Susanna Salama

Perustiedot

s. 1981, Jyväskylä
Taiteilija / Taiteen opettaja
Asuinpaikka: Porvoo

Yhteystiedot

Oma esittely

Maalaan esittäviä töitä, jotka voivat usein olla muotokuvia, asetelmia tai surrealistisia maisemia. Maalauksessani on aina myös jotain sellaista, mitä ei voi silmillä nähdä. Sisäinen tunne on tärkeä. Esimerkiksi muotokuvissa pyrin tavoittamaan henkilön katseessa hänen sielunsa.
Olen erityisen kiinnostunut musiikista ja se on myös toistuva aihe maalauksissani. Inspiroidun myös luonnon muodoista ja matkustamisesta. Matkustaessani pidän aina mukana pientä akvarellisettiä ja tilaisuuden tullen istun paikoilleni maalaamaan.

En koskaan ole ryhtynyt taiteilijaksi, ennemminkin sanoisin, että synnyin taiteilijaksi. Olen lapsesta asti piirtänyt paljon ja lopulta oivalsin, että taiteen parissa työskentely oli ainoa keino löytää paikkani yhteiskunnassa, sillä vain taiteilijoiden parissa tunsin olevani kaltaisteni ihmisten joukossa.

Tärkeintä taiteessani minulle on, ei se, pitävätkö ihmiset siitä, ei se, myynkö töitäni (mikä olisi toki käytännön syistä hieno tilaisuus, sillä minulla ei ole mahdollisuutta varastoida kaikkia töitäni), ei se, saanko mainetta ja kunniaa, vaan itse sen tekeminen. Maalaaminen pitää minut järjissäni. Näyttelyiden pitäminen on vain tekosyy maalata enemmän ja nopeammin ja saada jotain aikaan.
Näytä biografia

Ajankohtaista

TULOSSA:

Yhteisnäyttely Antti johannes Frimanin kanssa,

Aatos Galleria (Aatos Cafe), Kaivokatu 37 B, Porvoo.

1.3.-31.3.

 

Töitäni on esillä myös Taidemaalariliiton Teosvälityksessä

9.3. - 17.3. 2019, Kaapelitehdas, Helsinki.

Bio

Tämän maallisen vaellukseni aikana, jota on nyt kestänyt 37 vuotta, olen opiskellut kuvataidetta yli 10 vuotta.

Maalaustaide on aina ollut pääaineeni, mutta aloitin taideopintoni valokuvauksen parissa Keski-Suomen Käsi-ja Taideteollisessa oppilaitoksessa (valm. 2000). Myöhemmin olen kokeillut myös videoiden tekemistä ja oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta perustiedot videoeditoinnista sekä Adoben ohjelmista; Premiere Pro ja Photoshop.

Maalaustaidetta opiskelin Turun Taideakatemiassa (valm.2006) josta olin vaihdossa yhden vuoden Puolassa, Jan Matejkon Taideakatemiassa, Krakovassa, sekä tein kesäopintoja Serbiassa (performanssitaiteen kurssi).

Aloitin maalauksen tuntiopettajana Helsingin Työväenopistossa v. 2008. Pääsin tekemään jatko-opintoja Viron Taideakatemiaan ja lopetin työt Työväenopistossa 2011. Valmistuin taiteen maisteriksi Viron Taideakatemiasta 2013. Palasin Helsinkiin ja v. 2015 sain jälleen kursseja Työväenopistosta, mukaan lukien myös Espoon Työväenopisto Omnia (alk. 2016) ja Helsingin Aikuisopisto (alk. 2017), jossa opetin mm. maahanmuuttajaryhmiä.

Työhistoriastani löytyy myös lavasteiden/dekoraatioiden suunnittelua ja toteutusta. Kiinnostus lavastustaiteeseen heräsi jo yläasteella, kun olin työharjoittelussa Jyväskylän Huoneteatterilla lavastajan assistenttina. Lisäksi olen kuvittanut opiskeluaikanani yhden kirjan. Olen tehnyt myös julisteita ja kirjankansia sekä taittanut ruohonjuuritason taideyhdistyksen jäsenlehden.

Teen kernaasti maalauksia äänilevyjen / kirjojen kansiin ja suhtaudun vakavuudella mahdollisiin tuleviin kirjankuvitusprojekteihin. Työnäytteitä edellämainituista projekteista löytyy vanhoilta kotisivuiltani.

Työskentelen pääasiallisesti öljyväreillä figuratiivisen ja surrealistisen taiteen aihepiirissä. Teen myös paljon muotokuvia. Tulevaisuudelta odotan, että minulla olisi mahdollisuus keskittyä enemmän omaan taiteelliseen työhöni. Keskeisimmät näyttelyni olivat opiskeluaikana Virossa. Päättötyönäyttelyni "Encounters of Visual art and Music" oli esillä Draakoni Galleriassa sekä Viron arkkitehtuurimuseossa. Osallistuin myös Erik Alaloogan luotsaamaan "Postinstrumentum" kokeellisen musiikin performatiiviseen konserttiin sekä Seanahk-näyttelyyn Viron Haapsalussa 2011 ja eroottisen taiteen näyttelyyn Rakveren taidemuseossa 2011. Suomessa töitäni on ollut esillä mm. Tampereen Hirvitalolla (yksityisnäyttely "Cause, effect" 2014), Huuto-galleriassa ("Estomania", 2013) ja Galleria Maa-Tilassa (2007, 2009).

Olen tähän mennessä painottanut näyttelytoiminnan taiteilijalle ilmaisiin gallerioihin tai kahviloihin. Siksi osallistun mielelläni ryhmänäyttelyihin sekä muihin projekteihin ja poikkitaiteelliseen toimintaan. Teen maalauksia, esim. muotokuvia, myös tilaustyönä. Katso kotisivuiltani lisää!