Ritva Tulonen

Perustiedot

s. 1941, Kotka
Kuvanveistäjä
Asuinpaikka: Tuusula

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0400756115

Oma esittely

Ritva Tulonen asuu suuren osan vuotta Saimaan saaressa karulla kallioisella seudulla, jossa on mahtavia siirtolohkareita. Kivipintojen muodot, värit, varjot ja heijastukset eri vuoden aikoina, eri valaistuksissa viehättävät ja vaikuttavat. . Seudulla on myös harvinaisen paljon kalliomaalauksia, jotka vievät mielen kauas menneeseen.

Ritva Tuloselle maa ja tuli elementit ovat tärkeitä. Hänen työnsäkin rakentuvat maasta -savesta. Kaikki maan päällä muuttuu maaksi. Tuli viimeistelee työt; muuttaa saven keramiikaksi. Kaikkeen vaikuttaa aika. Hän etsii alkukuvia mielen kerroksissa kaukana menneisyydessä muinaisissa kulttuureissa. Työt heijastelevat monasti ajan vaikutusta kulumista ja vanhenemista. Usein työt ovat välikappaleita rauhan ja tasapainon etsimiseen
Näytä biografia

Bio

Ritva Tulonen syntyi Kotkassa 31.10.1941.

Ritva Tulonen suoritti kuvaamataidon opettajan loppututkinnon 1976 ja seuraavana vuonna keramiikkataiteen loppututkinnon Taideteollisessa oppilaitoksessa (nyk. korkeakoulu).
Hän on työskennellyt vuodesta 1968 vapaana taitelijana.
Ritva Tulonen sai taideteollisuuden valtionpalkinnon 1987 ja hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke 2005.
Ritva Tulonen rakentaa työnsä käsin kokoamalla muodon savilevyistä. Töiden materiaali on usein kivitavarasavi. Työt poltetaan joskus työhuoneen sähköuunissa, mutta useimmiten suuressa puupolttoisessa uunissa. Puupolttoisessa uunissa töitä ei lasiteta, vaan niiden pinta saa värinsä ja rakenteensa liekkien kuumuuden, oksidien, tuhkan ja hapettavan tai redusoivan uuni-ilmaston yhteisvaikutuksesta.
Kovaan materiaaliin yhdistyy usein pehmeää kuten köyttä tai puuta.