Reetta Gröhn-Soininen

Perustiedot

s. 1969, Joensuu
Kuvanveistäjä
Asuinpaikka: Joensuu

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0504641517

Oma esittely

”Ainainen pessimisti, jalat maassa polviaan myöten, vähintäänkin epäilyksen viitta harteillaan. Ja toista samanlaista perässään vetäen…”

Veistosaiheisiin liittyvät monesti sananlaskut, tokaisut, herjat - kaikki mitä kansa ulos suustaan suoltaa. Kielellinen ilmaisu on aina kiehtonut minua. Murteet, kielikuvat , ylipäänsä ihmisten välinen kommunikointi sanattominekin eleineen kiinnostaa.
Samoin yhteiskunnalliset teemat.
Aiheiden vakavuudesta riippumatta tai nimenomaan siitä johtuen, pidän tavasta käsitellä asioita hiukan hirtehisellä otteella. Minusta sellainen on tietyllä tapaa kirjoitettu meidän suomalaisten sisään. Hiukan jäyhää ja hiukan jäyhästi. Hiukan ilkikurisuutta. Hiukan vahingoniloa, kateutta. Hiukan itselleen nauramisen taitoa.
Surkuhupaisuutta. Nöyryyttä.
Puu veistosmateriaalina on tuntunut omimmalta. Se palvelee mielestäni hyvin sisällöllisestikin teoksiani. Pidän puun karheudesta, tietynlaisesta luonnon raakuuden läsnäolosta, mutta kuitenkin niin lämpöisestä tunnusta.
Uusimmissa töissäni leikillisyys ja ilkikurisuus ovat keskeisessä asemassa. Olen löytänyt värin ja viivan.
Näytä biografia

Ajankohtaista

M_itä Nykytaiteen biennaali 2021, Mikkelin Taidemuseo, teosten työstö

Defence- I can say the F-word- näyttelytöiden työstö, yksityisnäyttely tulossa tammikuussa 2021 Galleria Live, Helsinki

Lustitarha, ArtUp, Punkaharju ympäristötaidepolku

Sinisiä, punaisia ja keltaisia kukkia, Kumma Puutarha, Rovaniemi

OrankiArt

HerraX, Joensuun teatteri

 

Bio

VUOROPUHELUA MATERIAALIN KANSSA

Reetta Gröhn-Soinisen taiteellinen työskentely on vuoropuhelua materiaalin kanssa. Vaikka hän lähtee liikkeelle teosajatus mielessään, on Gröhn- Soinisen mielestä ”materiaalille annettava oma mahdollisuus. Alkuajatus muuttuu - ja sen täytyykin muuttua. Materiaalin yli ei voi kävellä, siitä se vuoropuhelu syntyy".
Puu on Gröhn-Soiniselle tuttu materiaali jo opiskeluajoista Turun Piirustuskoulun, jolloin hän veisti ratapölkyistä näyttötyönsä. Välillä Gröhn-Soininen on tehnyt muotteja ja valuja, mutta 2000 - luvun alussa hän innostui taas puusta. Teokset eivät ole sliipattuna vaan tarkoituksellisen rouheita. Myös mittasuhteilla leikitellään tahallisesti. Puuta ei veistetä niinkuin perinne sanelisi vaan Gröhnin-Soininen on löytänyt oman käsialansa, viivan ja värin.
Reetta Gröhn-Soininen ilmaisee hahmojaan paitsi ilmeillä myös hyvin tarkkaan havannoidulla kehonkielellä. Reetta sanoo olleensa aina kiinnostunut sanattomasta viestinnästä, hiljaisesta tiedosta, eleistä.
Hahmoissa on lämminhenkistä huumoria. "Huumori on hyvä keino käsitellä vakaviakin asioita. Miten lähellä ilo ja suru voivatkaan olla toisiaan, ei saman asian vastakohdat vaan vain eri kantti". Reetta Gröhn- Soininen kokee osallistuvansa yhteiskunnalliseen keskusteluun " sillä tavalla kun taiteilijana osaan".
Gröhn- Soinisen hahmot kuuluvat aina joukkoon, ryhmään, porukkaan ja sakkiin. Hän pelaa toistolla, teokset ovat moniosaisia. " Mietin että mitä tapahtuu kun yksilö on joukossa? Yksin se on yksilö, mitä siitä ryhmässä tulee?
Toiston käyttö juontaa juurensa Reetan lapsuuteen. " Leikin poikien kanssa, meitä oli aina iso porukka ja mitä enemmän meitä oli, sen paremmat leikit ja pelit". Hänen veistämät hahmot ovatkin poikia."Pojissa minua kiehtoo kaiken helppous ja suorasukaisuus, vaikka poikia on kuinka monta niin aina kaikki mahtuvat mukaan". Betonihahmoissa on samaa rouheutta kuin puusta veistetyillä hahmoilla. Rouhea ja värikäs, huumoria pursuava hyväntuulinen kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soinisen luoma maailma asettautuu taiteen kentässä perinteisen kuvanveiston oivaksi vastapariksi