NÄKYMÄTTÖMÄT YSTÄVÄT, 1996
Loading…

Jokke Saharinen: NÄKYMÄTTÖMÄT YSTÄVÄT, 1996

Valmistumisvuosi: 1996
Tekniikka: installaatio, kuvanveisto, ready-made
Koko: määrittelemätön
Editio: ainutkertainen teos
Teos edustaa Wunderkammer-kauteni (1996-2000) "taide-esinettä".

Teos koostuu kolmesta avonaisesta ja yhdestä avaamattomasta tai suljetusta ammuslaatikosta. Kussakin Joensuun taidemuseon kellarihuoneessa oli yksi osa teoksesta.

Ammuslaatikot on hankittu Kuopion Puolustusvoimien varikolta, sikiöt ovat juustovahaa ja neste mustaksi värjättyä vettä. Hanhia ei teurastettu siipien takia, vaan ihmisten ravinnoksi. Sen sijaan hiekka on toimitettu paikalle vain näyttelyä varten.

Tämä oli ensimmäinen tilateokseni.

"Kävijöiden kannattaa huomata myös, että museon kellaritilasta löytyy yhden taiteilijan näyttely. Siellä on taatusti hiljaista. Ja hiljaisuudesta kuvataiteilija Jokke Saharisen teoskokonaisuus tavallaan puhuukin, nimittäin kuolemasta. Jälleen."

Päivi Kapiainen: Karjalainen 05.09.1996

"Monenlaisiin tulkintoihin antaa mahdollisuuden Jokke Saharisen taidemuseon kellariin tekemä teos, jossa makaa sikiöitä mustissa arkuissa. Taiteilijan toteutumattomien ideoiden muistoksi? Vai kannanotto aborttikeskusteluun?"

Pentti Kaakinen: Karjalainen 08.09.1996

"Suorastaan kylmäävä oli museon kellaritila, kuin katakombi - ja hautapaikka se olikin: sikiöitä ammuslaatikoissa - Jokke Saharisen Näkymättömät ystävät. Teoksen kalmanhenkisyys, moneen suuntaan harovat mielleyhtymät sodan uhreista abortoituihin sikiöhin, synnytti vahvan, pelon sävyttämän tunnetilan."

Yrjö Sepänmaa: Taide 6/96

Promokuvat on ottanut Pasi Räsämäki.

1996: “Näkymättömät ystävät”, Joensuun taidemuseon katakombi, Joensuu

 

Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksestaLisäkuva teoksesta