas

Rohkeasti, avoimesti, kaikkensa antaen Juha Metso kuvaa luontoa ja ihmiselämää osana sitä. Hän ei rajaa eikä tulkitse. Kuvaajana hän on karu, intohimoinen, pehmeä ja tunteva perusjätkä, joka luo rajuja, huvittavia, hellyttäviä ja rohkeita kuvia todellisuudesta.
Luonto on kaiken alku ja loppu – lumi ja jää peittävät ihmiskasvot.

Leena Räty, intendentti, Etelä-Karjalan taidemuseo
Näytä biografia

Teokset

Bio

Juha Metso (s. 1965 Kymi) on suomalainen valokuvaaja, joka on menestynyt sekä sanomalehti- että taidevalokuvaajana.
Vuonna 1991 artenomiksi Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneen Juha Metson uran alkusysäys oli luonto- ja lintukuvien kuvaaminen.[2] Lehti- ja taidevalokuvaajan tuotantoon kuuluu useita albumikansien kuvituksia artisteille, sekä valokuvakirjoja. Metso on tehnyt myös performansseja.
Metso perusti 2014 Miko Kivisen kanssa PeukaLoiset-performanssiryhmä ja yhtyeen. Hän oli jäsen kotkalaisessa kuvataideryhmä Taide­ahtaajissa,. Metso perusti Kotkan valokuvakeskuksen vuonna 2005 yhdessä Timo Mähönen kanssa.
Metso julkaisi vuonna 2013 kolme valokuvateosta, joista rock-yhtye Sielun Veljistä kertovan teoksen yhdessä Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Vesa Sirénin kanssa. Metso kuvasi Ville Haapasalon Venäjän-seikkailuja kirjaan Et kuitenkaan usko, jonka tekstin kirjoitti Kauko Röyhkä. Yhdessä Juha Vakkurin kanssa julkaistu kirja Voodoo - Afrikan arkea (2014) kertoo voodoo-uskonnon harjoittamisesta Länsi-Afrikan Beninissä.
Metson teoksia on muun muassa Suomen valtion, Suomen valokuvataiteen museon ja useiden kaupunkien taidemuseoiden kokoelmissa.