Cantabile
Loading…

Merja Salonen Di Giorgio: Cantabile

Valmistumisvuosi: 2009
Tekniikka: öljy kankaalle
Koko: 114x171cm
Avainsanat: maisema, historia, italia, sisilia, antiikki, temppeli, rauniot, maisema, vaaleanpunainen, vihreä, pylväät, Selinunte, öljymaalaus
Outo paratiisi -maalaussarjassa liikutaan kreikkalaiskauden raunioilla keväisessä Lounais-Sisilian Selinuntessa.

Taiteilijoiden grand tour- opintomatkat ovat jatkumoa uskonnollisille pyhiinvaelluksille, niin kuin matkustaminen muutenkin. Taiteesta tuli itseiservo, jota on päästävä katsomaan henkilökohtaisesti.

Jotakin pyhää ja kutkuttelevaa on edelleen jäljellä kokemuksessa, kun saa nähdä antiikin raunioituneita kaupunkeja ja niiden tunnelmaa henkilökohtaisesti.  -Maalauksia, veistoksia, rakennuksia, raunioita. Suora kohtaaminen, paikan henki, genius loci. Nähdä kuvanveistäjä Feidiaan henkilökohtaisesti käyttämä kuppi Olympiassa!

Grand Tour -matkat yleistyivät 1700-luvulla. Englantilaisen yläluokan keskuudessa oli suosittua tehdä manner-Eurooppaan ja erityisesti Italiaan suuntautuva opintomatka, joka kesti vuosia. Ikuisen Rooman ohella aikaa vietettiin hurvitellen Venetsiassa ja toisaalta vastalöydetyn antiikin Pompejin kaivauksilla käytiin täydentämässä omaa veistoskokoelmaa. Joku pääsi Sisiliaankin asti, Patrick Brydone ja Johann Wolfgang von Goethe muiden muassa.

Minulle Grand Tour on elämänasenne ja ymmärrän käsitteen laajassa merkityksessä; miten suhtautua arkisiin ja valmiiksi tuttuihin paikkoihin uteliaalla mielellä ja oppia jatkuvasti uutta. Jokaisen paikan voi nähdä kuin ensimmäistä kertaa, tuoreena, ulkopuolisena, eläytyen.

Sarjan maalauksia oli esillä mm. vuonna 2010 Helsingissä Taidesalongissa ja Lapinlahdella taidemuseossa yhteisnäyttelyssä Heli Tuhkasen kanssa.