Markku Haanpää

s. 1978, Jalasjärvi
Kuvataiteilija, Taidegraafikko
Asuinpaikka: Loimaa

Yhteystiedot

Oma esittely

Työskentelen enimmäkseen monotypian ja maalauksen parissa. Minua kiinnostavat struktuurit, kerroksellisuus, värien rinnastukset ja niiden hehku tai hehkumattomuus. Teoskokonaisuuteni ovat usein moniosaisia. Uskon toiston voimaan ja sen rajattomiin mahdollisuuksiin. Toistaminen merkitsee minulle uuden rakentamista, mutta ehkä jopa enemmän palaamista alkuun ja sen kysymyksiin.

Viime vuosina olen pohtinut taiteellisen työskentelyni hiilijalanjälkeä ja keinoja pienentää sitä merkittävästi. Tavoitteenani on ollut löytää keinoja vaikuttaa suoraan luonnonsuojeluun yksilötasolla, tekijänä. Olen kiinnittänyt huomiota taiteellisessa työskentelyssäni mm. materiaalien käyttöön ja siihen mikä on lopulta tarpeellista. Projektini tulee jatkumaan tulevina vuosina ja laajennan konseptia koko ajan.

Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä, joiden teemana on ollut eri elementtejä. Näyttelyissäni on ollut eri tekniikoin toteutettuja installaatioita, joiden yksitäisiä osia on myyty suoraan Luonnonperintösäätiön hyväksi. Teososan hankkija on siis lahjoittanut teoksen hinnan kokonaisuudessaan suoraan Luonnonperintösäätiölle. Luonnonperintösäätiö hankkii lahjoitusten turvin metsäalueita, jotka on suojeltu pysyvästi.

Tarkoituksenani on ollut tuoda Luonnonperintösäätiötä esille, herättää keskustelua ja ohjata lahjoituksia säätiölle. Vastaanotto on ollut erittäin positiivista niin Luonnonperintösäätiön kuin myös taideyleisön osalta. Toiminnallani haastan mukaan myös muita; jokainen voi vaikuttaa yksilötasolla.

Työskentelyäni voisi verrata tapaani kulkea puutarhassa tai luonnossa: pysähdyn usein ihmettelemään, jatkan matkaa ja pysähdyn taas. Lähtökohtani työskentelylleni löydän useimmiten läheltäni: kauneuden luonnosta, säröt ihmissuhteista ja kulumat ajasta. Pyrin löytämään merkitykselliset tavut hälyn keskeltä. Haen tilaa, joka saa olemaan hetken vaiti (tässä liiallisestikin selitetyssä maailmassa).

Ajankohtaista

Tulossa:

2019:

Näytöksiä, Turun Tuomiokirkko, 1.3.-14.4.2019. Eero Merimaan kuratoima poikkitaiteellinen kokonaisuus

Markku Haanpää & Aamu Tikkanen, yhteisnäyttely, Vaasan Taidehalli, 24.8.-29.9.2019.