NIMETTÖMÄT MINÄT, 1995
Loading…

Jokke Saharinen: NIMETTÖMÄT MINÄT, 1995

Valmistumisvuosi: 1995
Tekniikka: öljyvärimaalaus
Koko: 120 x 170 x 5,5 cm
Editio: uniikki
NIMETTÖMÄT MINÄT KOHTAAVAT YLIPITKIEN KIELIEN KUROTTAUTUESSA KANNATTELEMAAN YHTEISTÄ SIELUN PEILIÄ KIINTEÄKSI KITEYTYNEEN ALKUAINEEN NAUTTIESSA LÄSNÄOLOSTAAN LOPUTTOMAN KAIKKEUDEN KATVEESSA

Teoksessa on neljä taiteilijan omakuvaa: valo ja varjo profiilikuvat, silmän pupillista heijastuva, katsojaa katsova kasvokuva sekä teoksen kuvaama taiteilijan sielunmaisema.

Teos on toteutettu klassisella kerrosmaalaustekniikalla. Lisäsyvyyttä värimaailmaan tuo loppuvernissa.

Tämä oli siirtymäkauden teos, jonka aloitin Imatran taideoppilaitoksen viimeisenä opintovuonna 1994. Teos valmistui vuoden 1995 keväällä Joensuussa.

Alunperin kaavailin teoksesta opinnäytetyötä. Taidemaalaus ei kuitenkaan mielestäni kuvannut riittävän hyvin kuvataiteilijuuttani, joten muutin suunnitelmaa.

Tuolloin halusin antaa teoksille mahdollisimman pitkät ja monimutkaiset nimet, surrealistisen perinteen mukaisesti.

Tämä on ensimmäinen kuvataitaiteen ammattilaisena tekemäni teos ja toistaiseksi viimeinen maalaukseni.

"... - isokokoinen öljymaalaus vangitsee mielen. Se on painajaismainen kuva infernosta - tai feminiinisestä aukosta paratiisiin. Solmussa olevat kielet kannattelevat silmämunaa, joka on myyttinen tiedon ja jumalan symboli. Tässä epämiellyttävässä näyssä Saharisen tekniikka on pikkutarkan hallittua. Se tuo mieleen Jarmo Mäkilän myyttiaiheiset fotorealistiset maalaukset."

Leena Leskinen-Myller: Karjalainen 11.10.1995

Teos koristaa oman huoneeni seinää.

1995: "AD HOC", Galleria Artteli, Joensuu