Jokke Saharinen

Perustiedot

s. 1969, Kuopio
kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija, kirjailija
Asuinpaikka: Joensuu

Yhteystiedot

Oma esittely

Kuvataiteilijan työ on minulle jatkuvaa murtautumista ulos niistä raameista ja odotuksista, joita olen asettanut itselleni tai joita muut ovat asettaneet minulle.

Se tarkoittaa alituista uudistumisleikkiä, uusien asioiden etsimistä ja löytämistä.

Työskentelyni lähtökohtina ovat usein teosten sisällölliset ulottuvuudet, eikä niinkään taideteosten toteuttamisen välineet. Olen siis käsitetaiteilija.

Tästä johtuen olen tehnyt piirustuksia, maalauksia, taidegrafiikkaa, sarjakuvia, kuvituksia, veistoksia, esinekoosteita, tilateoksia, levyn- ja kirjankansia, lyhytelokuvia, musiikkia ja yhden romaanin. Kutsun itseäni kenties syystäkin kuvataiteen moniottelijaksi.

Teoksieni keskeinen sisällöllinen teema on kaiken katoavaisuus. Tämän aiheen vastapainona taiteelliseen ilmaisuuni kuuluu myös leikkisyys ja pelillisyys.

Luovan työn osalta olen viime vuosina keskittynyt lähinnä tilateoksiin, sarjakuviin ja kirjoittamiseen.

Olen myös suosinut parityöskentelyä löytääkseni uusenlaisia ilmaisumuotoja ja tuoreita taiteen sisältöjä.

Taideduoja, joissa olen mukana ovat UotiSaha (yhdessä Johanna Uotisen kanssa) ja Hypnobatia (yhdessä Jukka Suhosen kanssa).

UotiSaha on manifestoitunut 12 kertaa (alkaen vuodesta 1996) ja Hypnobatia 13 kertaa (alkaen vuodesta 2007).

Olen Joensuun taiteilijaseuran ja Artists' Association Muun jäsen.
Näytä biografia

Bio

Jokke syntyi Kuopiossa 1969 ja asustaa ja työskentelee Joensuussa.

Hän on koulutukseltaan kuvataiteilija ja (taide)opettaja sekä filosofian että kasvatustieteen maisteri.

Joken pääasiallisia taiteellisia ilmaisukeinoja ovat sarjakuva ja tilataide. Lisäksi hän on tuottanut sisältöä sarjakuva- ja kauhuaiheisiin fanzineihin ja kirjoittanut kauhuromaanin.

Hän on julkaissut sarjakuva- ja muita omakustannejulkaisuja vuodesta 1991 alkaen. Näyttelytoimintaa Jokke on harjoittanut vuodesta 1992 lähtien.

Jokke on ollut luomassa vuonna 1997 Joensuussa aloittanutta Taidekeskus Ahjoa, Joensuun taiteilijaseuran ja Taidekeskus Ahjon hallituksen puheenjohtajana.

Hän on toiminut Taiteen edistämiskeskuksen taiteilijajäsenenä Pohjois-Karjalan taidetoimikunnassa kuvataiteen ja sarjakuva- sekä kuvitustaiteen asiantuntijana vuosina 2015-2018. Lisäksi hän on ollut esiraadissa valitsemassa  Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaita vuonna 2014.

Jokke toimii taiteen tekemisen ohella lasten, nuorten ja aikuisten kuvataide- ja sarjakuvaopettajana Itä-Suomen ja Pohjois-Karjalan alueella. Lisäksi hän toimii Joensuun Nuorisoverstaalla kuvataidepajan kuvataideohjaajana.

Jokke on kirjoittanut sarjakuva-arvioita sanomalehti Karjalaiseen vuodesta 2006 alkaen, kuten myös Savon Sanomiin ja Etelä-Suomen Sanomiin sekä Keskisuomalaiseen vuodesta 2010.

Toisinaan Jokke tekee myös kuvitustöitä ja kirjankansia.

 

LinkedIn

 

KSML 9.10.2019

Sarjainfo 1/2019

Sarjainfo 1/2018

Sarjainfo 1/2017

Karjalainen 7.10. 2015

Kawacon 4.8.2013

 

Kulttuurijuna - Kotisivu (UotiSaha)

Kulttuurijuna - Matkakuvaus (Kaltio)

Kulttuurijuna - Sarjakuva (Kaltio)

 

H. P. Lovecraft - Historiallinen seura ry.

Joensuun sarjakuvaseura

Nysalor-kustannus