Satu-Minna Suorajärvi

Perustiedot

s. 181067, Helsinki
Kuvanveistäjä ja mediataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0505734099

Oma esittely

Kuvanveistäjä veistää 3D-tulostimella.

Satu-Minna Suorajärvi yhdistää taiteessaan digitaalista tekniikkaa kuvanveiston vanhoihin perinteisiin niitä rohkeasti uudistaen.
Opiskellessaan Kuvataideakatemiassa hän innostui 3D-mallintamisesta, ja valmistuttuaan hankki 3D-tulostimet aloittaen ensimmäisten kuvanveistäjien joukossa veistosten valmistuksen 3D-tulostamalla. Aiemmalta ammatiltaan Suorajärvi on lääkäri, joten taiteen ja tekniikan yhdistäminen on ollut hänelle luontevaa.

Suorajärven teokset ovat pidempään käsitelleet liikettä, aikaa ja muodonmuutoksia. Liikkuva ihminen, ihmisten väliset suhteet ja ihmisen suhde ympäristöönsä ovat olleet lähtökohtia teoksille.

Kulkijat-veistoksia on valmistunut vuodesta 2014 alkaen 3D-mallintamalla ja -tulostamalla. Satunnaisten ihmisten (lapsi, nainen, mies, kävelijä, kaatuva ja putoava ihminen, vanhus, makaava tai luuranko) silhuettiviivat tallentuvat tilaan veistoksellisiksi muodoiksi. Silhuettiviivat vaihtuvat toisikseen esim. lapsesta aikuiseksi, ja samalla piirtyvät veistoksen ääriviivat.

Veistokset ovat 3D-tulosteita PLA:n (polylaktihappo), ja PLA on maissitärkkelyksestä valmistettavaa biomuovia. Ilmastonmuutoksen myötä ekologiset valmistuvat ovat tulleet yhä tärkeämmiksi Suorajärven tuotannossa. Suorajärvi on perehtynyt katovan PLA-tekniikan metallivaluihin. Tämän vuoden aikana Suorajärveltä on myös valmistunut veistoksia 3D-metallintulostuksella teräspronssiin.

Suorajärvi opettaa digitaalista veistoa Aalto Yliopistossa, toimii Kruks-mediataideryhmässä ja on ollut mukana pitkään järjestötoiminnassa. Tämän vuoden aikana hän on tehnyt VR (virtual reality) - ja AR(augmented reality)-veistoksia, ja käynyt opettamassa VR:ä Brightonilaisille nuorille. Poriin Satasairaalan H-rakennuksen edustalle valmistuu tänä syksynä hänen Kastehelmi-veistoksensa, jossa on satoja teräspalloja.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Näyttelyt ja tapahtumat 2018-19:

Pienten yksityiskohtien katoamisesta, yksityisnäyttely, 29.3. - 21.4.2019,
Turun taidehalli

Con Amore, 6.11. - 24.3.2019, ryhmänäyttely, Rovaniemen taidemuseo

Julkinen veistos Kastehelmi valmistui Satasairaalan edustalle loppuvuodesta 2018

Pyhäniemi 2018 -ryhmänäyttely, Hollola, Lahti

Object 4 -ryhmänäyttely, 2018, Espoon Taidehalli, Espoo

Takeover, Krups-mediataideryhmän näyttely, 2018, Galleria Sculptor, Helsinki

Parkour - AR (augmented reality) installaatio yhteistyössä Art Cache:n kanssa, 2018, Töölön Kisahalli, Helsinki

Opetus: Digitaalinen kuvanveisto 1, 11.9. - 17.10.2018, Aalto Yliopisto, tuntiopettaja

Opetus: Let's 1,2,3 VR -workshop, 30.10. - 2.12.2018, Brighton, yhteistyössä Lighthousen, Suomen Lontoon instituutin ja Kruks-mediataideryhmän kanssa, työpajan vetäjä

Haastattelut ja media:

http://www.fininst.uk/events/satu-minna-suorajarvi-haluan-tarjota-nuorille-epakaupallisen-vaihtoehdon-tyostaa-virtuaalitodellisuutta/

http://qkautinen.fi/laakari-taiteilija-ihminen/

https://areena.yle.fi/1-50003029

https://www.satakunnankansa.fi/kulttuuri/satakunnan-keskussairaalaan-uutta-taidetta-kastehelmi-paikalleen-vajaan-vuoden-kuluttua-200562204

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/suomalainen-kuvanveistaja-loysi-3d-tulostuksen-tyomenetelmaksi-opettaa-nyt-digitaalista-kuvanveistoa-6681199

https://areena.yle.fi/1-3750348 3D-viulu soi Tampereella

https://areena.yle.fi/1-3418995 3D on täällä!

https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/taiteen-ja-tieteen-raja-alueella-165983/

http://www.satu-minna.com/resources/H%C3%A4Sa_10_2_16.jpg Tulostettua liikettä

https://www.kaupunkiuutiset.com/jutut/satu-minna-suorajarvi-veistaa-3d-tulostimella-4564

Bio

Motto:

”Käytän figuratiivisia elementtejä teoksissani niin animaatioiden, installaatioiden kuin veistosten muodossa. Olen vaikuttunut ihmisruumiin rakenteen hauraudesta, psyyken fragmentaarisuudesta ja elämän r/ajallisuudesta suhteessa ihmiskunnan aikaansaannoksiin.”

Syntynyt Helsingissa 1967. Valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi 1993 Helsingin Yliopistosta. Sairastui 27-vuotiaana syöpään ja sai luuydinsiirron. Opiskeli kuvanveistoa Kuvataideakatemiassa vuosina 2001-2008 valmistuen kuvataiteen maisteriksi. Avioliitossa ja sai pojan 2003.

Kuvataideakatemian opintojen aikana perehtyi 3D-mallintamiseen, mikä mahdollisti uudenlaisen taiteellisen muotokielen omaksumisen ja uusia näkökulmia veistosten valmistamiseen. Hänen taiteellisen työskentelyn lähtökohtana on ollut ajan ja liikkeen esittäminen veistoksissa sekä elämän rajallisuuden teemojen käsittely.

Viimeisimmät teokset hyödyntävät 3D-teknologiaa eri tavoin. Hän käyttää nykyään 3D-mallinnusta, 3D-tulostusta, 3D-skannausta ja VR (virtuaalista todellisuutta) teoksissa, jotka voivat olla veistoksia, VR- ja AR-installaatioita tai digitaalisia piirustuksia.

Aktiivisen luomistyön ohella Suorajärvi on toiminut aktiivisesti mukana järjestötoiminnassa ja ajanut taidemuseoihin taiteilijapalkka toimiessaan Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajana vuosina 2014-2015. Lisäksi hän on toiminut taiteilijaryhmissä kuten Piirakkakerhossa ja viime vuosina mediataideryhmä Kruks:ssa. Suorajärvi opettaa myös digitaalista kuvanveistoa tuntiopettajana Aalto Yliopistossa. Viime vuosina hän on myös tehnyt julkisia veistoksia kuten Parkour-veistoskokonaisuuden Vuorekseen vuonna 2017. Vuonna 2018 häneltä valmistui Kastehelmi-veistos Satakunnan keskussairaalan uudisrakennuksen edustalle.