Evakkoarkku
Loading…

Antti Salokannel: Evakkoarkku

Valmistumisvuosi: 2017
Tekniikka: videoinstallaatio
Avainsanat: Salokannel, evakkoarkku, puuarkku, kirje, kirjeet, kirjeenvaihto, evakko, evakot, sota, karjala, viipuri, lahti, trunk, letter, letters, correspondence, evacuee, refugee, war, karelia, vyborg
Teos koostuu kolmestatoista puuarkusta, kahdesta videoprojisoinnista, valokuvista tulosteina ja lasinegatiiveina, käkikellosta ja ristipistotauluista.

Evakkoon lähdettäessä arkkuun pakattiin vain jokapäiväisen elämän kannalta välttämättömin. Symbolisessa mielessä arkun sisällön rajatun avaruuden voi ajatella avautuvaksi laajaksi maisemaksi kasvua, kulttuuria ja työtä. Teoksessani kuvaan evakkoarkun tätä laajempaa merkitystä. Valokuvatulosteissa on kuvattuna koivikkoa, kevättä ja siitä alkavaa kasvua, ajan kiertoa. Valokuvat kuvittavat sitä maailmaa mikä evakkoarkusta kasvoi –  maailmaa, mille videoprojisoinnit antavat teoksessa oman kertomuksensa.

Videoihin olen koostanut katkelmia äidilleni osoitetuista, yli kahdestasadasta kirjeestä vuosilta 1935 -1945. Niistä välittyy nuoren naisen, hänen perheensä ja ystäviensä elämä Viipurissa, vaiheita sotien aikana ja elämän aloittaminen muualla Suomessa ja Lahdessa. Kirjeistä esitän videoprojisoituja katkelmia, leikkeleinä ja tekstimassoina evakkoarkkuinstallaation taustalle. Moni voi tunnistaa niistä jotain tuttua tarinaa omasta ja aikansa elämästä, mutta myös elämästä, joka on todellisuutta tänään. Kirjeiden moniäänisyys ja henkilökohtaisuus tulevat esiin persoonallisista käsialoista, typografisesta ilmeestä ja sanoista, jotka voivat herättää katsojassa oman kertomuksen ja läsnäolon tunteen.

Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksestaLisäkuva teoksestaLisäkuva teoksesta