Bizzarro I
Loading…

Merja Salonen Di Giorgio: Bizzarro I

Valmistumisvuosi: 2013
Tekniikka: öljy kankaalle
Koko: 114x114
Avainsanat: historia, kulttuuri, taide, elokuva, kirjallisuus, sirkus, tanssi, teatteri, luonto, mytologia, rakennettu ympäristö, tunne, uskonto, yhteiskunta, Italia, Sisilia, istuin, barokki, harmaa, ruskea, neliö, öljymaalaus, vaalea maalaus, Villa Palagonia, Sicilia, Sicily, Goethe, Dumas, Breton, Bagheria, barokki baroque, barocco, villa dei mostri
bizzarro / bisarri =
outo, eriskummallinen, kummallinen, omituinen

Sisilian Bagheriassa sijaitseva Villa Palagonia tunnetaan nimellä Villa dei mostri, hirviöiden huvila. Tositilanteeseen perustuvat maalaukset huvilan jo hiukan raunioituneista barokkipenkeistä todistavat rakennuttajansa Francesco Ferdinando II Gravinan (1722-1788) Palagonian prinssin eksentrisyydestä.

Hän toteutti setänsä aloittamassa Villa Palagoniassa makuaan, joka ei vastannut lainkaan aikalaisten käsitystä hyvästä mausta. Villan kehämuurilla olevat eläin- ja hirviöveistokset ovat huvilan parhaiten tunnettu osa. Edelleenkin on kiinnostavaa ja ajankohtaista koetella ns. hyvän maun rajoja.

Maalauksissa kohdistetaan katse pois huvilan tunnetuimmasta osasta intiimiin, jokapäiväisen elämän näyttämöön, sen edessä sijaitseviin penkkeihin. Penkillä istutaan, levätään, kohdataan. Tyhjä penkki antaa mahdollisuuden projisoida toimintaa, läsnäoloa. Se tuo mieleen siellä tapahtuneita kohtaamisia. Osasta reliefit on viety aikaa sitten. Jäljellä olevista reliefeistä voi päätellä, että prinssi on vastannut myös näiden penkkien yksityiskohdista; esimerkkinä purkista kurkistava haarniskoitu miehen ylävartalo!

Huvilaan tutustuivat grand tour -matkoillaan Johann Wolfgang von Goethe, Alaxandre Dumas ja André Breton, joka sai sen yksityiskohdista vaikutteita dadaistisiin teoksiinsa. Huvila on omassa ajassaan ja avaruudessaan, ja jokainen aikakausi näkee sen omasta kulmastaan.

Maalauksia oli esillä vuonna 2014 Galleria G12:ssa Helsingissä.