Hengittävätkö lehdet?
Loading…

Satu-Minna Suorajärvi: Hengittävätkö lehdet?

Valmistumisvuosi: 2013
Tekniikka: Laserleikattu ja ruiskumaalattu ruostumaton teräs
Koko: K 1400 x L 1600 x 810 mm
Editio: 1
Avainsanat: Suorajärvi, laserleikattu ruostumaton teräs, lasercut stainless steel, kasvien hengitys, yhteyttäminen, photosynthesis, ympäristötaide, environmental art, julkinen taide, public art
Lähelle luontoa sijoittuva Hengittävätkö lehdet? -teos muistuttaa katsojaa ympärillään olevista puista, jotka arkisen jokapäiväisessä hengitystapahtumassaan ylläpitävät elämää maapallolla. Ilman kasvikuntaa ja niiden hengitystä eli yhteyttämistä myöskään me katsojat emme olisi elollisina olioina mahdollisia.

Puiden lehtien mikroskooppikuvista käy ilmi, että lehdissä on aukkoja joiden kautta hiilidioksidi kulkeutuu sisään ja happi ulos. Lehtien mikroskooppikuvat ovat kauniita, ja päätin käyttää niitä teoksessani. Teokseen on valittu tammenlehden yhteyttämisestä vastaavien rakenteiden mikroskooppikuvat.

Muotonsa teos on saanut tammenlehdistä, jotka ovat kiinnittyneet oksaansa. Lehdet muodostavat suojan, jonka alta voi löytää levähdys/hengähdyspaikan tai lehtimajan. Katseen levätessä veistoksen suojassa huomio kiinnittyy lehtien pinnoissa oleviin reikiin. Lehdissä olevat laserleikatut reiät kuvaavat tammen lehtien mikroskoopisia rakenteita, jotka huolehtivat lehtien hengityksestä.
Teoksen materiaali on laserleikattua ruiskumaalattua ruostumatonta terästä ja se sijaitsee Naantalissa.


Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksestaLisäkuva teoksestaLisäkuva teoksesta