Kukkulalla on lämmintä / In the distanc
Loading…

Merja Salonen Di Giorgio: Kukkulalla on lämmintä / In the distanc

Valmistumisvuosi: 2005
Tekniikka: öljy kankaalle
Koko: 120x140cm
Avainsanat: maisema, rauniot ruins, rovine, antiikki, Pompeji, Pompeii, Pompei, Italia, historia, storia, history, luonto, nature, natura, temppelit, Vesuvius, Vesuvio, ympäristö, environment, landscape, paesaggio, kerrosmaalaus, punainen, rakennukset, kaupunki
Yksityiskokoelmassa

Pompeji on paikka, joka on innoittanut minua valtavasti. Tulen onnelliseksi jo kun ajattelenkin sitä. Osittain on kyseessä on oikea, olemassa oleva antiikin Pompejin kaupunki, joka ehti olla olemassa ainakin 500 vuotta Vesuviuksen juuressa ennen vuonna 79 tapahtunutta kuuluisaa tulivuorenpurkausta. Merenrantakaupunki hienoine huviloineen, pölyisine katuineen, teattereineen, atriumeineen, kylpylöineen. Eläväinen, kiihkeä kaupunki, joka oli monelle lomanviettopaikka.

Pompejissa vieraillessa huomiota herättää raunioituneen kaupungin iloinen tunnelma. Ikään kuin siellä eletty iloinen ja yltäkylläinen elämä olisi varastoitunut paikan tunnelmaan, genius loci´in, sen seiniin, sen ilmaan. Paikan oloisuus tarttuu vierailijaan ja tuo mieleen tuoksuja, melkein kuin voimakkaita muistikuvia. Voisi sanoa, että monien Pompeji-maalausten lähtökohtana on ollut paitsi kiinnostavat tilat ja pinnat sekä värit, myös erityisesti vaikutelma sen elämän tuoksusta: helteisestä tuoksusta, johon sekoittuu yrttejä, kypsiä hedelmiä ja kalliita tuoksuöljyjä, merituulta.

Pompeji-maalauksia oli ensimmäisen kerran esillä Galleria Uusitalossa vuonna 2005. Ne ovat pääosin öljymaalauksia kankaalle. Palaan tähän aiheeseen aina silloin tällöin, eri kulmista tarkastellen.

Maalauksia oli esillä mm. Galleria Uusitalossa Helsingissä 2005.