Juha Metso

Perustiedot

s. 1965, Kymi
Valokuvaaja, Kuvataiteilija, Mediataiteilija, Äänitaiteilija
Asuinpaikka: Venäjä Pietari

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 500 708883 +358 44 5515918

Oma esittely

Juha Metso (s.1965) on valokuvataiteilija. Hän on pitänyt yli 30 vuoden kuluessa lähes sata yksityisnäyttelyä Suomessa, Euroopassa, Venäjällä ja Amerikan mantereella. Hän on työskennellyt taiteilijana yli 60 maassa erityisesti entisen Neuvostoliiton maissa. Hän on julkaissut yli 30 kirjaa ja hänen töitään löytyy kaikista merkittävimmistä suomalaisista taidemuseoista.
Metson tyyli on itsenäinen ja se on helppo tunnistaa. Teoksista on sanottu, että ne eivät olesievisteleviä vaan karheita ja rosoisia. Rujo saattaa kuitenkin muuttua herkäksi ja kivenkovahaavoittuvaksi.
Metso luo kertomalla todellisuuden oman katseensa kautta. Lisäksi kaikilla Metson kuvilla on yksi yhteinen piirre, kyky liikkua ajassa. Mitä ikinä hän kuvaakin, lopputuloksessa menneisyys keskustelee nykyisyyden kanssa. Paikalla ei ole väliä, ei tilanteella eikä vuodenajalla. Vaikka valokuvien pinta rakentuu yksityiskohdista, lukemattomista hetkeen ja tilaan kiinnittyvistä merkeistä, koko Metson tuotantoa yhteen sitova loimi on historian läsnäolo. Niissä näkyvä todellisuus siivilöityy osaksi ihmiskunnan vaiheiden suurta kudosta. Luonto on kaiken perusta, ja sekä ihminen että ihmisen teot näyttäytyvät suhteessa luontoon. Arkipäivän dokumentaristi Juha Metso on eeppinen tarinankertoja, joka tuo katsojien eteen peittelemättömiä ja karun kauniita näkymiä ihmisyyden kaikkiin kerroksiin, ihmisten kuoriin yhtä uteliaan intohimoisesti kuin kuorten sisälle.Rohkeasti, avoimesti, kaikkensa antaen Juha Metso kuvaa luontoa ja ihmiselämää osana sitä. Hän ei rajaa eikä tulkitse. Kuvaajana hän on karu, intohimoinen, pehmeä ja tunteva perusjätkä, joka luo rajuja, huvittavia, hellyttäviä ja rohkeita kuvia todellisuudesta.
Luonto on kaiken alku ja loppu – lumi ja jää peittävät ihmiskasvot.

Leena Räty, intendentti, Etelä-Karjalan taidemuseo
Näytä biografia

Ajankohtaista

Juha Metson Mustaa & Valkeaa. Näyttely on esillä Kulttuuritalo Virrassa, Imatran taidemuseo, Virastokatu 1, 55120 Imatra, 25.9.-16.10.2020, ma-pe klo 9-18.

Taiteilijan teoksia

Bio

Juha Metso (s. 1965 Kymi) on suomalainen valokuvaaja, joka on menestynyt sekä sanomalehti- että taidevalokuvaajana.
Vuonna 1991 artenomiksi Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneen Juha Metson uran alkusysäys oli luonto- ja lintukuvien kuvaaminen. Lehti- ja taidevalokuvaajan tuotantoon kuuluu useita albumikansien kuvituksia artisteille, sekä valokuvakirjoja. Metso on tehnyt myös performansseja.
Metso perusti 2014 Miko Kivisen kanssa PeukaLoiset-performanssiryhmä ja yhtyeen. Hän oli jäsen kotkalaisessa kuvataideryhmä Taide­ahtaajissa,. Metso perusti Kotkan valokuvakeskuksen vuonna 2005 yhdessä Timo Mähönen kanssa.
Metso julkaisi vuonna 2013 kolme valokuvateosta, joista rock-yhtye Sielun Veljistä kertovan teoksen yhdessä Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Vesa Sirénin kanssa. Metso kuvasi Ville Haapasalon Venäjän-seikkailuja kirjaan Et kuitenkaan usko, jonka tekstin kirjoitti Kauko Röyhkä. Yhdessä Juha Vakkurin kanssa julkaistu kirja Voodoo - Afrikan arkea (2014) kertoo voodoo-uskonnon harjoittamisesta Länsi-Afrikan Beninissä.
Metson teoksia on muun muassa Suomen valtion, Suomen valokuvataiteen museon ja useiden kaupunkien taidemuseoiden kokoelmissa.