Ice – Stay # 7 METSO JUHA Ice-Stay # 7, 2014 , 80 x 120 cm  Sarjasta Jää-jää / Ice-Stay / Eis-Bleib
Loading…

Juha Metso: Ice – Stay # 7 METSO JUHA Ice-Stay # 7, 2014 , 80 x 120 cm Sarjasta Jää-jää / Ice-Stay / Eis-Bleib

Avainsanat: art, valokuvataide, mustavalkoinen, ilmastomuutos, maailma, loppu, juha metso, pentti linkola, tulevaisuus, esko valtaoja, jää, tuli,
Jää-jää / Ice-Stay / Eis-Bleib

Jää jäätää mielen ja kehykset

Ole varovainen sen suhteen, mitä näytät. Se toteutuu ennemmin tai myöhemmin.
Ilmastonmuutosta tutkineet uskovat, että maailma sulaa pian. Valokuvaaja Juha Metso osoittaa, että yhtä hyvin maailma voi jäähtyä. Kukaan ei tiedä, mutta Metso näkee, miltä maailma näyttää, jos ikitalvi tulee.
Valokuvataiteilijana Juha Metso on huono selittämään, mutta tässä näyttelyssä hän luo tarinan, jossa kuvien ulkopuolelle syntyy kehyksiä jäätävä kokonaisuus. Tällä kertaa Metso tutkii kuvausaiheitaan elokuvallisin keinoin. Mitään tietokonekikkoja ei ole käytetty kuvien tekemiseen, vaan kaikki on kuvattu kentällä.
Palkittuna lehtikuvaajana Metso on oppinut: maailma, jota elämme, näkyy voittajien kuvina ja tarinoina. Se, mikä tänään on totta, vaihtuu huomenna valheeksi. Lämpötulva on huomenna syvästi jäässä. Ja päinvastoin.
Näyttelyssään Jää-Jää / Eis – Bleib Metso maalaa apokalyptisiä näkyjä lumen ja jään peittämästä maailmasta.. Scifistisissä ja lähes graafisissa kuvissa vain sopeutujat selviävät. He yrittävät jatkaa elämää tuttuun tapaan, toimia kuten ennenkin. He taistelevat ankarissa oloissa siksi, että joku on vetänyt heitä retkuun. Joku on vetänyt koko maailmaa retkuun.
Kuvaa ei kannata valottaa puhki, eikä Metso selittele. Selittäkööt muut.

Matti Tieaho huhtikuussa 2014

Taiteilijan teoksia