Ulla Väätäinen

Perustiedot

s. 1948, Leppävirta
Muu
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358443211748

Oma esittely

Teen valokuvakollaaseja ja videoteoksia.

Se, että aineella ei ole pysyvää olotilaa, vaan se on jatkuvassa muutoksessa, kiehtoo minua.

Kuvakollaaseista

Kollaasejani varten kuvaan reunalla, välitilassa tai prosessissa olevia rakenteita, ilmiöitä ja materiaaleja, elämän jättämiä jälkiä ja merkkejä. Liikun kamerani kanssa reuna-alueilla, vanhoilla hautausmailla ja raunioituvien rakennusten liepeillä. Innostun yhtä lailla aikansa eläneiden työkoneiden ja -välineiden ruosteisista pinnoista kuin antikvariaattien ajan syrjäyttämistä henkilökuvista.

Intuition johdattamana rakennan näistä fragmenteista kollaaseja, joissa kuvien aikaisempi merkitys pysyvän muiston tallentajana haihtuu, yhteydet alkuperäisiin tarinoihin katoavat. Henkilöt, paikat ja ilmiöt etääntyvät reaalimaailmasta unen logiikalla, lomittuen ja limittyen eri tasoihin.
Teokset voidaan kokea eräänlaisina poissaolevien ihmisten uudelleen kirjoitettuina historioina.

Videoteoksista

Parinkymmenenvuoden takaiset yhdessä Liisa Karvosen kanssa tekemäni videoteokset olivat kommentteja yhteiskunnallisiin ja poliittisiin tilanteisiin. Niiden pohjavire nousi ihmisen julmuudesta, alistumisesta - kurin ja järjestyksen vuoropuhelusta. 1990-luvun loppupuolen teokset ammensivat energiansa ja visuaalisen kuvastonsa mytologissävytteisestä, outojen voimien maailmasta, kun taas 2000-luvun videot ovat käsitelleet ihmisen erillisyyttä, katoamista itseltä tai muilta - selittämättömyyttä.
Näytä biografia

Ajankohtaista

http://www.midday.fi

Bio

Ulla Väätäinen syntyi 1948 Leppävirralla. 60-luvun lopulla hän asui vuoden verran Lontoossa sekä valmistui Savonlinnan kieli-instituutista diplomikielenkääntäjäksi vuonna 1970.

70-luvulla hän teki sekalaisia hommia sihteeristä siivojaan Ulkoministeriöstä Suomen Höyrylaivaosakeyhtiöön, opiskeli Pariisissa ranskaa ja ahmi taiteita näyttelyissä ja luennoilla. Sitten hän teki hanttihommia Suomessa ja parin av-suunnittelijapestin (1976–1982) jälkeen perusti oman toimiston Ateljee Heijastuksen (1982-2012).

Väätäinen on tehnyt videoteoksia kollegansa Liisa Karvosen kanssa yli kahdenkymmenenvuoden ajan. Teoksia on esitetty gallerioissa, museoissa sekä festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla.

2006 Väätäinen dokumentoi VR:n makasiinien viimeisiä vaiheita ja niiden purkamista sekä valmisti aineistosta valokuvanäyttelyn. Teoskokonaisuus oli esillä Lasipalatsin näyttelytilassa ja Malmitalon parvella.

Hän löysi uudelleen 70-luvun alun valokuvainnostuksensa ja ryhtyi kuvaavaan. Kuvistaan hän kehittelee kollaaseja, sillä niiden monikerroksellisuus tarjoaa hänelle omaperäisemmät ilmaisumahdollisuudet.
Hänen kollaasejaan on ollut esillä yksityisnäyttelyissä Galleria Art Fridassa 2013 sekä KamiterArsissa 2018.
Yhteisnäyttelyissä mm. Lasipalatsin Akkunassa, Galleria Rantakasarmissa, Kanneltalossa, Rööperin taidesalongissa, Taidelaitos Haihatuksessa sekä Galleria Art Fridassa.